题目内容
【题目】![]()
When my daughter was in primary school, one day she brought home 4 tiny trees, which were given to the students by the school to plant. None of them looked very strong but with a hope for the future.
I planted them in our backyard. Over the years an accident brought an end to three of them. All that was left was a weak tree. It grew very slowly and never got very tall. I noticed a few years ago that it was starting to die. The needles on the branches had turned brown. Only the top third of the tree was still green.
Last summer I did my best to save it but it was useless. This morning I went out and looked at it again. I was deciding on whether it would be better to just cut it down.
As I walked over to take a closer look at it, however, I noticed something moving within the needles. It was a bird patiently building a nest in the top branches.
I smiled when I looked at it and decided that maybe this old tree had some life and usefulness left in it yet. It may not be healthy or pretty but it was still giving a bird a home and oxygen (氧气) to this world.
This tree reminded me of something too. All of our lives have purpose. All of our lives have meaning. It doesn’t matter if we are young and strong or old and sickly. Until our last breath there are things for us to do, love for us to give, and joy for us to share. Until our last moment here we can help to make this world a better and more beautiful place.
【1】None of the tiny trees looked ______.
A.shortB.tallC.weakD.strong
【2】A few years later, ______ of the trees still grew slowly in the backyard.
A.oneB.twoC.threeD.four
【3】The writer did not cut down the tree because ______.
A.it was still a young treeB.it was giving a bird home
C.it was growing very wellD.it was an old and big tree
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【解析】
本文主要通过讲述在后院种了女儿从学校带回来的四棵小树苗,然而三棵不幸死去了,剩下最后一棵比较弱的,后来那棵树也渐渐死去了,原本想砍掉的,但是因为看到了小鸟在其上筑巢而没有坎,从而感悟人生:爱我们要付出,欢乐我们要分享,直到我们在这里的最后一刻,我们能帮助这个世界变得更加美好。
【1】细节理解题。A. 矮的;B. 高的;C. 弱小;D. 强壮的;根据文中None of them looked very strong but with a hope for the future.可知,选择D。
【2】细节理解题。根据文中Over the years an accident brought an end to three of them. All that was left was a weak tree. It grew very slowly and never got very tall.可知,只剩下一棵树还慢慢地长在后院,所以选择A。
【3】细节理解题。A. 它仍然是一棵小树;B. 它给了鸟一个家;C. 它生长的很好;D. 它是一棵古老的大树;根据文中As I walked over to take a closer look at it, however, I noticed something moving within the needles. It was a bird patiently building a nest in the top branches.可知,是小鸟在树上筑巢,所以没有砍树,所以选择B。