题目内容
【题目】 You might not think much about where your garbage goes. But now you might want to know. On July 1,Shanghai introduced a new garbage sorting policy.People there need to put different kinds of garbage ﹣wet,dry,recyclable and harmful,into different dustbins.Other cities in China will do the same soon.
Harmful garbage |
Recyclable garbage |
Wet garbage |
Dry garbage |
lamps,batteries,nail polish(指甲油)and other things with harmful chemicals. | Paper, books,boxes, glass bottles and newspapers. | Food,vegetables, flowers,leaves and eggshells(蛋壳). | It includes pens,toilet paper,tape,hair and towels(毛巾). |
Why is garbage sorting a big problem?It's because there is too much garbage these days.It is bad for our soil,air and water.Actually we can make use of some garbage again.And first,we need to sort our garbage.
For example,if you put an old battery into the "harmful waste"dustbin,people can use it to make new batteries.But if you don' t,the battery will end up somewhere else.Then,it will pollute the environment.
Can't factories sort garbage for us?Yes,they can.But it takes many workers to do this and costs lots of money.If we all sort our own garbage,things will become much easier.
【1】Which is the first city to make a garbage﹣sorting policy?
A.Shanghai.B.Beijing.C.Guangzhou.D.Shenzhen.
【2】From Paragraph 2,we know that .
A.sorting garbage is easyB.all garbage is recyclable
C.garbage is bad for the environmentD.we can recycle garbage before we sort it
【3】With the battery example,the writer tries to tell us .
A.how to sort our garbageB.what harmful waste is
C.the importance of sorting our garbageD.the difficulty of sorting our garbage
【4】From the text,we know that pens are .
A.harmful garbageB.recyclable garbage
C.wet garbageD.dry garbage
【5】Why can't we ask factories to sort garbage?
A.Because we don't have this kind of factory.B.Because it takes too many workers to do it.
C.Because factories ask for too much money.D.Because not all garbage can go to factories.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【4】D
【5】B
【解析】
本文是一篇说明文。说明了上海实施垃圾分类的政策。通过这个政策,讲述了垃圾怎么分类,分类的原因和意义。最后说明垃圾分类能保护环境。
【1】细节理解题。根据第1大段“On July 1,Shanghai introduced a new garbage sorting policy.”可知。故选A。
【2】细节理解题。根据第2大段“It's because there is too much garbage these days.It is bad for our soil,air and water.” 可知垃圾有害于环境。故选C。
【3】推理判断题。根据第3大段“For example,if you put an old battery into the "harmful waste"dustbin,people can use it to make new batteries.But if you don' t,the battery will end up somewhere else.Then,it will pollute the environment.”可知进行分类,人们可以用旧电池造出新电池。如果不分类,电池会污染环境。故选C。
【4】细节理解题。根据第1大段的表格最后一列“It includes pens,toilet paper,tape,hair”可知。故选D。
【5】细节理解题。根据第4大段“But it takes many workers to do this and costs lots of money.”可知费人费钱。故选B。
阅读理解题在细节理解上要吃透文章意思,而不能只抓关键单词。如第2题,D是一个干扰选项,因为在第2大段中“Actually we can make use of some garbage again.And first,we need to sort our garbage.”能找到这样的信息。这时,我们要理解句子的意思是利用垃圾前要进行垃圾分类。而选项D“we can recycle garbage before we sort it”的意思是在垃圾分类前能利用它。可见一个before的单词就将句子的意思发生巨大改变。所以关键单词找对后还要花时间去理解句子意思。这样做题才准确。