题目内容
【题目】 没有安全,教育便无从谈起。抵制校园欺凌(school bullying),关注青少年身心健康,是整个社会共同的责任。
Catherine had to change schools because she was bullied a lot at her old school. She liked the teachers at her old school, but the bullying was very bad. The girls would call her mean names and they would laugh at her in front of other classmates. They thought she was an easy target(目标) because she wore a hearing aid(助听器), as she was disabled.
Catherine’s new school was a public school. She had to wear a uniform. Catherine was okay with her school life, but she didn’t like the uniform. She liked to express herself by wearing her own clothes. But she could only wear the clothes she wanted on weekends now.
【1】Why did Catherine have to change schools? Because_____________ .
【2】How did the girls bully Catherine? They_____________ and_____________ .
【3】What didn’t she like in the new school?__________________________.
【4】Could Catherine wear the clothes she wanted on weekdays now? _____________ .
【5】What do you want to say to Catherine?_____________ .
【答案】
【1】she was bullied a lot at her old school
【2】 called her mean names, laughed at her in front of other classmates
【3】She didn’t like the uniform
【4】No, she couldn’t
【5】Get on well with your new classmates(符合题意即可)
【解析】
凯瑟琳因为在原来的学校受到女同学欺凌而转学,她对新学校的生活很满意,只是不喜欢新学校的校服。
【1】根据Catherine had to change schools because she was bullied a lot at her old school.可知,凯瑟琳转学的原因是她在原来的学校经常受欺负。故填she was bullied a lot at her old school。
【2】根据The girls would call her mean names and they would laugh at her in front of other classmates.可知女孩子们是通过辱骂凯勒琳并且在其他同学的面前嘲笑她来欺负她。故填called her mean names;laughed at her in front of other classmates。
【3】根据Catherine was okay with her school life, but she didn’t like the uniform.可知,凯瑟琳认为新学校生活还可以,而她不喜欢新学校的原因是她不喜欢新学校的校服。故填She didn’t like the uniform。
【4】根据But she could only wear the clothes she wanted on weekends now.可知,现在她只能在周末的时候穿她自己的衣服,所以她在平日里只能穿校服,不能穿自己的衣服,因此此处用否定回答。故填No, she couldn’t。
【5】本题为开放性题目,言之有理即可。结合文意,她在原来的学校经常被欺负,在新学校的生活她觉得很好,可以告诉她,要跟新同学友好相处。故填Get on well with your new classmates。
任务型阅读是英语阅读中的常见题型,本题目类型属于任务型阅读的回答问题,解决此类题目关键是:根据问题结合原文寻找正确答案。例如本题中的1、2、3、4小题均可用此方法解决。本题中的第5小题属于开放性题目,解决此类此类题目的要点是:结合文意,做出合适的回答。因为,凯瑟琳之前受同学欺负,涉及到人际关系,所以此处给她的建议是“和同学友好相处”。