题目内容

【题目】阅读填空 先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。所填单词必须写在答题卡对应题号的横线上。每个空格只能填一个单词。

Hospitals are doing experiments with tele-medicine. Tele-medicine is a technology that lets doctors "see" patients without them being in the same place. This is made possible through high-speed communication networks (网络).

Tele-medicine is already in wide use in some places such as the USA and Germany. At both ends of the line, the way of video-meeting lets them see and talk to each other. Blood pressure and body temperature are directly shown on computers. Among other uses, village doctors hold "consultations (会诊)" with far-away experts. The experts can also help them during operations.

Tele-medicine has been slow to reach Asia because of high costs, besides other reasons.When things improve, this technology will develop very fast.Chinese University of Hong Kong's medical school has joined a big hospital in Beijing, and Thailand is building a tele-medicine station connecting 20 areas.

Tele-medicine will do good to patients because doctors from different places can see them and give their medical advice. The help is of great importance if the disease is an unusual one. It also helps spread medical knowledge among experts.

As tele-medicine develops well, it will be cheaper and more popular in the medical field.

Tele-medicine

Definition:

It is a kind of technology that 1 the patients to see doctors by networks.

Function:

It is already 2used in many advanced countries like America;

After meeting at both ends of the networks, patient’s health information is directly shown in computer;

The far-away experts can also help village doctors hold "consultations” and give advice during operations.

Advantages:

It is very convenient for patients to see doctors and 3 their medical advice.

The help 4 a lot if the disease is an unusual one;

It also helps to spread the medical knowledge among experts.

With the 5 cost, it will develop well and become more popular

【答案】

1allows

2widely

3get

4matters

5less

【解析】

本文主要介绍了远程医疗的运用及发展前景。

1根据文中Tele-medicine is a technology that lets doctors "see" patients without them being in the same place.可知,这是一种允许病人通过网络看医生的技术。短语allow sb. to do sth.表示允许某人做某事,主语是单数,谓语动词变第三人称单数。故填allows

2根据文中Tele-medicine is already in wide use in some places such as the USA and Germany.可知,它已经在美国等许多发达国家广泛使用。widely的意思是“宽广地”故填widely

3根据文中Tele-medicine will do good to patients because doctors from different places can see them and give their medical advice可知,病人看病和就医都很方便。故填get

4根据文中The help is of great importance if the disease is an unusual one.可知,如果疾病是一种不寻常的疾病,帮助就很重要;matters的意思是“事情”,,故填matters

5根据文中As tele-medicine develops well, it will be cheaper and more popular in the medical field.可知,以较低的成本,它将得到良好的发展,并变得更受欢迎。这里是说较少的花费。

故填less

结合近几年的中考试题来看,我们会发现,材料后的题目设计并不是很难,但是同学们在实际做题过程中,经常会犯一些小错误,导致不必要的失分。因此我们有必要让同学们掌握一些解题方法。大家在做这类题的时候可以从以下几点入手:

1.明确阅读任务

同学们在做题的时候,首先要先阅读所给的任务,明确任务是什么,再带着任务去阅读,这样就能做到心中有数,有针对性地去读,才能提高阅读效率。

2.读全文,了解大意

明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图等。因为大家知道在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查。对于概括大意的题目,需要全篇考虑,这类题目有时可以从文中直接找到答案,但有时需要用自己的话来概括。这类题难度较大,对文章还得再读一读,才能总结出来。

除此之外,还经常考查给文章拟标题。这类题目可以通过寻找主题句和高频词来完成。主题句往往是首句或尾句,但如果没有主题句,就可以从短文中去提炼、概括。确定标题同学们必须遵循两个原则,第一个是标题要有概括性,就是说标题应在最大程度上覆盖全文,体现文章的中心大意;第二个是标题要醒目,即标题要吸引读者的注意力。

3. 再次阅读,逐题突破

第一遍泛读之后,同学们对后面的问题,已经有所了解,然后大家就可以用跳读的方式来寻找答案。还有一类情况大家要注意,就是要求同学们要解读深层含义的题。这一类题属于难度较大的题。在做这一类型题的时候,同学们要捕捉文章中有关的信息,把握文章的内在逻辑关系,立足原文,从字里行间捕捉一些线索,悟出作者想表达的深层含义。

练习册系列答案
相关题目

【题目】(A) No one knows why we sleep, but it’s certain that we need to. People who are prevented from sleeping begin to suffer obvious effects (产生明显的反应) after a few days—they think less clearly, and they fall asleep during the working hours; some may have hallucinations (幻觉).

There are no rules about sleep. Generally speaking, grown-ups sleep about 7 and a half hours each night and probably more than 60 per cent get between seven and eight hours. But perhaps eight per cent are quite happy with 5 hours or less, and four per cent or so find that they want ten hours or more. (B)如果你感觉好的话, you’re probably getting enough sleep. The important thing is not to worry how much other people get—their needs may be different. Exercise doesn’t seem to increase the need for sleep—office workers, for example, sleep for about as long as people doing physically active work.

Children sleep more than grown-ups—perhaps 14 to 18 hours soon after birth, going down to grown-up levels by early teenage. Sleep patterns (睡眠模式) also tend (倾向) to be different in the elderly, who may sleep less at night than they did when younger, find sleep getting worse, and often make it a rule to sleep during the daytime.

1(A)处画线部分译成汉语。

______________________________________________________________

2(B)处画线部分译成英语。

_______________________________________________________________

3回答问题。

How many hours of sleep do children need?

_______________________________________________________________

4在短文中找出与给句子意义相同的句子。

They are sleepy at work.

______________________________________________________________

5请从下面的选项中给短文选个标题。

_____________________________________________________________

A. There are no rules about sleep.B. No one knows why we sleep.

C. Sleeping is very important to us.D. Make it a rule to sleep.

【题目】Years ago, an important event happened in my life and it has had a great influence on my life. I met Mr.Kurt, a successful salesman at a dinner party. While we were _____, Kurt asked me, “John, what is your plan for personal growth?

I really didn’t know what to say for quite some time, and then I tried to find things in my life that might qualify for growth. I told him about the many activities that I had taken part in. And I went into a _____ about how hard I worked and the gains I was making. I kept talking for over ten minutes. Kurt listened patiently, but then he _____ smiled and said , “ You don’t have a personal plan for growth, do you?”

“No, I have to say.” “ You know,” Kurt said, “Growth is not an automatic process(自动化过程).”

And that really____me. To tell you the truth, I wasn’t doing anything on purpose to make myself better. And at that moment, I made the _____ I will develop and follow a personal growth plan for my life.

That night, I talked to my wife about my_____with Kurt and what I had learned. I____her the workbook and tapes Kurt was selling. We realized that Kurt wasn’t just trying to make a sale. He was offering a_____for us to change our lives and achieve our dreams.

Several important things happened that day. First, we decided to buy the resources. But more importantly, we made a promise to______together as a couple. From that day on, we learned together, traveled together, and worked together. It was a______decision. While too many couples grow apart, we were growing together.

1A. workingB. preparingC. thinkingD. eating

2A. discussionB. speechC. communicationD. research

3A. quicklyB. recentlyC. finallyD. suddenly

4A. touchedB. controlledC. worriedD. pleased

5A. choiceB. ruleC. decisionD. conclusion

6A. agreementB. relationshipC. interviewD. conversation

7A. lentB. showedC. offeredD. sold

8A. wayB. roadC. toolD. route

9A. moveB. surviveC. growD. gather

10A. hardB. wrongC. strictD. wise

【题目】If you go to another country, what kinds of things would you buy? No matter what you may buy, you might think those products were made in those countries. However, you could be wrong. Kang Jian is a 17-year-old student from Shanghai. Last year he went to visit his aunt and uncle in San Francisco. He found it (1)_________(interest) that so many products in the local shops were made in China. “I wanted to buy a toy car for my cousin, but even (2) _________ most of the toys were American brands, they were made in China.

Toys are not the only things made in China. “I wanted to buy a pair of basketball shoes,” he explains. “But I had to visit five or six stores before finding a pair made in America!” He realized that Americans can hardly avoid buying products made in China. “In fact,” he continues, “there were many other things there made in China—footballs, pet food, mobile phones. (3)Even American flags are made in China!”

Finish these tasks according to what you read.

1How old is Kang Jian?

_________________________________________________________________________

2(1)处横线上用括号内所给词的适当形式填空;在(2)处的横线上填入一个适当的词,使句子完整。

______________________; _____________________________

3Can you buy Chinese things in America?

_________________________________________________________________________

4在文中找出may的过去式和almost no的同义词。

_________________________________________________________________________

5(3)处的画线句子译成汉语。

_________________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网