题目内容
【题目】 What do you do in a situation like this? You're eating dinner with friends at a nice restaurant. You're having a great time when a phone rings at the table next to you. A man takes out his phone and starts talking loudly about his problems he latest met. He talks for almost ten minutes! This happens all the time on buses or metros, in restaurants or supermarkets, nearly everywhere!
Many people find cell phones useful in their day-to-day lives. But all of us have ever sat next to someone talking too loudly on a cell phone. You may want to tell the loudmouth to end the conversation, but let the management take care of the noisy customers. You can only control your own behavior. Here are a few rules.
Off means off!
Respect the rules of restaurants and other public places. If a sign says "turn off cell phones," don't use your phone.
Keep private conversations private!
Speak softly and for a short time. Try to move away from other people.
Lights off, phone off!
Never take calls in a theatre or at the movies.
Pay attention!
Talking on a cell phone while driving is dangerous. And watch where you're going when you're walking down the street and talking on the phone.
As more and more people use cell phones, things are only going to get worse. So, the next time you're getting ready to make a call, consider the people around you.
【1】How many rules about controlling your own behavior on cell phones mentioned in the passage?
A. None B. Two C. Three D. Four
【2】Many people think cell phones are __________ in their daily lives.
A. helpful B. useless C. unnecessary D. out-of-date
【3】The underlined word "loudmouth" in the second paragraph means __________.
A. someone who uses a cell phone
B. someone who has a conversation with others
C. someone who talks loudly on a cell phone in public
D. someone who starts talking when having dinner next to you
【4】What's the best title for the passage?
A. Cell Phone Facts
B. Cell Phone Manners
C. Cell Phone History
D. Cell Phone Development
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
短文是说明文。本文介绍在一些场合使用手机给别人带来的影响,所以文章给出了一些合理使用手机的建议:关闭手机;保持私人对话;关灯关手机;注意开车时不要拨打手机。
【1】细节理解题。根据 If a sign says "turn off cell phones," don't use your phone,Keep private conversations private,Never take calls in a theatre or at the movies,Talking on a cell phone while driving is dangerous,可知,文章中提到了4个关于控制自己手机行为的规则,故选D。
【2】细节理解题。根据 Many people find cell phones useful in their day-to-day lives ,可知许多人认为手机在他们的日常生活中很有用,故选A。
【3】词义猜测题。根据 But all of us have ever sat next to someone talking too loudly on a cell phone 但是我们所有人都曾经坐在某人旁边,在手机上大声说话,可知 loudmouth是在公共场合大声拨打手机的人,故选C。
【4】主旨大意题。根据本文是介绍在一些场合使用手机给别人带来的影响,所以文章给出了一些使用手机的建议,可知 Cell Phone Manners 手机礼仪适合做标题,故选B。
考查阅读理解。本文涉及题型有细节题,词义猜测题和主旨大意题,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,比如第三题的的猜测loudmouth,根据上文A man takes out his phone and starts talking loudly about his problems he latest met.可知,loudmouth就是指那些在公共场所大声说话的人。 主旨题需要通读全文,了解大意之后找出文章的中心思想。
【题目】书面表达
对于中学生在学校是否可以使用手机,不同的学生有不同的看法。请根据下面表格中的提示写一篇短文。
观点 | 赞成 | 反对 |
理由 | 1. 易于和父母及朋友保持联系 2. 空余时间可以听音乐 …… | 1. 浪费时间 2. 对眼睛有害 …… |
你的观点及建议(至少用2至3句话进行阐述) | ||
要求:1. 文章应包括所有要点并围绕要点适当发挥;
2. 文中不能出现真实的人名、校名和地名等;
3. 词数90词左右,开头已给出,不计入总词数。
Nowadays, more and more teenagers use mobile phones. Can middle school students use mobile phones at school? Different students have different opinions about it. _______