题目内容

【题目】Do you know how many numbers there are in your cellphone number? Your cellphone number has 11 digits(数字). You may sometimes find it hard to remember your number. China has the longest cellphone numbers in the world, longer than the US or Australia. Why is that?

The 11 digits can be divided into three parts. Each part has a different meaning. The first three numbers tell you which mobile phone service provider you are using. For example, 135 is for the China Mobile Communications Corporation and 186 is for China Unicom. The fourth to the seventh digits tell you which area the number is registered (注册) in. And the last four digits are random. You may get the last numbers that you like or not.

The main reason for using 11 digits is that we have the largest population in the world. We once had 10 numbers. But as our population grew, there were not enough numbers for us to use. So we began to use 11 digits starting from 1999.

Cellphone numbers can be recycled. Usually, the service provider will reuse a canceled number after three to six months. If you call a number that you haven't contacted (联系) for a long time , you may find its owner has changed.

Besides China, Britain and Japan also use 11-digit cellphone numbers. But their numbers always start with 0. So they cannot create as many numbers as we can. Countries like the US, Australia and India use cellphone numbers with 10 digits, Canada's cellphone number are perhaps the world ' s shortest. They use seven digits.

1Among the 11 digits, which digits can tell where the cellphone number is registered?

A. The first to the fourth digits. B. The third to the sixth digits.

C. The fourth to the seventh digits. D. The fifth to the eighth digits.

2What does the underlined word "random" mean?

A. 有规则的 B. 奇怪的 C. 随机的 D. 事先安排的

3Which country has the cellphone number with ten digits?

A. Britain. B. Japan. C. Canada. D. India.

4What can we learn from the last two paragraphs?

A. Cellphone numbers in Britain start with 0.

B. Cellphone numbers can be divided into 4 parts.

C. A canceled number can be reused after a month.

D. The cellphone number in Australia is the shortest.

5What ' s the best title of this text?

A. What the meaning of cellphone numbers is?

B. Why our cellphone numbers have 11 digits?

C. When the first cellphone number was created?

D. Which country has the longest cellphone number?

【答案】

1C

2C

3D

4A

5B

【解析】

文章大意:本文介绍了手机号码为什么有11个数字,11个数字可以分为三部分,每一部分有不同的含义,同时也简单介绍了不同国家使用手机号码的差异。

1细节理解题。根据文中的句子The fourth to the seventh digits tell you which area the number is registered in.可知,在这11位数字中,第4位到第7位数字能告诉你手机号码的注册地,故答案选C。

2词义猜测题。根据句意And the last four digits are random. You may get the last numbers that you like or not.最后四个数字是….,你可能会得到你喜欢或不喜欢的最后一个数字。由后面的“你可能会得到你喜欢或不喜欢的最后一个数字”可知,最后四个数字应该是随机的,故答案选C。

3细节理解题。根据文中的句子Countries like the US, Australia and India use cellphone numbers with 10 digits,美国、澳大利亚和印度等国家使用10位数字的手机号码。结合选项,可知D选项符合题意,故答案选D。

4理解判断题根据最后一段中的句子Besides China, Britain and Japan also use 11-digit cellphone numbers. But their numbers always start with 0.可知A选项英国的手机号码是以0开头是正确的,故答案选A。

5标题归纳题。根据文中的句子Your cellphone number has 11 digits. …… Why is that? The 11 digits can be divided into three parts. Each part has a different meaning.以及The main reason for using 11 digits is that we have the largest population in the world.可知,本文主要讲述我们的手机号码为什么有11个数字,故答案选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Almost every family buys at least one copy of a newspaper every day. Some people can have as many as two or three different newspapers. But why do people read newspapers?

Five hundred years ago, news of important happenings, such as battles lost and won, kings or rulers (统治者) overthrown (推翻) or killed, took months and even years to travel from one country to another. The news passed by words of mouth. Today we can read in our newspapers of important things that happen in faraway countries at the same time.

Besides giving news from all over the world, newspapers tell us a lot of other useful information. There are weather reports, as well as radio, television and film guides. There are also book reviews, stories, and of course, advertisements (广告). There are all kinds of advertisements. They pay the newspapers thousands of dollars for the advertising space (广告版面), but it is worth the money because news of what they make in factories goes into almost every home in the country. For those who make newspapers, advertisements are also very important. Money from advertisements makes it possible for them to sell their newspapers at a low price and still make a profit (利润).

1What does the passage mainly talk about?

A. Almost all the people all over the world read newspapers.

B. Why do people read newspapers?

C. Newspapers can make a good profit.

D. How did the newspapers come about?

2What does the word “it” refer to?

A. The newspapers. B. The newspapers space. C. The advertisements. D. The money.

3Newspapers were created to ______ many years ago.

A. make a profit B. spread information C. overthrow the rulers D. won the battles

4About the use of newspapers, which one is not mentioned in the passage?

A. Weather reports. B. Tell us about some films.

C. Tell us some stories. D. Help us find people.

5From the passage, we can know the reason that the newspapers are cheap is ______.

A. many people buy them

B. there is help from the government

C. they can get money from the advertisements

D. they don’t want to make money

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网