题目内容
【题目】
![]()
“I will think of it.” It is easy to say this, but do you know what great things have come from thinking?
Sir Isaac Newton was sitting in his garden when he saw an apple fall from a tree. He began to think and tried to find out why the apple fell. Then he discovered how the sun, moon, and stars are kept in their places.
A boy named James Watt sat quietly by the fire, watching the lid of the kettle move up and down. He wanted to find out why the steam in the kettle moved the lid. From that time he went on thinking and thinking. And when he became a man, he improved the steam engine (蒸汽机) so much that it could easily do the work of many horses.
James Ferguson was a poor boy. Once, seeing the inside of a watch, he wondered. “Why should I not make a watch?” But how could he get the materials to make the mainspring (钟表的主发条)? He soon found he could make it with whalebone (鲸骨). He then made a wooden clock which kept good time. His motto (座右铭) was “I will think of it.” And he made his thoughts useful to himself and the world.
Boys and girls, when you have a difficult lesson to learn, don’t lose heart, and don’t ask someone for help before helping yourselves. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.
【1】From the passage, we know that some great things come from _____.
A. listening B. reading C. speaking D. thinking
【2】The idea of Isaac Newton’s discovery was from _____.
A. the falling of an apple
B. the cleaning of a garden
C. the falling of a tree
D. the moving of a lid
【3】The achievement of James Watt was that he _____.
A. kept thinking
B. found the steam in the kettle
C. improved the steam engine much
D. watched the lid move up and down
【4】The right order of the following sentences is _____.
① James Ferguson made a wooden clock.
② James Ferguson saw the inside of a watch.
③ James Ferguson made the mainspring with whalebone.
A. ③ ② ① B. ② ③ ① C. ② ① ③ D. ③ ① ②
【5】What is the main idea of the passage?
A. Learn to ask for help.
B. A difficult lesson to learn.
C. It is easy to say “I will think of it.
D. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】
试题分析:本文讲述的思想虽然看不见、摸不着,但是它却带来伟大的发明或发现。只有善于思考,才会有所发现和创造。遇到困难别灰心,勤用脑就会有创新。
【1】D细节理解题。根据第一段最后一句It is easy to say this, but do you know what great things have come from thinking? 的描述,可知一些伟大的事情来源于思考。故选D。
【2】 A细节理解题。根据第二段的描述可知,牛顿发现万有引力是根据他发现苹果从树上掉下来,他开始思考苹果为什么掉下来,到后来发现万有引力。故选A。
【3】C细节理解题。根据第三段最后一句From that time he went on thinking and thinking. And when he became a man, he improved the steam engine (蒸汽机) so much that it could easily do the work of many horses,可知瓦特的成就是改善了蒸汽机。故选C。
【4】B细节理解题。根据第四段的描述可知,当他看到中标内部的结构,就在想为什们不能制作一个手表呢,不久他先用鲸骨做了一个主发条,然后他做了一个木制的闹钟。故选B。
【5】 D主旨大意题。根据文章最后一句Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.可知,文章的大意就是:通过思考,你将学会怎样达到某个目的。故选D。
【题目】 Do you still find it hard to choose a cool and useful present for your friend? Do you still find it difficult to surprise whom you love? Welcome to Guardian Reader Offers site. Within our online shopping mall you will find hundreds of products that you may be interested in. Here are some cool choices for you.
| Sun Bottle Is it cool if the sun still shines at night? This special bottle can collect the warm sunshine. Place it in direct sunlight for a few hours and it will be ready to provide you with warm sun-like light for over five hours. The soft light works great as a night light in a child's bedroom or on a dinner table. |
| Solar(太阳能) Book Light Does he or she like reading? This might be what he or she really wants. Just place it in the sun, and you will have light wherever you go. Take it when you go camping or are on flights. You can even keep it at your bedside. It can be put on your books when you are reading. It has two lights and a pen. |
| Modern Bird House Any bird friend would like a cool house like this! It has wooden walls with a green roof. The roof cart be taken off for easy feeding and cleaning, The entrance is just like a bird, which is so attractive that it's sure to fill your garden with happy birds. |
| Cool Stationery Set(文具盒) This cool stationery set has a ball pen, a clock and a memo pad(便签簿). The pen sits on the top and rotates(旋转) around. Press down on the top, and you will have a piece of memo paper and get your pen off the top. It's fashionable and useful. It's a perfect gift! |
根据材料内容选择最佳答案,并将答题卡相应选项涂黑。
【1】 would be the best choice if you want to give a present to your friend who loves reading.
A. A sun bottle B. A solar book light
C. A modem bird house D. A cool stationery set
【2】Which is not true about the modem bird house?
A. It has wooden walls.
B. Its roof can be moved away.
C. Its door has a bird shape.
D. It makes the sound of bird singing.
【3】From the passage, we can learn that .
A. the solar book light is very convenient to use
B. the modem bird house is designed to attract birds
C. the sun bottle needs to be put in the sun for 5 hours
D. the cool stationary set is too complicated(复杂的) to use
A. talk about the latest cool inventions
B. ask people to use cool things in daily life
C. introduce several cool and useful presents
D. talk about the gifts he used to surprise his friends
【5】Where can we buy the cool things according to the passage?
A. Online. B. At school.
C. In the supermarket. D. In the drugstore.