题目内容
1.Guo and his family live a simple life.He and his wife and daughter live in a house of only 40 square meters.They don't have a lot of money,but Guo saves money to support poor children.In the past l6 years,he has donated over 100.000 yuan to more than 180 poor students.When the parents met him,many cried."He looks poorer than us,"they said.
Guo has helped many people.His warm heart has moved many people.So they call him a"Modern-Day Lei Feng",
Recently,Chinese leaders called on people to learn from Guo.They say young people especially should learn his selfless devotion(无私奉献).But Guo said he did these things in order not to get famous."It's just that some people need some help.and there should be someone standing out to give them a hand."he said.
71.Where is Guo Mingyi working now?
72.Do Guo Mingyi and his family live in a large and beautiful house
73.How much money has Guo Mingyi donated to over 180 poor students in the past 16 years?
74.Why do many people call him"Modern-Day Lei Feng,"
75.What should young people learn from Guo Mingyi?
分析 毛主席曾说过:"一个人做一件好事不难 难的是一辈子只做好事不做坏事."郭明义,52岁,辽宁鞍山的一个工人,就是这样做的.在过去的20年里,郭明义已经捐献了60000毫升的血,这是10个人的血混合在一起(的血量).
郭明义和他的家人过着简朴的生活,他和他的妻子和女儿住在一个只有40平方米的房子里.他们没有很多钱,但是
郭明义节省下钱支助贫困儿童.在过去的16年里,他给180多名贫困学生捐赠了10多万元钱.当父母们见到他时,许多都哭了,他们说"他看上去比我们都贫穷".郭明义帮助了许多人,他的热心感动了许多人,所以他们称他为"当代雷锋."
最近,中国领导人呼吁人们学习郭明义.他们说年轻人尤其应该学习他的无私奉献精神.但郭明义说,他做这些事情,不是为了出名,他说:"只是有些人需要一些帮助,应该有人站出来给他们帮助".
解答 71.细节理解题;答案:Guo Mingyi is working in Anshan,Liaoning now;根据短文内容"Guo Mingyi,52.a worker in Anshan,Liaoning,可知,郭明义在辽宁鞍山工作,故填Guo Mingyi is working in Anshan,Liaoning now.
72.细节理解题;答案:No,they don't;根据短文内容Guo and his family live a simple life.He and his wife and daughter live in a house of only 40 square meters,可知,郭明义和他的家人过着简朴的生活,他和他的妻子和女儿住在一个只有40平方米的房子里,故填No,they don't.
73.细节理解题;答案:Guo Mingyi has donated over 100.000 yuan to more than 180 poor students;根据短文内容In the past l6 years,he has donated over 100.000 yuan to more than 180 poor students,可知,在过去的16年里,郭明义给180多名贫困学生捐赠了10多万元钱,故填Guo Mingyi has donated over 100.000 yuan to more than 180 poor students.
74.细节理解题;答案:Because Guo Mingyi has helped many people and his warm heart has moved many people;根据短文内容Guo has helped many people.His warm heart has moved many people.So they call him a"Modern-Day Lei Feng",可知,因为郭明义帮助了许多人,他的热心感动了许多人,所以他们称他为"当代雷锋."故填Because Guo Mingyi has helped many people and his warm heart has moved many people.
75.细节理解题;答案:Young people should learn his selfless devotion;根据短文内容They say young people especially should learn his selfless devotion(无私奉献),可知,年轻人尤其应该学习他的无私奉献精神,故填Young people should learn his selfless devotion.
点评 做阅读理解题首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.
| A. | walked | B. | was walking | C. | would walk | D. | had walked |
| A. | works | B. | is working | C. | has worked |
--Yes,they have better players,so I _______ them to win.( )
| A. | hope | B. | except | C. | expect | D. | prefer |
| A. | gave out | B. | cut out | C. | put out | D. | found out |