题目内容

【题目】山东省济宁市2015年中考英语试题】完形填空(共 8 小题,计 8 分)

阅读下面短文,从每小题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个能填入文中相应空白处的最佳答案。

Last year, four children waited for their school bus every day for ten minutes, on the same dirty street corner. There were old bottles, parts of old bikes, and ________ soda cans(苏打罐) everywhere around the bus stop. The trees were brown and had no leaves, and there wasn’t any flower at all. It was ugly.

One Friday, one of the children looked at the corner and decided to do ________ about it. The next Monday, she brought a bag and________ some of the old bottles to recycle. On Tuesday, she spent another ten minutes picking up old bottles, while her best friend picked up soda cans and put them in a different ________ for recycling. On Wednesday, all the children joined together. The corner became ________ !

The corner looked better but it was ________ ugly. So the next day the girl brought some flower seeds(种

子). She planted the seeds and watered them, and watered the ________, too. She only had ten minutes a day but that was enough.

A few months later, this corner had become a beautiful ________with pretty flowers and healthy trees. It only took ten minutes a day. Do you have ten minutes a day to help your city?

【1】A. full B. empty C. cheap D. expensive

【2】A. nothing B. anythingC. something D. everything

【3】A. gave B. offered C. bought D. collected

【4】A. bag B. box C. room D. corner

【5】A. ugly B. clean C. dirty D. green

【6】A. so B. yet C. even D. still

【7】A. trees B. plants C. flowers D. vegetables

【8】A. city B. park C. garden D. street

【答案】

【1】B

【2】C

【3】D

【4】A

【5】B

【6】D

【7】A

【8】C

【解析】

试题分析:这篇短文主要讲述了一个经常在某个地方等车的女孩发现在自己等车的地方很脏很乱,于是就亲自动手,收拾垃圾,种植花草,将这个地方变成了一个干净美丽的花园。

【1】B考查形容词辨析。根据前文“old bottles,parts of old bikes”可知此处指的是空的苏打罐。full满的;empty空的;cheap便宜的;expensive昂贵的。故选B。

【2】C考查不定代词。根据上一段描述,可知其中一个孩子决定对此做点什么。something一些东西,一般用于肯定句及表示请求建议等含义的疑问句中;anything也是表示一些东西,任何东西,一般用于否定及疑问句中。Nothing没有东西,用肯定形式表示否定含义;everything每件东西。本句中表示肯定含义,故选C。

【3】D考查动词辨析。根据后半句“some of the old bottles to recycle”可知她把一些旧瓶子收集起来,加以回收利用。gave给,给予;offer提供;bought买;collect收集。故选D。

【4】A考查名词辨析。联系前文“she brought a bag”可知此处指的是,他们把它们放进不同的袋子里面。bag包,口袋;box盒子,箱子;room房间,空间;corner角落。故选A。

【5】B考查形容词辨析。根据前文描述可知孩子们把这些废旧物品都收集起来了,故这个角落变得干净了。ugly丑陋的;clean干净的;dirty脏的;green绿色的。故选B。

【6】D考查副词辨析。根据后一句,可知这个角落看起来更好了,但是仍旧很难看。so如此,这么;yet还,已经;even甚至,即使;still仍旧。故选D。

【7】A考查名词辨析。根据前文“The trees were brown and had no leaves,”可知这个女孩也浇了浇这些树。trees树木;plants植物;flowers花;vegetables蔬菜。故选A。

【8】C考查名词辨析。根据下文“with pretty flowers and healthy trees.”可知这个角落变成了一个长满鲜花和树木的花园。city城市;park公园;garden花园;street街道。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】江苏省淮安市2015年中考英语试题 阅读理解(共15小题;AB两篇每小题2分,C篇每小题1分,满分25分)

B

Foods that are well known to you may not be familiar to people from different places around the world. Tourists and travelers often get to try some unfamiliar food. That is part of the fun of traveling. Here are four peoples experiences with foreign food.

David King is a Chinese student in France. I never had cheese or even milk before I came to France. Cows are seldom seen in my part of China. So there is no milk or milk products. I drank some milk when I first arrived in France. I hated it! I tried cheese, too, but I didnt like it. I love ice cream, though thats made from milk.

Birgit is from Sweden. She traveled to Australia on vocation. I was in a restaurant that was special in fish. I heard some other people order flake, so I ordered some, too. It was delicious! Later, I learned that flakes is an Australian name for shark. Now, whenever I see a new food, I try it on purpose. You know why? I remember how much I enjoyed flake.

Chandra is a dentist in Texas. She is from India. Im afraid to try new foods because maybe there is beef in them. Im a Hindu(印度教信徒)and my religion(信仰) stops me from eating meat from the cow. Thats why I cant eat hamburgers or noodles with meatballs.

Nathan is from the United States. He taught for a year in China. My friend gave me some 100-year-old eggs to eat. I didnt like their appearance at all. The eggs were green inside, but my friends said the color was normal. Chinese people put something on fresh eggs. Then they put them in the earth for three months. So the eggs werent really very old. Even so, I didnt want to touch them.

【1】David King is a student in France and he comes from________.

A.China B. Sweden C.India D. America

2.Birgit ordered _____in a restaurant during her vocation in Australia.

A. cheese B. eggs C. hamburgers D. flake

3Chandra is afraid to try new foods because_________.

A.she cant eat food with beef

B. she doesnt like their appearance

C.she doesnt like foreign food

D. she doesnt need any food at all

4Nathan worked as _______ in China for a year.

A. a worker B. a dentist C.a teacher D. a student

5The passage tells us that ___________.

A.David King often drinks milk

B. flake and shark are the same fish

C.a Hindu eats meat from the cow

D. the egg is put in the earth for a hundred years

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网