题目内容
【题目】阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
C
Every year, when the Nobel Prize winner list is made public, there are some certain winners who are labeled as unexpected and surprised. This year, as an American musician, Bob Dylan won the Nobel Prize in Literature. Undoubtedly, he made full expressions of that label as he is the first musician winning this prize.
On the contrary, the modern Japanese writer Murakami Haruki felt sad again even though there is strong support for him. As a favorite candidate(候选人), Murakami Haruki just narrowly missed the Nobel Prize again. Luckily, he is very positive---- readers are the most important and it doesn't matter whether winning a prize or not.
And Nobel Prize awards the words(授予颁奖词) for Bob Dylan----for having created new poetic expressions in the great American song tradition.
Up to now, Bob has released more than 30 albums. And he has won many other awards such as Oscar Award, Golden Globe Award, Pulitzer Prize and so on. Moreover, he is still a painter and poet.
Lately, the rumors(谣言)flew that Bob refused to accept the Nobel Prize in literature. But Bob doesn't officially respond on this matter. However, there is still time before the final Nobel Prize awarding day in December. No matter whether Bob will accept the prize or not, his music has already influenced many people across the globe!
(1)What does the underlined word "unexpected" mean?
A.稳定的
B.意外的
C.震惊的
D.明确的
(2)We can infer from the second paragraph that______________ .
A.Nobody supports Murakami Haruk.
B.It wasn't the first time for Murakami Haruk to miss the Nobel Prize.
C.It is more important for Murakami Haruk to win the Prize than to win the support from readers.
D.Murakami Haruk is a Japanese musician.
(3)Why can Bob Dylan win the Nobel Prize?
A.He is an American musician.
B.He has released more than 30 albums.
C.He is very positive.
D.He has created new poetic expressions in the great American song tradition.
(4)What is the main idea of the article?
A.This year's final Nobel Prize awarding day will be in December.
B.Bob Dylan is a great painter.
C.People wonder if Bob Dylan will accept the Nobel Prize.
D.Bob Dylan won 2016 Nobel Prize in literature.
【答案】
(1)B
(2)B
(3)D
(4)D
【解析】这是一篇关于 Bob Dylan获得了2016诺贝尔文学奖的记叙文。因为他在美国歌唱传统上创造了一种新的表达方式,诺贝尔奖项授予他颁奖词,而相反的,作为深受喜爱的候选人, Murakami Haruki悲哀地再次错过诺贝尔奖。
(1)词义猜测题。根据第一段“there are some certain winners who are labeled as unexpected and surprised“可知,有一些意外惊喜被标注的确定获奖者。故选B。
(2)段落理解题。根据第二段“As a favorite candidate(候选人), Murakami Haruki just narrowly missed the Nobel Prize again. “可知,作为深受喜爱的候选人, Murakami Haruki悲哀地再次错过诺贝尔奖。故选B。
(3)细节理解题。根据第三段“ And Nobel Prize awards the words(授予颁奖词) for Bob Dylan----for having created new poetic expressions in the great American song tradition.“可知,诺贝尔奖项授予 Bob Dylan颁奖词,是因为他在美国歌唱传统上创造了一种新的表达方式。故选D。
(4)主旨概括题。通读全文可知,本文主要讲了 Bob Dylan获得了2016诺贝尔文学奖的事。故选D。
【题目】用方框内所给词的适当形式填空。
produce, increase, warm, Africa, convenient |
(1)I have my reading speed a lot.
(2)It is to live near the subway station.
(3)My family is full of love and .
(4)The tea you drink is in Anxi.
(5)Some visited our school last week.