题目内容
【题目】 One day a professor(教授)entered the classroom and asked his students to prepare for a test. The students waited nervously at their desks, the professor began to hand out the papers. To everyone's surprise, there were no questions, just a black dot(点)in the center of the page.
The professor told the students. “I want you to write about what you see there.” The confused students got started on the task. Twenty minutes later, the professor took all the papers. After a quick look, he began to read each one of them aloud. They all described the black dot, trying to explain its position and so on.
“I’m not going to grade you. I just wanted to give you something to think about. No one wrote about the white part of the paper. Everyone paid more attention to the black dot and the same thing happens in our lives.” the professor said.
“Our life is like a gift. We always have reasons to celebrate being alive and healthy, the beauty of nature, our friends, the job that provides us a way to make a living and so on. However, we keep focusing only on the dark dots, such as the health problems, the family arguments, the disagreements with friends and so on.”
“The dark dots are very small compared to everything else we have in our lives, but they are the ones that pollute our minds, so just take your eyes off the dark spots in your life”. The professor continued, “Be happy and live a life positively!”
根据短文内容,回答下列问题。
【1】How did the students feel when the professor asked them to prepare for a test?
【2】How long was the test?
【3】Did the students write about the black dot or the white part of the paper?
【4】What is our life like in the professor's eyes?
【5】What should we do in our life according to the professor?
【答案】
【1】They felt nervous when the professor asked them to prepare for a test.
【2】Twenty minutes.
【3】They wrote about the black dot.
【4】Our life is like a gift in the professor's eyes.
【5】We should take our eyes off the dark spots in our life. Be happy and live a life positively!
【解析】
本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲了教授让学生根据一张白纸上的一个黑点来表述自己所看到的东西,结果所有的学生都选择了黑点,忽略了白点。通过这次测试,教授想告诉学生,黑点只是生活中的一小部分,我们应多关注白色部分,这样生活才会更好。
【1】根据第一段“The students waited nervously at their desks”可知,当教授说要准备考试的时候,学生是紧张的。故答案为They felt nervous when the professor asked them to prepare for a test.
【2】根据第二段“Twenty minutes later, the professor took all the papers”可知,考试时间是二十分钟。故答案为Twenty minutes.
【3】根据第二段“They all described the black dot”可知,所有的学生都只写了黑点的部分。故答案为They wrote about the black dot.
【4】根据第四段“Our life is like a gift”可知,在教授的眼里,生活就像是一份礼物。故答案为Our life is like a gift in the professor's eyes.
【5】根据最后一段“so just take your eyes off the dark spots in your life”以及“Be happy and live a life positively!”可知,我们应该把眼睛从生活中的黑点上移开并且快乐积极地生活。故答案为We should take our eyes off the dark spots in our life. Be happy and live a life positively!