题目内容
【题目】 One day Mr. Smith went to a dinner party. He was wearing very old clothes. He came into the room, but people in the room didn't look at him. They didn't ask him to sit at the table. He wasn't happy. But he said nothing. Mr Smith went home quickly and put on his best clothes. He went back to the party. Everyone in the room stood up and looked at him. They gave him good food to eat. Mr. Smith took off his coat, and put it on the food and said “Eat, coat!”
The other people were surprised and asked,“ What are you doing? Why do you do that?” Mr. Smith answered, “I am asking my coat to eat food. When I wore old clothes, you didn't ask me to sit down. Now I am wearing these nice clothes. And you give me good food. Now see, you give the food to my coat, not to me.”
根据短文内容,选择最佳答案。
【1】One day Mr. Smith went to ______________.
A.a birthday partyB.a dinner partyC.an English party
【2】When he came into the room, the people didn't look at him. Why?
A.Because the people didn't ask him to come
B.Because Mr. Smith wore old clothes
C.Because Mr. Smith didn't say hello to them first
【3】Why did he go home quickly ?
A.Because he didn't want to stay there.
B.Because he went home for his best clothes
C.Because he didn't like the food there
【4】What 's the meaning of “at the table ” in Chinese?
A.在桌子旁B.在吃饭C.在桌子上
【5】Which statement is right?
A.A person in good clothes should eat good food.
B.Mr Smith is stupid(愚蠢的).
C.We can't judge(判断) a man by his clothes.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】B
【4】A
【5】C
【解析】
Smith先生去参加一个晚宴,一开始他穿着非常旧的衣服,结果宴会上没人理他;然后他换上了最好的衣服,宴会上的所有人都看着他,给他东西吃。Smith先生就把吃的给他的衣服,讽刺那些人以貌取人。
【1】细节理解题。根据短文开头 “One day Mr. Smith went to a dinner party.”可知,Smith先生去参加一个晚宴。故选B。
【2】细节理解题。根据短文第一段中 “He was wearing very old clothes.”以及最后一段 “When I wore old clothes, you didn't ask me to sit down.”可知,Smith先生穿着旧衣服,所以没有人看他。故选B。
【3】细节理解题。根据短文第一段 “Mr Smith went home quickly and put on his best clothes.”可知,Smith先生回家换上了最好的衣服,又回到晚宴上。故选B。
【4】词义猜测题。根据短文开头 “One day Mr. Smith went to a dinner party.”可知,Smith先生去参加了晚宴。at the table中table意为“桌子”,因此这个短语的意思应该是“在桌子旁”。故选A。
【5】推理判断题。根据短文第二段的内容可知,晚宴上的人们根据Smith先生的穿着去判断他,当他穿着旧衣服时,对他不理不睬;而当他穿好衣服时,就给他食物吃。因此这个故事告诉我们不能以貌取人。C选项“我们不能根据衣服判断一个人”符合文意,故选C。
这是一篇记叙文,短文讲述了Smith先生参加晚宴,穿着旧衣服时没人理睬;换上好衣服时,人们就关注他,给他食物吃。通过这个故事告诉我们不要以貌取人。文章叙述清晰,故事容易理解。题型是阅读理解,考查了细节理解题、词义猜测和推理判断。细节题考查学生们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。如前三个题目,在原文都可以找到相对应的线索。第4题是一个猜测题,结合语境可知,Smith先生去参加晚宴,所以应该坐在桌子旁边吃饭。第5题应结合这个故事想要告诉我们的深层含义进行选择。