题目内容
【题目】C
Lei Haiwei, a 37-year-old fast food courier (快递员) from Hunan Province, got first place in a televised Chinese poetry knowledge competition. He beat other competitors, including a master’s degree (硕士学位) graduate from Beijing University, in the third season of the Chinese Poetry Conference on CCTV on April 4, 2018.
“My interest in ancient poems began as early as I was six years old. My father hoped I would grow up to be a man who keeps the mountains, rivers, lakes and seas in mind,” the courier said.
In 2001, the younger Lei found a job in Shanghai and began to read books related to ancient poems at bookstores or libraries in his spare time, since he didn’t make much money. The young man also developed a habit of reciting poems he liked and writing them down after returning home.
Though Lei works as a fast food courier in Hangzhou later, his love for poems never died. Even on his busiest work days, he used any available moment to recite poems. “For example, I am used to reciting poems when I wait for food at restaurants, and traffic lights on my way to deliver food. Reciting poems not only enriches my knowledge, but also makes ray job less boring. As for my future plan, I will stick to reading and reciting poems.” Lei said.
![]()
【1】请根据短文回答问题。
(1) What habit did Lei Haiwei develop when he worked in Shanghai?
_________________________________________________________
(2) What is Lei Haiwei's future plan?
_________________________________________________________
【2】把短文最后一段中划线句子翻译成汉语。
_________________________________________________________
【3】给短文拟一个恰当的标题。
__________________________________________________________
【答案】
【1】 Lei Haiwei developed a habit of reciting poems he liked and and writing them down after returning home. He will stick to raiding and reciting poems
【2】虽然雷后来在杭州当速食速递员,但他对诗歌的热爱从未消亡。
【3】The fast food courier and poems.
【解析】
这篇短文主要讲述了快递小哥雷海伟利用空闲的时间背诵诗歌,最终在中央电视台“中国诗词大赛”中击败了其他对手获得第一名的故事。
【1】题干“雷海伟在上海工作时养成了什么习惯?”根据文中“ The young man also developed a habit of reciting poems he liked and writing them down after returning home.”这个年轻人还养成了背诵自己喜欢的诗歌,回家后写下来的习惯。根据文中“I will stick to reading and reciting poems”可知,我将坚持读诗朗诵。故答案为(1). Lei Haiwei developed a habit of reciting poems he liked and and writing them down after returning home. (2)He will stick to raiding and reciting poems.
【2】Though尽管,虽然;work as作为……;a fast food courier快餐快递员;in Hangzhou在杭州;his love for poems never died他对诗歌的热爱从未消亡,根据题意,故答案为虽然雷后来在杭州当速食速递员,但他对诗歌的热爱从未消亡。
【3】这篇短文主要讲述了快递小哥雷海伟利用空闲的时间背诵诗歌,最终在中央电视台“中国诗词大赛”中击败了其他对手获得第一名的故事。标题“The fast food courier and poems.” 快餐快递员和诗歌。符合题目。根据题意,故答案为The fast food courier and poems.