题目内容
【题目】When Mencius(孟子) was a little boy, his father died. Mencius and his mother were quite poor. One day Mencius returned home from school and found his mother making some cloth. It was very beautiful and expensive.
“How much of the book have you read today?” Mencius’ mother asked him. “I haven’t read any of it yet.” Mencius replied, “I played with some friends of mine in the fields.”
When his mother heard this, she picked up a pair of scissors and cut the cloth.
“Why did you cut your cloth?” Mencius asked, “It was beautiful but now you’ve wasted (浪费) it.” “You have wasted your time,” his mother said, “now I have wasted mine. Look what terrible things we have done.”
Mencius learnt a lot from this lesson. After that, he always studied hard.
根据短文内容,选择正确答案。
【1】When did this story happen?
A. Not long before liberation(解放).
B. More than 2000 years ago.
C. About 400 years ago.
D. In the 18th century.
【2】What was Mencius doing while his mother was cutting the cloth?
A. He was reading his book.
B.He was playing in the fields.
C. He was trying to help her.
D.He was watching strangely.
【3】The mother cut the cloth because _____.
A. she thought making cloth was wasting time
B. she wanted to give her son a lesson
C. she wanted to use more beautiful and expensive cloth
D. she wanted her son to do his lessons at once
【4】Why Mencius and his mother were quite poor?
A. Because his father died when Mencius was a child.
B. Because his father was ill in bed.
C. Because his mother cut the cloth.
D. Because the cloth his mother made was very cheap.
【5】How did Mencius’ mother feel when she knew Mencius haven’t read any book?
A.She felt very happy.
B.She felt very sad.
C.She felt very excited.
D.She felt very pleased.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】B
【4】A
【5】B
【解析】
试题分析:短文大意:孟子小时丧父。有一次放学回家看见母亲在织布,布很贵也很漂亮。母亲问孟子今天在学校学到了什么,孟子告诉她自己没有读书,而是和伙伴去田野里玩。孟子的母亲一下子剪掉了织好的布,孟子问母亲为什么剪掉那么好的布,母亲告诉他,你浪费了时间,现在我也浪费掉了,现在看看我们做了多么糟糕的事情。孟子于是从中学到了很多东西。
【1】B细节理解题。我们知道,孔子是2000多年前的一名先哲,孟子和孔子的年代相差不远,同是儒家学派的人物,这样就不难判断该选B。
【2】D细节理解题。当母亲剪掉布时孟子在做什么?当然是很惊奇地看着了。所以选D。
【3】B细节理解题。联系最后一句孟子从中学到了很多,我们可以知道孟母剪掉布匹,是为了给他儿子上一节特殊的课,让他从中感悟。所以选B。
【4】A细节理解题。文章已经交代,孟子早年丧父,家里只有母亲一个劳动力,所以家里很穷。因此选A。
【5】B细节理解题。母亲知道孟子在田野玩没读书,心情当然是生气。所以选B。
【题目】从方框中选择适当的句子完成对话,有两项多余。
A: Hi, Mark. I want to have a class party.
B: Sure, Andrew. I can help you. When shall we have the party?
A:
B: No, today is too early.
A: Then let's have it tomorrow.
B: But there's a test tomorrow.
A: OK, let's have it on Saturday afternoon.
B: No, I don't think we should watch a video. Some students will be bored. Let's play party games.
A: OK, good idea.
B: Sure, I can do that.
A. If we have it today, half the class won't come. |
【题目】配对阅读左栏是五位病人的健康问题,右栏是七位专科医生的简介。请根据五位病人的健康问题为他们选出最合适的专科医生诊病,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
【1】 Kent has endless work to do every day. He has trouble getting to sleep at night and usually stay awake till 2 am. 【2】8- year-old Dongdong has a sweet tooth. He has already had four bad teeth and his mom is worried about his toothache. 【3】Llin’s father has been a heavy drinker for 20 years. He decided to give up drinking after the body check which showed some thealth problems. 【4】 Recently Betty eats what ever she likes, including lots of meat. She has found herself putting on weight week by week but just can’t stop eating. 【5】Nina has a high fever because of the flu she caught at school. She has such a big headache that she can’t go to school. | A. Dr. Yang has developed a new treatment to help patients give up drinking. She aslo does well in curing (治愈) diseases caused by drinking. B. If you break or lose your teeth, go to dr. Smith’s.. He has different kinds of false teeth for people aged over 20, and helps you feel good about yourself. C. Dr. Li got a doctor’s degree in traditional Chinese and western medicine. He is good at treating flu (fever, cough etc.) in both traditional Chinese and western medicine ways. D. Dr. Chen has a lot of experience in helping patients get normal sleep. She not only gives them medicine care but also provides advice on how to relax from busy work. E. Dr. Wright is always ready to offer help on eating problems. He believes each patient needs a different plan to control his /her wish to eat. F. Dr. Liu, one of the best dentists in Guangdong General Hospital, has great skills in fixing had teeth and communicating with kids to win their trust. G. Dr. Grey is one of the top doctors in the field of heart diseases. She used to work in America for three years and is good at doing heart operations. |
【题目】词语运用
With experience do much look because when speak time notice polite go |
It is often said that eyes can speak. Do you have such kind of 【1】On a bus you may look at a stranger, but not too long. If he 【2】___ that he is being looked at, he may feel uncomfortable. It is the same in daily life. 【3】 you are looked at for several more times, you will look up and down in order to see if there is anything wrong with you. If nothing __【4】__ wrong, you will feel angry 【5】 the person who is looking at you. Eyes can 【6】 , right Looking too long at someone may seem to be 【7】 . But sometimes things are different. If you wish to draw someone's attention, you may look at him or her for _【8】___ than ten seconds. For lovers, they enjoy【9】 at each other longer to show the love that words cannot express. Clearly, eye communication should be 【10】 according to the relationship between the two people and the certain situation.