题目内容
【题目】Dragon Boat Festival is a fun Chinese holiday. Usually, it's in June or July. Both children and adults(大人)like this holiday.
First, there are dragon boat races. Dragon boats are very long. They have bright colours, In each boat, there are many people rowing(划). There's also somebody beating a drum(击鼓).The winners(获胜者)of the races can get a lot of money.
During Dragon Boat Festival, people also eat a special kind of food-rice dumplings. To make these dumplings, people prepare(准备)many things. Then they can make different flavors of dumplings. Some are sweet(甜的),some are salty(咸的).They all taste good. People give them to friends.
On the evening of the holiday, families have a big meal together. Dragon Boat Festival is a great time for everybody.
【1】When is Dragon Boat Festival?
A. Every June fifth. B. Twice a year.
C. It's in June or July. D. In winter.
【2】How do Chinese people celebrate this festival? They_______ to celebrate it.
A. eat dumplings B. eat rice dumplings
C. have dragon boat races D. both B and C
【3】Which of the following about dragon boats is right?
A. They are very long. B. They have electric(电的)motors.
C. They are full of flags(旗). D. They are rowed(被划)by students.
【4】The meaning of the word "flavor" in Chinese is_______.
A. 风情 B. 情趣 C. 味道 D. 特点
【5】Which of the following is TRUE(正确)?
A. Only adults like Dragon Boat Festival in China.
B. Families usually get together and have a big meal on the evening of this holiday.
C. The winners of dragon boat races often get nothing after the match.
D. The rice dumplings are always very sweet, and they are not so good.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】C
【5】B
【解析】短文介绍了中国的传统节日——端午节。通常它在六月或七月份,孩子和大人都喜欢这个节日。端午节有赛龙舟等庆祝活动,还有吃粽子的传统习俗。
【1】细节理解题。根据短文中的句子“Dragon Boat Festival is a fun Chinese holiday. Usually, it's in June or July.”可知,端午节通常在六月或七月份,答案选C。
【2】细节理解题。由短文中的关键句"First, there are dragon boat races. Dragon boats are very long. During Dragon Boat Festival, people also eat a special kind of rice dumplings."可知端午节人们通常赛龙舟和吃粽子,故答案选D。
【3】细节理解题。根据短文中的关键句"First, there are dragon boat races. Dragon boats are very long."可知龙舟很长,故答案选A。
【4】词义猜测题。根据后面的句子“Some are sweet(甜的),some are salty(咸的).They all taste good.”可知,粽子有各种不同的味道,答案为C。
【5】细节判断题。根据文中句子“On the evening of the holiday, families have a big meal together.”可知,在这个节日的晚上,家人通常聚在一起吃上一顿丰盛的晚餐。故B答案正确。
【题目】
Dear Dad, Harbin is so cold now. It's snowing. But I can enjoy skiing here. And I'm wearing warm clothes. I'm having a great time here. Yours, Mary |
Dear Jim, Kunming is a great place. It's very warm. I am wearing a Tshirt. It's a little windy today. I am in the park. Some children are flying kites near me. I'll join them after writing the letter. Please write to me soon. Yours, Lily |
Dear Tim, We're having a good time at the camp(野营)in Singapore(新加坡). People here are very kind and I have many friends now. The weather is very hot. We go swimming every day. I can swim well. My new friend Zhang Qiang is good at swimming, too. Yours, Li Wei |
【1】Who writes a letter to his or her father?
A.Mary.B.Jim.C.Li Wei.D.Tim.
【2】Where does Lily write the letter?
A.At home.B.In a park.C.In a zoo.D.In her school.
【3】What does Li Wei like?
A.Skiing.B.Flying kites.C.Swimming.D.Singing.
【4】People in ________ may wear sweaters now.
A.HarbinB.KunmingC.BeijingD.Singapore
【5】What can we know from the three letters?
A.Mary doesn't like to stay in Harbin.
B.Lily will draw pictures after she writes the letter.
C.Li Wei makes some friends in Singapore.
D.Zhang Qiang and Li Wei are brothers.