题目内容
【题目】 China is a great country with the largest population in the world. In order to solve the population problem, our government carried out one-child policy (政策) before. When it is carried out for some time, many people not only see its advantages but also disadvantages.
From 2016, two-child policy is put into effect. In my opinion, two-child policy is good. First of all, two-child policy is the gift for some only child. For some families, maybe the parents are only child and they can also have only child. Besides the loneliness of their child, when their child grows up and they grow older, their child marry an only child girl, the burden (负担) on their child and his wife is too heavy. Their child and his wife have to take care of two couples. Usually, a young couple looking after an old couple is a little difficult. But if their parents have two children, they can share the burden of taking care of their parents. It would be much better. Secondly, two-child policy can guarantee (保证) the number of Chinese population.
All in all, one-child policy has been out of date. And two-child policy is needed and necessary. It can solve the problems of nowadays and the future.
【1】Which country has the largest population in the world?
A.America.B.Britain.C.China.D.Japan.
【2】The underlined phrase "carried out" in Paragraph 1 means "_____" in Chinese.
A.携带B.取消C.禁止D.实行
【3】Our government carried out one-child policy before in order to _____.
A.solve the population problem
B.take care of two old couples
C.share the burden of taking care of their parents
D.argue that two-child policy should be put into effect
【4】According to the passage, which of the following is NOT true?
A.One-child policy has its advantages and disadvantages.
B.It's easy for a young couple to look after an old couple.
C.China is a great country with the largest population in the world.
D.For some families, maybe the parents are only child and they also can have only child before 2016.
【5】What's the main idea of this passage?
A.Two-child policy is needed and necessary.
B.Our government carried out one-child policy.
C.Two-child policy is the gift for some only child.
D.Two-child policy can guarantee the number of Chinese population.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】B
【5】A
【解析】
本文介绍了中国的二孩政策。作者认为二孩政策是好的。首先,二孩政策是给一些独生子女的礼物。其次,二孩政策可以保证中国人口的数量。总之,独生子女政策已经过时了。二孩政策是必要的。它可以解决现在和将来的问题。
【1】细节理解题。根据 “China is a great country with the largest population in the world.”可知中国是在世界上人口最多的国家。故选C。
【2】词义猜测题。根据“In order to solve the population problem,”为了解决人口问题,以及文章的句子“From 2016, two-child policy is put into effect.”从2016年起,实行二孩政策。可以推测短语含义,我们的国家以前实行的是独生子女政策,carry out,实行。故选D。
【3】细节理解题。根据“In order to solve the population problem, our government carried out one-child policy (政策) before.”可知,实行独生子女政策是为了解决人口问题。故选A。
【4】细节理解题。根据“When it is carried out for some time, many people not only see its advantages but also disadvantages.”实行一段时间后,许多人不仅看到了它的优点,也看到了它的缺点。可知A是正确的;根据“Usually, a young couple looking after an old couple is a little difficult.”通常,一对年轻夫妇照顾一对老夫妇有点困难。可知B错;根据“China is a great country with the largest population in the world.”中国是世界上人口最多的大国。可知C正确;根据“For some families, maybe the parents are only child and they can also have only child.”对一些家庭来说,也许父母是独生子女,他们也可以有独生子女。可知D是正确的;因此本题选B。
【5】主旨大意题。根据“All in all, one-child policy has been out of date. And two-child policy is needed and necessary. It can solve the problems of nowadays and the future.”总之,独生子女政策已经过时了。二孩政策是必要的。它可以解决现在和将来的问题。可知,二孩政策是必要的和必需的。故选A。
本题的第2小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。