题目内容

【题目】When Mencius(孟子) was a little boy, his father died. Mencius and his mother were quite poor. One day Mencius returned home from school and found his mother making some cloth. It was very beautiful and expensive.

“How much of the book have you read today?” Mencius’ mother asked him. “I haven’t read any of it yet.” Mencius replied, “I played with some friends of mine in the fields.”

When his mother heard this, she picked up a pair of scissors and cut the cloth.

“Why did you cut your cloth?” Mencius asked, “It was beautiful but now you’ve wasted (浪费) it.” “You have wasted your time,” his mother said, “now I have wasted mine. Look what terrible things we have done.”

Mencius learnt a lot from this lesson. After that, he always studied hard.

根据短文内容,选择正确答案。

【1】When did this story happen?

A. Not long before liberation(解放).

B. More than 2000 years ago.

C. About 400 years ago.

D. In the 18th century.

【2】What was Mencius doing while his mother was cutting the cloth?

A. He was reading his book.

B.He was playing in the fields.

C. He was trying to help her.

D.He was watching strangely.

【3】The mother cut the cloth because _____.

A. she thought making cloth was wasting time

B. she wanted to give her son a lesson

C. she wanted to use more beautiful and expensive cloth

D. she wanted her son to do his lessons at once

【4】Why Mencius and his mother were quite poor?

A. Because his father died when Mencius was a child.

B. Because his father was ill in bed.

C. Because his mother cut the cloth.

D. Because the cloth his mother made was very cheap.

【5】How did Mencius’ mother feel when she knew Mencius haven’t read any book?

A.She felt very happy.

B.She felt very sad.

C.She felt very excited.

D.She felt very pleased.

【答案】

【1】B

【2】D

【3】B

【4】A

【5】B

【解析】

试题分析:短文大意:孟子小时丧父有一次放学回家看见母亲在织布布很贵也很漂亮母亲问孟子今天在学校学到了什么孟子告诉她自己没有读书而是和伙伴去田野里玩孟子的母亲一下子剪掉了织好的布孟子问母亲为什么剪掉那么好的布母亲告诉他你浪费了时间现在我也浪费掉了现在看看我们做了多么糟糕的事情孟子于是从中学到了很多东西。

【1】B细节理解题。我们知道孔子是2000多年前的一名先哲孟子和孔子的年代相差不远同是儒家学派的人物这样就不难判断该选B。

【2】D细节理解题。当母亲剪掉布时孟子在做什么?当然是很惊奇地看着了所以选D。

【3】B细节理解题。联系最后一句孟子从中学到了很多我们可以知道孟母剪掉布匹是为了给他儿子上一节特殊的课让他从中感悟所以选B。

【4】A细节理解题。文章已经交代孟子早年丧父家里只有母亲一个劳动力所以家里很穷因此选A

【5】B细节理解题。母亲知道孟子在田野玩没读书心情当然是生气。所以选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】配对阅读左栏是五位病人的健康问题,右栏是七位专科医生的简介。请根据五位病人的健康问题为他们选出最合适的专科医生诊病,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。

1 Kent has endless work to do every day. He has trouble getting to sleep at night and usually stay awake till 2 am.

28- year-old Dongdong has a sweet tooth. He has already had four bad teeth and his mom is worried about his toothache.

3Llin’s father has been a heavy drinker for 20 years. He decided to give up drinking after the body check which showed some thealth problems.

4 Recently Betty eats what ever she likes, including lots of meat. She has found herself putting on weight week by week but just can’t stop eating.

5Nina has a high fever because of the flu she caught at school. She has such a big headache that she can’t go to school.

A. Dr. Yang has developed a new treatment to help patients give up drinking. She aslo does well in curing (治愈) diseases caused by drinking.

B. If you break or lose your teeth, go to dr. Smith’s.. He has different kinds of false teeth for people aged over 20, and helps you feel good about yourself.

C. Dr. Li got a doctor’s degree in traditional Chinese and western medicine. He is good at treating flu (fever, cough etc.) in both traditional Chinese and western medicine ways.

D. Dr. Chen has a lot of experience in helping patients get normal sleep. She not only gives them medicine care but also provides advice on how to relax from busy work.

E. Dr. Wright is always ready to offer help on eating problems. He believes each patient needs a different plan to control his /her wish to eat.

F. Dr. Liu, one of the best dentists in Guangdong General Hospital, has great skills in fixing had teeth and communicating with kids to win their trust.

G. Dr. Grey is one of the top doctors in the field of heart diseases. She used to work in America for three years and is good at doing heart operations.

【题目】阅读短文,下列问题
B
It is a very common thing for a person to have a good friend. My good friend is Diana. She is a rich and proud girl. She often thinks that she is too good for anyone, so nobody wants to be her friend.
One day after school, I was waiting for Diana when Vivien came up to me. She gave me a biscuit. I accepted it. We talked and joked, and from then on, I began to spend more time with Vivien than with Diana. I felt a little uneasy.
After a few days, I went to see Diana with some snacks when Vivien came and sat with me. She offered me a sandwich. She also offered one to Diana, but Diana refused it. She walked away. I was angry with Diana for being so rude and thoughtless.
“Never mind,” Vivien said, “I'm used to it.”
After school, I tried to catch up with Diana. While walking home, I tried to correct her attitude, but she would not listen to me. She said, “Go and join your ‘dear’Vivien. I know you make new friends and forget the old ones.”
For the next few weeks, we did not talk to each other. Then, one day, Diana came to Vivien and me, saying, “I'm really sorry about what I did. I'm a spoiled(宠坏的) girl, but I also need good friends just like you. Would you please forgive(原谅) me?” Vivien and I looked at each other and smiled. From then on, Diana, Vivien and I have been best friends.
(1)The writer was angry with Diana _______.
A.because she was too good for anyone
B.when Diana refused Vivien's sandwich
C.though she asked the writer to forgive her
D.so Diana walked away
(2)According to the passage, it is clear that _______.
A.Diana and the writer had been good friends
B.Diana didn't like sandwiches
C.Vivien didn't want to make new friends at all
D.the writer forgot her old friends after she had new ones
(3)Vivien's saying “I'm used to it.” shows that _______.
A.someone refused to give her things
B.Vivien used to be rude to others
C.she liked to be refused
D.some people were rude to her before
(4)Diana asked Vivien and the writer to forgive her because _______.
A.they didn't spend much time with her
B.she realized she was wrong
C.Vivien and the writer didn't talk to her
D.she was a rich and proud girl
(5)The passage is mainly about _______.
A.the mistake among the three friends
B.two best friends at a school
C.three friends at a school
D.the trouble between Diana and Vivien

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网