题目内容

【题目】The top scorers in the gaokao, China’s national college entrance exam, have always been a major focus during the results coming out. Recently, China University Alumni Association(中国大学校友会) published a report based on its research into more than 3,000 provincial-level top scorers from 1952~2015 in Mainland China, Hong Kong, and Taiwan. They found that the most popular universities they choose are Peking University, Tsinghua University, The University of HK and Taiwan University. Generally, top scorers engaged(从事) on various professions with higher salary after their graduation. Here are some other findings about the top scorers.

1What are the most popular universities for the top scorers?

_________________________________________________________________________________

2How many provinces have more female top scorers?

_________________________________________________________________________________

3Why does the number of female top scorers keep growing?

_________________________________________________________________________________

4From 1952 to 2015, what percent have female top scorers in Mainland China increased?

_________________________________________________________________________________

5Which university will you choose in the future? Why?

_________________________________________________________________________________

【答案】

1Peking University, Tsinghua University, The University of HK and Taiwan University.

219 provinces.

3Because girls receive equal high-quality education as boys, and girls are more careful and patient.

423.69%

5I will choose The University of HK. Because I can experience both Chinese culture and western culture there

【解析】【主旨大意】本文是一篇图表说明文,介绍了高考获得高分的学生所选择的大学及获得高分学生的男女比例变化及原因。

1 Peking University, Tsinghua University, The University of HK and Taiwan University.细节理解题。题干意为:对高考的高分获得者来说,最受欢迎的大学是什么?根据文章第三句“They found that the most popular universities they choose are Peking University, Tsinghua University, The University of HK and Taiwan University.”可知答案。

219 provinces.图示理解题。题干意为:多少个省有更多的女性高分获得者?根据图表第一个框中“At present, 19 provinces have more female top scores than male ones.”可知在19个省里有更多的女性高分获得者。

3Because girls receive equal high-quality education as boys, and girls are more careful and patient.图示理解题。题干意为:为什么女性高分获得者的数量持续增长?由表中第二个框中“Girls receive equal high-quality education as boys; Girls are more careful and patient.”可知答案。

423.69%.数字计算题。题干意为:从1952年到2015年,中国大陆的女性高分获得者比例增长了多少?根据第三个框可知,1952年女性高分获得者比例为28.95%,2015年女性高分获得者比例为52.64%,因此中国大陆的女性高分获得者比例增长了52.64% - 28.95%=23.69%。

5I will choose The University of HK. Because I can experience both Chinese culture and western culture there.开放性试题。题干意为:将来你会选择哪所大学?为什么?本题为开放性试题,言之有理且无表达错误即可。

练习册系列答案
相关题目

【题目】完型填空

Malaysia Airlines (马航) flight MH370 disappeared from radar (雷达) screens an hour after it took off on March 8.It has ____ for more than 3 months.

The plane may fall into the sea.China,Malaysia and many other countries have joined to search the ____ on the sea.The relatives of the 227 passengers and 12 crew (乘务人员) are ____ good news from them.

How did the accident ____?It is said that the plane was attacked (攻击) by the terrorists.Some think there may be something wrong with the plane,and others think the accident may be ____ by the mistake of the crew.However it is ___ to tell the reason because the plane hasn't been found yet.

It may __ some time to find the missing plane and even more time to get to know the truth of what happened.However,we can't stop imagining what happened to the plane ___ it is found.

Whether the missing plane is found _ not,the whole world should pay more attention to the safety of people,especially at airports.

We hope these people on the plane will be __ ,and they can get together with their family members.

【1】A. found B.seen C.flown D.missed

【2】A. plane B.terrorists C.ship D.Chinese

【3】A. talking about B.waiting for C.listening to D.hearing

【4】A. take B.happen C.come D.go

【5】A. given B.met C.caused D.tried

【6】A. hard B.easy C.wise D.true

【7】A. spend B.take C.get D.waste

【8】A. before B.after C.until D.as soon as

【9】A. nor B.so C.and D.or

【10】A. dangerous B.safe C.friendly D.bad

【题目】阅读短文,根据短文内容回答问题。

Ready, Set, Jump!

For skydivers, the sky isn’t the limit. It’s just the beginning. Thousands if people try skydiving each year. Some only jump once, while others go on to experience lifelong adventures, flying and turning over through the air.

Skydiving is a method of leaving an airplane and returning to the earth with the help of gravity, then slowing down by using a parachute (降落伞). It may include more or less free-fall, a time during which the parachute has not been used and the body gradually accelerates (加速) to the highest speed.

There are three choices for the beginners. However, before you try skydiving, a ground course on safety is required. The first method is accelerated free-fall. You jump out of the plane while being held by two coaches, one on either side. They hold onto you until you open your parachute. The second method is called static line. After jumping out, you will experience free-fall for a second or two. Then the weight of your body will pull the line tight, opening the parachute.

Tandem (串联) is the most popular because it is the easiest. You and the coach are

tied together, the coach behind, with you in front. You jump out of the plane together, and the coach takes care of opening the parachute.

For each of these three methods, the coaches give instructions in the air with hand

signals (信号) or a radio. If you are eager to try something challenging and would love to feel the freedom of flying, skydiving might be an adventure for you. Who knows? With risk and excitement mixed together, skydiving might just change your life.

【1】Do thousands of people try skydiving each year?

【2】How many choices are there for the beginners?

【3】Why is tandem the most popular?

【4】How do the coaches give instructions in the air?

【5】What is the passage mainly about?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网