题目内容

【题目】福建省龙岩市2015年中考英语试题】阅读下面短文,从每题所给的三个选项(A、 B和C)中,选出最佳选项。

Du Yijun, a 21-year-old Fudan University student, was one of the 36 people who died in the crush on New Year's Eve on the Bund(外滩) in shanghai.

On the night of December31, 2014, a holiday celebration turned into a terrible tragedy. “Overcrowding(过度拥挤) and the failure of the police to contro1 the crowds were the main reasons it happened,” the authorities(官方) said.

For the last three years, light shows on the Bund have been successfully held for New Year's Eve celebrations, but this year the light show was canceled and there were fewer police on hand. But the crowds came anyway. About 300,000 people were on the Bund by 8:30 that evening and more kept arriving until people suddenly became noisy and angry around 11:30. Some people fel1 on lhe stairs and were stepped heavily on and died.

In shanghai,the authorities have reacted(作出反应) to the Bund tragedy by canceling big events. But this isn't really necessary. Better planning and better crowd contro1 can make sure the celebrations are safe.

However, if you're going to a place where there wi1l be a big crowd, you should take notice of where the exits(出口)are, and if there are too many people, move away from the center of the crowd. And most importantly, if the crowd seems too big and makes you feel uncomfortable,,Just leave. No celebration is worth losing your life over.

【1】The underlined word“crush” in the passage probably means“_ in Chinese.

A.美丽的景色 B.成功的活动 C.拥挤的人群

【2】How many people died in the Bund tragedy in Shanghai on Dec. 3l, 2014?

A. 21 B. 36 C.300,000

【3】What caused the tragedy to happen according to the authorities?

A Overcrowding and the failure of the police to contro1 the crowds.·

B Unsafe exits and small squares to hold enough people.

C.Bad weather and dark lights to guide people to leave.

【4】 What can we learn from the passage?

A. The celebrations could go successfully if well organized.

B. It’s necessary to cancel all the events to avoid accidents.

C. Not a11 celebntions were worth losing one’s life.

【5】The passage mainly tells us about .

A.the failure of the police to protect peopleB

B.a tragedy happening on the Bund and its 1esson

C. some successful light shows held in shanghai

【答案】

【1】C

【2】B

【3】A

【4】A

【5】B

【解析】

试题分析:短文大意:2014年12月31日,上海外滩迎新年庆祝活动中发生了严重的踩踏事件,悲剧是由于过度的拥挤以及警察对于人流失控造成的。近年来,外滩成功地举行了迎新年灯光秀,政府应该作出更好的预案及更好地控制人流,以保证庆祝活动的安全。如果你去拥挤的地方,你应该注意出口在哪儿,如果人太多,请不要挤在最中间。没有什么庆祝值得以失去生命而告终。

【1】C 词义猜测题。题意:短文中有下划线的“crush” 的中文意思可能是什么?A.美丽的景色; B.成功的活动;C.拥挤的人群。句意:杜一军是上海外滩新年前夜死于crush中的36人之一。根据上下文,可以推测出crush指的是“拥挤的人群”。故选C。

【2】 B 细节理解题。题意:2014年12月31日上海外滩悲剧中死了多少人?A. 21;B. 36; C.300,000。根据短文第一句:Du Yijun, a 21-year-old Fudan University student, was one of the 36 people who died in the crush on New Year's Eve on the Bund(外滩) in shanghai.(21岁的复旦大学学生杜一军是上海外滩新年前夜死于crush中的36人之一。)可知,本题选B。

【3】A 细节理解题。题意:根据官方解释,是什么造成了这次悲剧的发生?A Overcrowding and the failure of the police to contro1 the crowds.·过度的拥挤及警方对人流的失控;B Unsafe exits and small squares to hold enough people.不安全的出口和小的广场容不下足够多的人;C.Bad weather and dark lights to guide people to leave.引导人们离开时,恶劣的天气和昏暗的灯光。根据短文第二段,可知,本题选A。

【4】A 推理判断题。题意:从文中我们可以了解到什么?A. The celebrations could go successfully if well organized.如果组织得好,庆祝可以成功举行。(根据倒数第二段最后一句,正确);B. It’s necessary to cancel all the events to avoid accidents.为了避免事故有必要取消所有的活动。(根据短文第四段,错);C. Not all celebntions were worth losing one’s life. 不是所有的庆祝都值得丧失性命。(根据短文最后一句,错)故本题选A。

【5】B 主旨推断题。题意:短文主要告诉我们有关什么的情况?A.the failure of the police to protect people警察保护人民的失败;B.a tragedy happening on the Bund and its lesson发生在上海外滩的悲剧及其教训;C. some successful light shows held in shanghai上海成功举办的几次灯光秀。本文报道了上海外滩踩踏悲剧事件,并总结及告诫人们如何在类似情况下保护生命安全。故选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】福建省厦门市2015年中考英语试题】阅读下面五篇文章,根据文章的内容选择最佳答案作答1-5小题。

A

Two men were going through a forest.

“I am afraid,” said one, “that we may meet with wild animals” “Fear nothing, friend Quickwit,” cried the other, whose name was Braggart. “If they come at us, we shall stand by one another like men. I have a strong arm, a strong heart, and-”

“Hark!” cried the first in fear, as a low sound was heard from somewhere nearby, Braggart, who was light and nimble, climbed up a tree like a squirrel(松鼠), leaving his friend, who was not so active, to face the danger alone! Quickwit could do nothing but throw himself on the ground and pretended(假装) to be dead; for he had heard that bears would never touch a dead body. In no time the bear camp up to him, sniffed(用鼻子吸气) at him. Quickwit did not dare to move; and the bear, thinking him dead, went off into the wood again, leaving him quite unharmed!

When Braggart saw that the danger was over, he came down from the tree and tried to pass off the matter with a joke. “Well, my friend Quickwit,” he said, “what did the bear say to you when he put his mouth close to your ear?”

“He told me,” replied Quickwit, “never again to trust a man who talks big like you!”

【1】The correct order of the following events is____.

a. Two men were going through a forest

b. Quickwit threw himself on the ground.

c. Braggart climbed up a tree like a squirrel.

d. A low sound was heard from somewhere nearby.

A. a,b,dc B. a,d,c,b C. d,a,c,b

2】The underlined word “nimble” is closest in meaning to “____”.

A. nervous B. crazy C. active

3】The bear left Quickwit because it ____.

A. was hit by Braggart

B. felt pity for him

C. thought he was dead

4】We can learn from the passage that ____.

A. a true friend reaches for your hand

B. a friend to all is a friend to none

C. a good friend is a good listener

5】The best title for the passage would be ____.

A. A Fight Between Two Travelers

B. The Travelers and the Bear

C. A Kind-hearted Bear

【题目】“Who needs a shopping mall (购物中心) if you have Taobao?" says Wang Lin,28,a writer in Beijing.

Taobao,China's largest online shopping site (网上购物网站),has become an important part of Wang Lin's life.She spends lots of money on Taobao.

A growing number of Chinese Internet users like Wang have found the joys of online shopping.Most online shoppers are students or young workers.More women shop on line than men.Clothing and home-use products(产品) are the most popular on line.

It was reported that more than 250 billion 十亿) yuan was spent on online shopping last year,80% through Taobao.

Taobao means "looking for treasure" in Chinese.People can find almost everything they need on Taobao ,from clothes to books,from candies to DVD players.

You may question the security of online shopping,Wang Lin said," It's very safe and convenient (便利的).Unless you receive the products from the sellers and are satisfied with them,the shop owner will not get the money.You can also get your money back if you want to return the products."

【1】What are the most popular on line?

A.Candies and DVD players.

B.Clothes and books.

C.Clothing and home-use products.

D. Toys for children

【2】What does the underlined word" security" mean?

A.质量 B.安全

C.信誉 D.数量

【3】Which is the best title(标题) of the passage?

A.Wang Lin's life

B.Online shopping in China

C.Shopping on line is not safe

D. Taobao

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网