题目内容

A blind boy sat there with a hat by his feet. He held up a sign which said, “I am blind, please help.”

There were only a few coins in the hat. A man was walking by. He took out a few coins and dropped them into the hat .He then turned the sign around and wrote something on it. He put the sign back and walked away.

  Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and ask, “Are you the one who changed my sign in the morning? What did you do?”

  The man said, “I only wrote the truth in a different way.”

  What he had written was, “Today is a beautiful day, but I can’t see it.”

  Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply told people to help by putting some money in the hat. The second one told people that they were able to enjoy the beauty of the day, but the boy could not enjoy it because he was blind.

  The first sign simply said the boy was blind, while the second one told people they were so lucky that they were not blind.

  There are at least two lessons we can learn from this simple story.

  Treasure (珍惜) what you have. Someone else has less. Try your best to help those who need your help.

  Be creative. Think differently. There is always a better way.

1.From the passage we know that________.

A. the boy is the man’s son.                   

B. the man is one of the boy’s neighbors.

C. the boy is blind and needs help.              

D. the boy works for the man.

2.On the sign what the man wrote was, “________”

A. Treasure what we have already had.

B. Today is a beautiful day, but I can’t see it.

C. We are so lucky that we are not blind.

D. Try your best to help those who need your help.

3.According to the passage, which of the following is TRUE?

A. The hat began to fill up after the man wrote some words on the sign.

B. The man took away all the few coins from the hat.

C. The boy wanted to get enough money to go to school.

D. Nobody wanted to give any coins to the blind boy.

4.The word “recognized” here in Chinese means________.

A.承认                  B.接受                  

C.表扬               D.辨认出

5. The best title for this story is _________.

A. Giving makes receiving!                  B. Be kind and creative!

C. Be kind to the blind!                     D. Do not always get, but offer!

 

1.C

2.B

3.A

4.D

5.B

【解析】

试题分析:一个盲的男孩坐在那里,他的脚旁边有一顶帽子。他举着一块牌子,上面写着:“我是盲人,请帮助。”但是没有几个人捐钱给男孩。不久一个人掏出几个硬币,并且将男孩的标志改为“今天是美好的一天,但我看不见它。”结果有许多人进行了捐款。从中得到启示:珍惜你的拥有并且要有创造性。

1.1】细节理解题。问题:通过这个短文我们知道了什么?分析原文:A blind boy sat there with a hat by his feet. He held up a sign which said, “I am blind, please help.”句意:一个盲的男孩坐在那里,他的脚旁边有一顶帽子。他举着一块牌子,上面写着:“我是盲人,请帮助。”通过中心句的描述,一个盲童站在那,等待帮助。故选C

2.2】细节理解题。问题:这个男人在男孩的标识上写了什么?分析原文:What he had written was, “Today is a beautiful day, but I can’t see it.”句意:他写的内容是:“今天是美好的一天,但我看不见它。”明确答案。故选 B

3.Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy.句意:不久之后许多们开始帮助这个盲童,帽子中的钱开始多起来。结合选项第一项正确。故选A

4.That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps句意:那天下午改写标识的人走过来。男孩分辨出了他的脚步声。因此做分辨。故选D

5.?结合短文内容Treasure (珍惜) what you have. Be creative.句意:珍惜你的拥有。要有创造性的。因此结合选项选择第二项。故选B

考点:故事类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

We are all busy talking about and using the Internet. But how many of us know the history of the Internet?

Many people are surprised when they find that the Internet was set up in the 1960s. At that time, computers were large and expensive. Computer networks(网络)didn't work well. If one computer in the network broke down, then the whole network stopped. So a new network system(系统) had to be set up. It should be good enough to be used by many different computers. If part of the network was not working, information could be sent through another part. In this way computer network system would keep on working all the time 。

At first the Internet was only used by the government (政府), but in the early 1970s; universities, hospitals and banks were allowed to use it, too. However, computers were still very expensive and yet Internet was difficult to use. By the start of the 1990s, computers became cheaper and easier to use. Scientists had also developed (开发) software (软件) that made "surfing" the Internet easier.

Today it is easy to get online and it is said that millions of people use the Internet every day. Sending e-mail is more and more popular among young people.

The Internet has become one of the most important parts of people s life.

1.How long has the Internet been used?

A. For about 10 years. B. For about 20 years.

C. For about 50 years. D. For about 60 years.

2.What would happen when one computer in the network broke down after the new network system was set up?

A. The other computers would wait.

B. The other computers would still work.

C. Some of the others still worked.

D. The other computers wouldn't work.

3.Which of the following used the Internet first?

A. Hospitals B. Universities. C. Banks D. The government.

4.Which is true about computers in the 1990s?

A. They became cheaper and easier to use.

B. They became larger and larger

C. People couldn't buy them anywhere.

D. People could get information only from them.

5.What can we infer(推断) from the last sentence(句子)?

A. People will die without the Internet.

B. All people should set up their own network.

C. People live easily without the Internet.

D. People will more and more depend on(依赖) the Internet.

 

Mr Brown was going away for a week. Before he left, he said to his son, "if anyone asks for me, you can tell him that your father has been out for doing something, and will be back in a week, then be sure to ask him to sit down for a cup of tea."

"OK, Dad," said his son. But he was afraid his son couldn't remember this, he wrote these words down on a piece of paper and gave it to him. His son put it into his small pocket, took it out and looked at it every now and then.

Four days passed, but no one came to see his father. The boy thought that there was no man to come and that the piece of paper was of no more use for him, so he burnt it that evening.

The next afternoon, someone knocked at the door. The boy opened it. A man was standing at the door and said, "Where is your father?" The boy put his hand into his pocket at once and looked for the piece of paper. He could not find it. He suddenly remembered he had burnt it, so he shouted, "No more."

The man was very surprised. He asked, "No more? I met your father last week. When did it happen?" "Burnt yesterday evening."

1. Mr Brown told his son that _____.

A. he would be away from home for four days

B. he would be back in seven days

C. he would be back in a month

D. he liked a cup of tea

2. Mr Brown wrote the words down on ________.

A. the wall B. the door

C. a piece of paper D. his son's pocket

3. A man came to visit the boy's father on ________.

A. the second day B. the third day

C. the fourth day D. the fifth day

4. The man was very surprised because _________.

A. he thought the child's father was dead

B. the child didn't ask him to sit down

C. the child gave him a cup of tea

D. he couldn't find that piece of paper

5. What was burnt? ___________.

A. The piece of paper B. Mr Smith

C. The visitor D. The boy

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网