题目内容
Microsoft has stopped providing service for Windows XP since April 8. The computers that use the XP system are not as safe as before.
The "demise" of Windows XP will have the greatest influence on China because it has about 210 million XP users, who make up about 70 percent of the PC market in the world. Microsoft's decision to "kill" Windows XP, a product with hundreds of millions of users, has a certain purpose to show its strong position in the operating system market.
At the same time, the "death" of XP has created opportunities for China's IT companies to grow and develop. In fact, shortly after Microsoft announced the "demise" of XP, some Chinese IT security(安全) providers were willing to offer safe solutions for XP users who do not change into a new system.
Information security is crucial for the IT companies, and the key to safeguarding information is the core technology, which very much depends on innovation(革新). Although China has some well-known IT companies, it still does not have the core technology to develop an operating system. Many people are always complaining about and criticizing. Therefore, only by having information technology and a policy that encourages innovation can China break the monopoly(垄断) of international IT giants and protect the internet security.
![]()
1.根据短文内容完成句子填空。(每空限填一个单词)。
From the first paragraph of the passage, we know Microsoft has __________ __________ providing service for Windows XP.
2.根据短文内容完成句子填空。(每空限填一个单词)。
According to the passage, there are about ____________ ___________ XP users in the world.
3.根据短文内容回答问题。
According to the passage, how can China break the monopoly of international IT giants and protect the internet security?
___________________________________________________________________________
4.把短文中划线的句子译成汉语。
_________________________________________________________________________
5..根据短文内容用一个完整的句子回答问题(限 10 个词以内)。
What is the main idea of the passage?
___________________________________________________________________________
1.given up
2.300 million
3.Only by having information technology and policy that encourages innovation.
4.事实上,在微软宣布停用XP之后,中国IT安全软件供应商很快就愿意为没有换新系统的XP用户提供安全措施。
5.The “demise” of Windows XP has influenced China/ Chinese IT companies.
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了微软在八月份停止了对XP 的服务这对中国电脑使用者造成了巨大的影响,但这也给中国的IT公司提供了机会。
1.Microsoft has stopped providing service for Windows XP since April 8可知微软已经停止为XP提供服务,即放弃提供服务,故填given up
2.because it has about 210 million XP users, who make up about 70 percent of the PC market in the world. 可知中国的XP系统的使用者210百万,着占世界的市场的70%,所以世界上使用xp系统的有三亿,故填300 million
3.only by having information technology and a policy that encourages innovation can China break the monopoly(垄断) of international IT giants and protect the internet security. 故填Only by having information technology and policy that encourages innovation.
4.bewilling to乐意做……,offer提供,who do not change into a new system. 做定语从句,故填事实上,在微软宣布停用XP之后,中国IT安全软件供应商很快就愿意为没有换新系统的XP用户提供安全措施。
5.故填The “demise” of Windows XP has influenced China/ Chinese IT companies.
考点:社会事件类短文阅读。