题目内容

【题目】Mr.Helpful,

I’m not a top student .Most of my classmates are much better than me. so I usually get stressed out. Although I spend much time studying for the tests, I can’t get good grades. Sometimes my father gives me some help. He tells me not to worry about it, but it doesn’t work. What do you think I should do?

Wang Tao

Dear Wang Tao

Many famous people were not so good when they were young. Edison, a famous scientist, did poorly in his studies when he was a young boy .But , as an adult, he made many discoveries (发明)that helped a lot of people .When I was at a young age , I didn’t do well at school. I just kept working hard and at last I succeeded .You should take it easy (慢慢来) and try your best .Tomorrow is another day. I believe you can do better.

Mr. Helpful

1Why does Wang Tao get stressed out?

_____________________________________________________

2Who gives Wang Tao some help sometimes?

______________________________________________________

3How were Edison’s studies when he was a young boy?

___________________________________________________________

4How did Mr. Helpful do at school at a young age?

______________________________________________________

5What’s Mr. Helpful’s advice for Wang Tao?

_____________________________________________________

【答案】

1Because most of his classmates are much better than him.

2His father.

3He did poorly in his studies.

4He just kept working hard. / He didn’t do well at school.

5Wang Tao should take it easy and try his best.

【解析】

本文是两封书信。一封是王涛写给Helpful先生的,王涛学习不好,感到压力很大,征求Helpful先生的建议。另一封是Helpful先生写给王涛的,他给了王涛一些建议。

1题意:为什么王涛压力大?根据第23Most of my classmates are much better than me. so I usually get stressed out.可知“王涛压力大因为他的大多数同学比她优秀的多。”结合句意可知答案是Because most of his classmates are much better than him.

2题意:谁有时给王涛一些帮助?根据第一段第五句Sometimes my father gives me some help.(有时我父亲给我一些帮助。)可知他的父亲有时给王涛一些帮助;故答案是His father.

3题意:当爱迪生还是个小男孩的时候,他的学习怎么样?根据第二段第二句Edison, a famous scientist, did poorly in his studies when he was a young boy .可知当爱迪生还是个小男孩的时候,他的学习很差。可知答案是He did poorly in his studies.

4题意:Helpful先生小时候在学校表现怎么样根据第2段第3When I was at a young age , I didn’t do well at school. I just kept working hard and at last I succeeded .可知Helpful先生小时候在学校一直努力学习,学习不好。故答案是He just kept working hard. / He didn’t do well at school.

5题意:Helpful先生给王涛的建议是什么?根据第2段倒数第3You should take it easy (慢慢来) and try your best可知Helpful先生给王涛的建议是慢慢来,尽你的最大努力;可知答案是Wang Tao should take it easy and try his best.

本文是任务型阅读。初中任务型阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,然后做出正确的答语。

练习册系列答案
相关题目

【题目】I often hear some students say English is difficult, and it gives them a headache. But English is very easy for me. I’m good at it. I’m very glad to tell you something about how I study English.

First, I think an interest in English is very important. When I learned English first, it was fresh for me. I was interested in it, so I worked hard at it. Soon we had an English exam and I got a very good mark. How happy I was! After that, I learned English harder and harder. Our English teacher often teaches us English songs, and the songs sound nice. I often think how interesting English is!

Second, I think English is a foreign language. I should learn it well in the following ways: Listen to the teacher carefully, speak bravely, read aloud and have a good vocabulary. Then practice again and again, never be tired. And I also have a good habit: Asking whenever I have a question. I must make it clear by asking our English teacher. How happy I am when I understand!

Besides this, I often read English stories, jokes and easy novels. They help me understand a lot of things. So to do more reading is an important way to learn English well. And I also write English diaries. English has become a close friend of mine.

1Why do some students often “have a headache”?

A. Because they are easy to catch a cold.

B. Because it’s often very cold

C. Because they don’t think English is easy.

2The writer tells us that we should be ________ in English if we want to learn it well.

A. kind B. interested C. angry

3The sentence “I got a very good mark” means ________.

A. I got a good way B. I had a good idea

C. I did well in the exam

4The writer thinks English is interesting because ________.

A. English is full of stories B. English is full of jokes

C. his teacher often teaches them nice English songs

5Which of the following is not the way the writer studies by?

A. Speaking bravely. B. Writing to foreign friends.

C. Writing English diaries.

【题目】Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didn’t give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.

Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.

Today, people still follow Confucius’ lessons. He told us that we all have something worthy to be learned. “When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I choose their good qualities and follow them.”

He also taught us that thinking is very important in study. “All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy.”

Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. “A person should be strict with himself, but be kind to others.” he said.

1Confucius learned music, history, poetry and sports __________as a child.

A. by teaching himself at home B. with the help of his mother

C. by going to school D. by visiting many famous teachers

2The underlined word “noble” in Paragraph 3 has the closest meaning to __________.

A. poor B. bright C. wealthy D. cute

3The correct order of the following statements is __________.

Confucius worked to help his mother as a child.

Confucius educated about 3,000 students in his lifetime.

Confucius’ father died.

Confucius started the first public school in Chinese history.

A. ③①④② B. ②③④① C. ①③②④ D. ④③①②

4Today we still remember Confucius mainly because___________.

A. he lived a poor life in his childhood

B. he had wise thoughts and great views about education

C. he traveled with his students from state to state

D. he lived during the Spring and Autumn Period

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网