题目内容
【题目】 It is widely agreed that the over-use of fossil fuels, such as coal and oil has caused serious environmental problems. Scientists are trying to find new clean energies that do not pollute the air, the water or the ground. Solar power is one of them.
Solar power is a kind of electricity which is produced by taking energy from the sun, using solar panels (面板,电池板). The power is easy to get and will never be used up. Whenever it is sunny, there is the power. The power is clean and renewable. It helps to reduce waste and pollution, which is great for the environment. In the areas that are too far away to send electricity to or not easy to build electric power plants, solar power is especially necessary. It enables the people there to use lights, TVs, computers, washing machines, fridges and many other things.
Therefore, more and more countries, such as China, the USA, Japan and India, encourage scientists to develop practical technology to put solar power to use. However, the power is not as widely used as expected.
One of the challenges is that a solar power system needs sunshine. Countries or areas with a lot of rain, like the UK, are not suitable to develop such power system. Secondly, a solar power panels requires a very large site to fix enough solar panels to collect sunlight and change it into electricity. Maybe an area in the desert would be one of the perfect places for such a plant to build. What’s more, solar panels are expensive at present though the energy itself doesn’t cost anything.
Today scientists are working hard to develop more practical and cheaper solar power system. Maybe one day solar power will be one of the most important clean energies in our life.
【1】Solar power is a kind of energy taken from .
A.the airB.the sunC.the waterD.the ground
【2】The underline phrase “be used up ”means .
A.短缺B.滥用C.用完D.习惯
【3】Why isn’t the solar power used widely?
A.Because a solar system needs sunshine.B.Because solar panels are expensive.
C.Because fixing solar panels needs very large sites.D.All over above.
【4】What’s the main idea of paragraph 4?
A.The ways to use solar power
B.The advantages of solar power.
C.The places to build the solar power station.
D.The difficulties of putting solar power into use widely.
【5】What can we learn from the passage?
A.Solar energy itself is expensive
B.Solar power will run out very soon.
C.Solar power is a kind of clean and useful energy.
D.Solar power is much better than the other energetic.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】D
【5】C
【解析】
本文介绍了太阳能的优点和缺点。
【1】细节理解题。根据第2段第1句“Solar power is a kind of electricity which is produced by taking energy from the sun, using solar panels(太阳能是一种利用太阳能电池板从太阳获取能量而产生的电能)”可知太阳能是一种从太阳获取的能量;故选B。
【2】词意猜测题。根据常识可知太阳能永远不会用完,故此句“The power is easy to get and will never be used up.”句意是:这种能源很容易获得,而且永远不会用完。故“be used up”意思是“用完”,故选C。
【3】细节理解题。根据第4段“One of the challenges is that a solar power system needs sunshine...Secondly, a solar power panels requires a very large site to fix enough solar panels to collect sunlight and change it into electricity. …What’s more, solar panels are expensive at present though the energy itself doesn’t cost anything.”可知太阳能没有被广泛使用的原因有:太阳能系统需要阳光,太阳能电池板很贵,安装太阳能电池板需要很大的场地。故选D。
【4】主旨大意题。第4段主要讲述了太阳能没有被广泛使用的3个原因:太阳能系统需要阳光,太阳能电池板很贵,安装太阳能电池板需要很大的场地。可知第4段的主要内容是太阳能广泛应用的困难;故选D。
【5】细节理解题。根据第4段最后一句“What’s more, solar panels are expensive at present though the energy itself doesn’t cost anything.(更重要的是,太阳能电池板目前价格昂贵,尽管能源本身不需要花费任何费用。)”可知A错误。根据第2段第2句“The power is easy to get and will never be used up.(这种力量很容易获得,而且永远不会耗尽。)”可知B错误。根据第4段太阳的缺点,可知D错误。根据第2段第4句“The power is clean and renewable.(这种能源是清洁和可再生的。)”和第2段第6和7句“In the areas that are too far away to send electricity to or not easy to build electric power plants, solar power is especially necessary. It enables the people there to use …(在距离发电厂太远或不易建厂的地区,太阳能尤为必要。它使那里的人们能够使用电灯、电视……)”可知“太阳能是一种清洁有用的能源。”故选C。