题目内容
【题目】 Helping others is easier than you think. You don't need to wait to become a rich man like Bill Gates to help the poor. You can become a volunteer, you can donate (捐献) your time, you can donate your old clothes and so on. And in doing so, you can become a better and happier person.
Choose some people to support. For example, homeless people, poor children and so on. All of these are suitable (合适的).
Decide what you are able to give. Yes! Sometimes it isn't only money——you can give away your time as a volunteer, you can donate your knowledge teaching poor children, you can donate your old clothes, you can donate food or you can share a meal with a hungry child.
Tell people about it. Tell your friends or your children. Put it in your blog or on your website(网络). In this way, the good work you do will be multiplied (增加)!
【1】People usually think helping others is _______.
A. easy B. difficult C. interesting
【2】How can you help others if you are poor according the passage?
A. Donate your time. B. Donate your knowledge. C. Both A and B.
【3】What's the meaning of the underlined word "homeless"?
A. 家境贫寒的 B. 无家可归的 C. 无依无靠的
【4】Which is the following right?
A. You can only give away money to help others.
B. It’s difficult for the poor to help others
C. You can become a better and happier person by helping others.
【5】What's the best title of this passage?
A. Help those who need help. B. It is hard to help others.
C. Donate your time.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】B
【4】C
【5】A
【解析】很多人都觉得做志愿者去帮助别人是很困难的事,其实并没有你想象的那么难,即使你没有很多钱,你也可以去帮助别人,这样你自己也会变得很开心。
【1】推理判断题。根据短文的第一句话Helping others is easier than you think可知,帮助别人比你想的要更容易。言外之意是人们总是觉得帮助别人是困难的,故应选B。
【2】细节理解题。根据短文中you can give away your time as a volunteer, you can donate your knowledge teaching poor children, you can donate your old clothes, you can donate food or you can share a meal with a hungry child可知,如果你很穷,你也可以帮助别人,你可以捐出你的时间、知识、你的旧衣服、捐食物等等。由此可知A和B都对,选C。
【3】词义猜测题。根据文意可知,这篇短文说的是帮助那些有需要的人,homeless这个单词中有home,意思是家;less是表示否定意思的一个后缀,因此这个单词的意思应该是无家可归的。故选B。
【4】细节理解题。根据短文第一段中You can become a volunteer, you can donate (捐献) your time, you can donate your old clothes and so on. And in doing so, you can become a better and happier person.可知,通过帮助别人,你可以变成一个更好、更开心的人。故C是正确的。
【5】主旨大意题。这篇短文讲述的是去帮助别人,即使你没有很多钱,你也可以去帮助别人的。因此A选项是符合文意的。B选项不符合文意,帮助别人并没有那么难;C选项太片面了。