题目内容
【题目】阅读填空 先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。所填单词必须写在答题卡对应题号的横线上。每个空格只能填一个单词。
Hospitals are doing experiments with tele-medicine. Tele-medicine is a technology that lets doctors "see" patients without them being in the same place. This is made possible through high-speed communication networks (网络).
Tele-medicine is already in wide use in some places such as the USA and Germany. At both ends of the line, the way of video-meeting lets them see and talk to each other. Blood pressure and body temperature are directly shown on computers. Among other uses, village doctors hold "consultations (会诊)" with far-away experts. The experts can also help them during operations.
Tele-medicine has been slow to reach Asia because of high costs, besides other reasons.When things improve, this technology will develop very fast.Chinese University of Hong Kong's medical school has joined a big hospital in Beijing, and Thailand is building a tele-medicine station connecting 20 areas.
Tele-medicine will do good to patients because doctors from different places can see them and give their medical advice. The help is of great importance if the disease is an unusual one. It also helps spread medical knowledge among experts.
As tele-medicine develops well, it will be cheaper and more popular in the medical field.
Tele-medicine | |
Definition: | It is a kind of technology that 【1】 the patients to see doctors by networks. |
Function: | ◆It is already 【2】used in many advanced countries like America; ◆After meeting at both ends of the networks, patient’s health information is directly shown in computer; ◆The far-away experts can also help village doctors hold "consultations” and give advice during operations. |
Advantages: | ◆It is very convenient for patients to see doctors and 【3】 their medical advice. ◆The help 【4】 a lot if the disease is an unusual one; ◆It also helps to spread the medical knowledge among experts. |
With the 【5】 cost, it will develop well and become more popular | |
【答案】
【1】allows
【2】widely
【3】get
【4】matters
【5】less
【解析】
本文主要介绍了远程医疗的运用及发展前景。
【1】根据文中Tele-medicine is a technology that lets doctors "see" patients without them being in the same place.可知,这是一种允许病人通过网络看医生的技术。短语allow sb. to do sth.表示允许某人做某事,主语是单数,谓语动词变第三人称单数。故填allows。
【2】根据文中Tele-medicine is already in wide use in some places such as the USA and Germany.可知,它已经在美国等许多发达国家广泛使用。widely的意思是“宽广地”故填widely
【3】根据文中Tele-medicine will do good to patients because doctors from different places can see them and give their medical advice可知,病人看病和就医都很方便。故填get
【4】根据文中The help is of great importance if the disease is an unusual one.可知,如果疾病是一种不寻常的疾病,帮助就很重要;matters的意思是“事情”,,故填matters。
【5】根据文中As tele-medicine develops well, it will be cheaper and more popular in the medical field.可知,以较低的成本,它将得到良好的发展,并变得更受欢迎。这里是说较少的花费。
故填less。
结合近几年的中考试题来看,我们会发现,材料后的题目设计并不是很难,但是同学们在实际做题过程中,经常会犯一些小错误,导致不必要的失分。因此我们有必要让同学们掌握一些解题方法。大家在做这类题的时候可以从以下几点入手:
1.明确阅读任务
同学们在做题的时候,首先要先阅读所给的任务,明确任务是什么,再带着任务去阅读,这样就能做到心中有数,有针对性地去读,才能提高阅读效率。
2.读全文,了解大意
明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图等。因为大家知道在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查。对于概括大意的题目,需要全篇考虑,这类题目有时可以从文中直接找到答案,但有时需要用自己的话来概括。这类题难度较大,对文章还得再读一读,才能总结出来。
除此之外,还经常考查给文章拟标题。这类题目可以通过寻找主题句和高频词来完成。主题句往往是首句或尾句,但如果没有主题句,就可以从短文中去提炼、概括。确定标题同学们必须遵循两个原则,第一个是标题要有概括性,就是说标题应在最大程度上覆盖全文,体现文章的中心大意;第二个是标题要醒目,即标题要吸引读者的注意力。
3. 再次阅读,逐题突破
第一遍泛读之后,同学们对后面的问题,已经有所了解,然后大家就可以用跳读的方式来寻找答案。还有一类情况大家要注意,就是要求同学们要解读深层含义的题。这一类题属于难度较大的题。在做这一类型题的时候,同学们要捕捉文章中有关的信息,把握文章的内在逻辑关系,立足原文,从字里行间捕捉一些线索,悟出作者想表达的深层含义。
【题目】
The Space Science Centre The Space Science Centre allows you to take a wonderful journey to a different world! Find out if you’ve got what it takes to go into space. See some real satellites and learn a little rocket science. Ticket:£21.00 |
Our Earth At Our Earth,you can take a time machine and experience a journey that will take you from the beginning of time to the unknown future of our planet. Afterwards you can cool down in a real rainstorm. Ticket:£18.50 |
The Eden Project The largest green house in the world can be found at the Eden Project. Explore all the relationships between plants and people. Ticket:£22.00 |
World Life Discover the secrets of life itself at World Life. If you’d like to see the world’s frist 5D film showing a baby developing from the embryo(胚胎)to birth. You can also experience bungee jumping here. Ticket:£19.95 |
【1】If you want to see some real satellites, you can visit __________.
A. the Space Science CentreB. Our Earth
C. the Eden ProjectD. World Life
【2】If you would like to take a time machine, you should see Box __________.
A. OneB. TwoC. ThreeD. Four
【3】What can people know in Box3?
A. A little rocket science.B. The unknown future of our planet.
C. The secrets of life itself.D. The relationships between plants and people.
【4】The writer wrote the passage to__________.
A. encourage us to learn more about futureB. introduce some attractions
C. explain some interesting factsD. show us some famous museums