题目内容
【题目】 Once there lived an old man in a mountain village. He was a famous hunter. He often went hunting alone in the mountains. He was not afraid of any wild animals, not even a tiger.
One night, someone saw a tiger come into the village, and stole two sheep away. The next night the tiger came again. The villagers were frightened. They asked the old hunter to catch it so that they could have a safe life.
When the old man heard about the tiger, he thought hard. He wondered why the tiger came at night twice but only stole the sheep. The next night he walked outside the village. Suddenly he saw the tiger coming. He quickly threw himself on the ground. To his surprise, the tiger did not come at him, but went away. He followed it quietly and found it was running on two of its feet just like a man. Then everything was clear.
On the fourth day, when it got dark, the hunter took some animal skins with him and hid himself behind a big tree near the village. He was waiting for the "tiger". As soon as the "tiger"came near the tree, the old hunter jumped out, caught the "tiger" by the "leg" and said,"Don't he afraid. I do not mean to hurt you. You know who l am, don't you"
The "tiger" said "Yes" and took off the tiger's skin.
"You are poor. But you mustn't steal anything from others. Here are some animal skins for you. You may sell them at the market. With the money, you can buy food and clothes for your family. Work harder and try to make a living. " With tears in his eyes, the poor man thanked the kind-hearted old hunter and walked home.
【1】Where did the old hunter live ?
【2】What did the tiger get from the village at night?
【3】How many times did the tiger come into the village altogether?
【4】How was the ‘Tiger” running?
【5】Why did the old hunter give some animal skins to the ‘tiger’ ?
【6】What do you think of the hunter ? Tell your reason.
【答案】
【1】In a mountain village
【2】Sheep
【3】Four times.
【4】It was running on two of its feet just like a man.
【5】Because he was poor.
【6】He is kind-hearted.Because he helped the poor man.
【解析】
这篇短文主要介绍一位老猎人发现偷羊的老虎是个穷人假装的,于是就给了穷人一些动物皮毛让穷人卖掉以谋生。
【1】根据Once there lived an old man in a mountain village. He was a famous hunter.可知老猎人住在山村,故填In a mountain village。
【2】根据One night, someone saw a tiger come into the village, and stole two sheep away.可知老虎从村里偷走了羊,故填Sheep。
【3】根据第四段On the fourth day, when it got dark, the hunter took some animal skins with him and hid himself behind a big tree near the village. He was waiting for the "tiger"可知老虎来了四次,故填Four times。
【4】根据He followed it quietly and found it was running on two of its feet just like a man可知老虎像人一样用两只脚走路,故填It was running on two of its feet just like a man。
【5】根据"You are poor. But you mustn't steal anything from others. Here are some animal skins for you. You may sell them at the market. With the money, you can buy food and clothes for your family.可知老猎人把动物皮毛给“老虎”是因为他穷,故填Because he was poor.
【6】题干为:你对猎人有什么看法?说说原因。
根据文最后一段知本题答案为He is kind-hearted.Because he helped the poor man.。
【题目】书面表达
以“My favorite sport”为题目,写一篇 70 词左右的短文
我最喜欢的运动---乒乓球(喜欢运动,尤其足球) | |
喜欢的理由 | (1)乒乓球在中国非常受欢迎,为了健身,很多人经常在空闲时间打乒乓球。 (2)乒乓球是一种轻松自在的运动,它容易学,而且比其他运动更安全,比足球更让人兴奋。 |
今后打算 | (1)和朋友们在体育馆打乒乓球。 (2)我想有一天参加奥运会乒乓球比赛。 |
注意:(1) 文中不得出现真实姓名和学校名称。
(2) 语言通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
My favorite sport
【题目】阅读下面的材料,然后在表格中完成内容摘要,每空填一词。
We need animals. Every animal has its place in the balance (平衡) of nature. We should try to help save the animals.
Some people think zoos are good places. The zoos give the animals the comfortable and safe living places. If the animals get hurt or ill, people will take care of them. The zoo is a good place to know the rules in the wild world. We can be much closer to nature. We can know more about the animals in the zoos by watching, listening even smelling instead of just looking at the pictures in books.
Some people don’t think animals feel happy in the zoos. Animals like pandas, wolves and bears usually live in the wild. They play and find food by themselves. They are free and happy in the wild. If they are in the zoos, food is enough and rooms are comfortable. They do not need to do their best to find food to eat or places to stay in. They just walk around, sleep day and night, but they are not free at all.
I think we should build national parks as wild life nature reserves to protect animals. If we do nothing, animals will get fewer and fewer.
Help save the animals | |
In the zoos | People will look 【1】the animals if they get hurt or ill. People can be much 【2】to nature. Animals don’t 【3】about their food or rooms. |
In the wild | Animals play and have to find food on their 【4】. |
I think we should build national parks to 【5】 animals. | |