题目内容
【题目】 One day, an 11-year-old girl asked her dad, “What are you going to get me as a present tor my15th birthday?" The father replied,“"Don't worry about that. There is still a lot of time left."
But on a day after her 14th birthday, she suddenly fell ill and was sent to hospital. The family learned that the girl had a serious heart disease and might die. At night, she asked her dad, "Daddy, have they told you that I'm going to die?"
The father replied, "No, you'll live as long as anyone else."
She was surprised,“How can you be sure ?”
He turned to her and said,“I just know it.”
After the girl turned 15, she had a heart transplant operation (心脏移植手术). After she got well, she came home and found a letter on her bed. It said,“My dearest daughter, if you're reading this, it means that everything went as I told you it would. One day you asked me what I Would give you for your 15th birthday. I wasn't sure then. But now you know my present for you is my heart,”The father had given his heart to his daughter.
Parents are selfless(无私的). They always try their best to make their children happy. Keep this in mind when you are angry with your parents. Usually, they're just doing what they think is the best for you.
【1】How old was the girl when she asked her dad for her 15th birthday present?
A.Eleven years old.B.Thirteen years. old.
C.Fourteen years old.D.Fifteen years old.
【2】The girl one day after her 14th birthday.
A.got a birthday presentB.understood her father
C.had a serious headacheD.had a heart disease
【3】What present did the father give to the girl for her 15th birthday?
A.A caring letter.B.His heart.C.A birthday party. D.A big birthday cake.
【4】What's the main idea of the passage?
A.A father is strict with his child.B.Parents always think of themselves.
C.Parents' love is selfless.D.People aren't afraid of disease.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】C
【解析】
文章大意:本文主要讲述了女儿在得了心脏病之后,爸爸把他自己的心脏捐给女儿作为她15岁生日礼物的故事。该故事告诉人们,父母是无私的。他们总是尽最大努力让孩子们快乐。
【1】细节理解题。根据文中“One day, an 11-year-old girl asked her dad, “What are you going to get me as a present tor my15th birthday?"” 一天,一个11岁的女孩问她爸爸:“你打算在我15岁生日那天送我什么礼物?”可知,是在11岁,故选A。
【2】细节理解题。根据文中“But on a day after her 14th birthday, she suddenly fell ill and was sent to hospital. The family learned that the girl had a serious heart disease and might die.” 但在她14岁生日后的一天,她突然生病,被送进了医院。家人得知女孩患有严重的心脏病,可能会死亡。可知,故选D。
【3】细节理解题。根据文中“But now you know my present for you is my heart,” 但现在你知道我给你的礼物是我的心了,可知,故选B。
【4】主旨大意题。根据文章内容,本文主要讲述了女儿在得了心脏病之后,爸爸把他自己的心脏捐给女儿作为她15岁生日礼物的故事。该故事告诉人们,父母是无私的。他们总是尽最大努力让孩子们快乐。可知,这篇文章的主旨是父母的爱是无私的,故选C。