题目内容
【题目】 A gift card is a card that is issued(发行) by a store.These cards are big money makers for stores.One reason is that when gift-card holders go to the store,they often see other things to buy,and they spend more money than the gift card is worth.Unused cards are another reason.Stores make millions of dollars because large numbers of people never use their cards.They either lose them,forget about them,or decide that it's not worth the effort.
Gift card are becoming very popular in many countries around the world.In the US,they are one of the most popular kinds of gifts.Why?People love the convenience—gift cards are easy to buy and easy to use,either in the store or online.The recipient can choose his or her own gift,and the giver does not have to worry about finding just the right thing.
Receiving a gift card,however,is not the same as receiving a gift.A real gift is a better reminder of the person who gave it.The message of a real gift is more likely to be,"I spend some time trying to find the right gift for you because I care about you."Often a gift card does not send the same message as a real gift.It may seem to say,"I was in a hurry.I didn't have time to think about what you would really like."
In today's world,gift cards are certainly convenient.However,they can make us forget the real purpose of giving gifts,which is to build a closer connection between the gift-giver and the gift-recipient.
【1】How many reasons are given to explain why gift cards are big money makers for stores?
A. OneB. TwoC. Three
【2】What does the underline word"recipient"mean in Chinese?
A. 商家B. 接受者C. 发行者
【3】What is the second paragraph mainly about?
A. Why gift cards are popular in the US.
B. Different kinds of gift cards.
C. Where to buy gift cards.
【4】What message does a gift card send according to the writer?
A. I didn’t have time to buy you a real gift.
B. I know you like the gift cards.
C. I couldn’t find the right gift for you.
【5】Which of the following is the writer's opinion?
A. It's easy for people to lose gift cards.
B. Gift cards help people save money.
C. Real gifts can bring people closer.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】A
【4】A
【5】C
【解析】
短文大意:本文介绍了礼品卡的作用,礼品卡和真正的礼物之间的区别,说明真正的礼物才能拉近人与人之间的距离。
【1】题意:有多少理由可以解释为什么礼品卡是商店的摇钱树?考查细节理解。根据One reason is that when gift-card holders go to the store,和Unused cards are another reason.,可知给出了两点原因,故选B。
【2】题意:下划线的词“recipient”在汉语中是什么意思?考查词义理解。and和,表并列;根据下文and the giver…送礼物的人,可知前面说的是“收礼物的人”,故选B。
【3】题意:第二段主要讲什么?考查段意理解。A. Why gift cards are popular in the US. 为什么礼品卡在美国很受欢迎?B. Different kinds of gift cards. 不同种类的礼品卡。C. Where to buy gift cards.在哪里买礼品卡。根据In the US, they are one of the most popular kinds of gifts. Why?,结合本段内容,可知介绍的是礼品卡在美国很受欢迎的原因,故选A。
【4】题意:根据作者所说,礼品卡会传递什么信息?考查细节判断。A. I didn’t have time to buy you a real gift. 我没有时间给你买真正的礼物。B. I know you like the gift cards. 我知道你喜欢礼品卡。C. I couldn’t find the right gift for you.我找不到适合你的礼物。根据Often a gift card does not send the same message as a real gift. It may seem to say," I was in a hurry. I didn't have time to think about what you would really like."(通常,礼品卡所传达的信息与真正的礼物并不相同。它似乎在说,“我赶时间。我没有时间考虑你真正想要什么。”),可知选A。
【5】题意:下面哪个是作者的观点?考查观点态度题。A. It's easy for people to lose gift cards. 人们很容易丢失礼品卡。B. Gift cards help people save money. 礼品卡可以帮助人们省钱。C. Real gifts can bring people closer.真正的礼物能拉近人与人之间的距离。根据Receiving a gift card, however, is not the same as receiving a gift.和However, they can make us forget the real purpose of giving gifts, which is to build a closer connection between the gift-giver and the gift-recipient.,可知作者认为真正的礼物能让送礼者和收礼者之间建立更紧密的联系,故选C。
阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,分值较高,如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)考查主旨理解题。此类题型需通读全文,整体把握,根据文本主要内容选择合适的选项。