题目内容
【题目】![]()
A college graduate(毕业生)from Shanxi named Wu Jun created a 9-page “WeChat guide”. With drawings and simple words, the step-by-step guide explains how to send messages, take pictures and make video calls. Wu made the guide for her parents. “My parents are getting old. They need an easy way to learn how to use technology, she said.
Wu’s experiences is common nowadays. Worldwide, 40 percent of parents learn about new technologies, including computers, mobile Internet, and social media(媒体), from their children, according to a study.
Parents used to teach their kids about almost everything. Now for the first time, the teachers become the students, while the students turn into the teachers.
The change of the roles comes from the rapid development of society tea and technology, says Zhou Xiaohong, a professor(教授)from Nanjing University. Zhou said the Internet and other forms of media give children ways to get information besides from asking older generations(辈). As a result, in the age of information, it's possible that children know more than their parents do.
It’s reported that 56.7 percent of Internet user and 67.2 percent of social media users in China are under the age of 30. The young generation usually acts as a link(桥梁)between their families and the new environment. When they teach their parents new technologies, parents can connect to the new world by themselves.
In Wu’s eyes, teaching her parents about WeChat bring her closer to her parents. “People can communicate more by using new technology. Why should we keep our parents out?” said Wu.
【1】Wu’s 9-page “WeChat guide” made it for her parents to learn the new technology.
A. harder B. simple C. slower
【2】What has caused the change of the roles about teaching in the family?
A. The rapid development of society and technology.
B. The growing numbers of old people.
C. The unscientific design(设计)of new technology.
【3】Why is it possible that children know more than their parents do?
A. Because children have better memories.
B. Because children have more ways to get information.
C. Because their parents refuse to accept new things.
【4】What does Wu think of the phenomenon(现象)that kid’s teach parents?
A. There is no need for parents to learn new technology.
B. Parents are supposed to learn new technology by themselves.
C. Children should teach their parents new technology to make communication convenient.
【5】We can infer(推断)from the passage that .
A. it’s never too old tolearn
B. all’s well that endswell
C. a good beginning is halfdone
【答案】
【1】B
【2】A
【3】B
【4】C
【5】A
【解析】本文叙述了在这个信息的时代,由于年轻人可以通过多种方式获得更多的信息,年轻人为了父母与外界的联系,需要教父母一些新的知识,所以人们要活到老学到老。
【1】细节理解题。根据A college graduate(毕业生)from Shanxi named Wu Jun created a 9-page “WeChat guide”. My parents are getting old. They need an easy way to learn how to use technology,可知,有吴军制作的9页的指导可以帮助年龄大的父母学习一些新知识更加简单方便。故选B。
【2】细节理解题。根据When they teach their parents new technologies, parents can connect to the new world by themselves.Parents used to teach their kids about almost everything. Now for the first time, the teachers become the students, while the students turn into the teachers.可知,社会科技的发展引起家庭中的老师和学生身份的转换。以前是父母教孩子知识,随着社会科学的发展,孩子教父母新的知识。故选A。
【3】细节理解题。根据As a result, in the age of information, it's possible that children know more than their parents do.可知,在信息时代,孩子有更多的方式得到信息。故选B。
【4】细节理解题。根据When they teach their parents new technologies, parents can connect to the new world by themselves.可知,孩子们教父母新知识可以帮助父母了解外面的世界,方便与外界的联系。故选C。
【5】推理判断题。根据“People can communicate more by using new technology. Why should we keep our parents out?可知,随着社会的进步,人们需要活到老学到老。故选A