题目内容
【题目】 Welcome to The Film Review Programme!Today we're reviewing some of this week's new films. Let's start with this week's likely hit,Jungle Fever. Some of you may remember last year's TV documentary film about a family of tigers in India. Well,this is an unusual cartoon based on that programme and I can report that it's great fun for people of any age.
Don't miss Swim!,a comedy which takes a look at learning to swim as an adult. It's about a 20—year—old man who wants to join his friends when they swim in the lake near his home. So, he goes to the local pool to take lessons. Be prepared to laugh until it hurts!
And now it's competition time,so I hope you've listened carefully and made some notes!If you want to enter this month's competition,just go online and answer the ten questions in our quiz. Go to www. movies.com and select your answers.
Last month,we gave out free restaurant tickets as a prize—this time we're offering cinema tickets which you can use at a choice of exciting places.
You must complete your entry by May 28th. Make sure you've finished by 2:00 pm when the competition closes. We'll announce the winners on May 30th—and if you're lucky,the prize will be yours by the second week in June. Good luck and goodbye!
【1】What kind of programme is it?
_____________________________________________________
【2】Which film is probably the most successful one this week?
_____________________________________________________
【3】How many films have they reviewed in today's programme?
_____________________________________________________
【4】The film Swim isn't a funny film,isn't it?
_____________________________________________________
【5】How can you enter this month's competition?
_____________________________________________________
【6】Do you want to take part in the competition?Why or why not?
_____________________________________________________
【答案】
【1】The Film Review Programme
【2】Jungle Fever
【3】Two
【4】Yes, it is.
【5】I can just go online and answer the ten questions in their quiz.
【6】I want to take part in it because I am familiar with many films and I believe I can win. (Any reasonable answer is acceptable.)
【解析】
本篇文章难度适中,主要讲述一个影评节目评论了两部电影并且举办了一个竞赛,并介绍了有关竞赛的相关事宜。
【1】细节理解题。根据Welcome to The Film Review Programme“欢迎来到电影评论节目”可知,这是一个影评节目,故答案为The Film Review Programme。
【2】推理判断题。根据Let's start with this week's likely hit,Jungle Fever“让我们从本周的热门节目《丛林热》开始”可知,本周最成功的电影是《丛林热》,故答案为Jungle Fever。
【3】细节理解题。根据Let's start with this week's likely hit,Jungle Fever“让我们从本周的热门节目《丛林热》开始”以及Don't miss Swim“不要忘记游泳”可知,主要评论了两部电影,故答案为Two。
【4】细节理解题。根据Be prepared to laugh until it hurts“做好笑到痛的准备”可知,这是一部有趣的电影。且题干为反意疑问句,反意疑问句根据事实回答,即这个电影是有趣的,故答案为Yes, it is。
【5】细节理解题。根据If you want to enter this month's competition,just go online and answer the ten questions in our quiz. Go to www. movies.com and select your answers“如果你想要加入本月的竞赛,就去网上并且回答十个我们测验的问题。去www. movies.com这个网站并且选择十个答案”可知,上网并且回答测试中的十个问题。故答案为I can just go online and answer the ten questions in their quiz.
【6】开放性试题,只要言之有理即可。题目问:你想要参加这个竞赛吗?为什么或为什么不?。首先要给出明确的答案,想要参加或不想参加,然后给出理由。可以回答“我想要参加因为我对许多电影都比较熟悉,我相信我会赢”。故答案为I want to take part in it because I am familiar with many films and I believe I can win.
问答型阅读理解做题方法:
(1)快速通读课文,掌握文章大意。
浏览完题目后,带着问题快速通读全文,对文章的大意有一个初步的了解,同时找到文章中的关键句,并确定第二遍细读的重点部分,对于不影响理解和做题的部分可以一带而过,更不必在个别词上花时间。
(2)提取有效信息,根据题目要求进行改写。
在速度短文后,再回头看题后的问题。这时,能一锤定音的答案就先写好,不能马上确定的答案,根据第一遍速读时的印象到原文中找相关的信息,再进行推敲。尽管有相当的一部分题在原文中能找到答案,不需要推敲,但是大多数还是需要大家进行改写和重组的。
(3)仔细推敲,认真复查
做完题目后,要立足整体,将完成后的句子再通读一遍,看看所改写的句子是否流畅,语句是否通顺。同时还要照顾原文,看看答案是否与原文意义相符,时态一致。确保答案正确,大小写无误,语法正确,逻辑合理。
例如第2题,根据关键词the most successful one可知,定位至Let's start with this week's likely hit,Jungle Fever“让我们冲本周的热门节目《丛林热》开始”可知,本周最成功的电影是《丛林热》,故答案为Jungle Fever。