题目内容
【题目】
![]()
When I was in the third grade,I was picked to be the princess (公主) in the school play. For weeks my mother helped me practice my lines. But once on the stage,every word would disappear from my head. Then my teacher told me she had written a narrator's (解说者的) part for the play,and asked me to change roles. Though I didn't tell my mother what had happened that day,she sensed my unhappiness and asked if I wanted to take a walk in the yard.
It was a lovely spring day. We could see dandelions (蒲公英) in the grass. My mother said carelessly,“I think I am going to dig up all these weeds. From now on,we'll have only roses in this garden. ”
“But I like dandelions,” I protested. “All flowers are beautiful!”
“Yes,every flower gives pleasure in its own way,doesn't it?And that is true of people,too,” my mother said.
When I realized that she had guessed my pain,I started to cry and told her the truth.
“But you will be a beautiful narrator,” she said,reminding me of how much I loved to read stories aloud.
Over the next few weeks,with her help,I learned to take pride in the role. The big day finally came. A few minutes before the play,my teacher came over to me. “Your mom asked me to give this to you,” she said,handing me a dandelion. After the play,I took the flower home,laughing that I was perhaps the only person who would keep such a weed.
【1】The story mentioned in this passage happened in ________.
A. spring B. summer C. autumn D. winter
【2】The girl did not play the role of the princess mainly because ________.
A. she felt nervous on the stage
B. she lost her interest in that role
C. she preferred the role of the narrator
D. she had difficulty memorizing her words
【3】Why did Mom suggest taking a walk in the garden?
A. To remove the dandelions.
B. To enjoy the garden scene.
C. To have a talk with her daughter.
D. To help her daughter with the play.
【4】What does the underlined word “protested” mean in Chinese?
A. 建议 B. 疑惑 C. 抗议 D. 解释
【5】The main idea of the story is that everyone ________.
A. can find his or her own way to success
B. has his or her own value in the world
C. should learn to play different roles
D. has some unforgettable memories
【答案】
【1】A
【2】A
【3】C
【4】C
【5】B
【解析】
短文大意:本文是一篇记叙文,作者通过母亲借助蒲公英对自己的开导,说明每个人都有自己的生存价值的道理。
【1】题意:这篇文章中提到的故事发生在________。考查细节理解题。根据第二段第一句It was a lovely spring day. 可知作者讲述的这件事发生在春天,故选A。
【2】题意:这个女孩没有扮演公主的角色主要是因为________。考查细节理解题。根据第一段得知,虽然母亲帮作者练习台词,但一上台她还是紧张,以至于忘记了台词。于是后来老师给作者换了角色。故选A。
【3】题意:妈妈为什么建议在花园里散步?考查细节理解题。A. To remove the dandelions. 去除掉蒲公英。B. To enjoy the garden scene. 欣赏花园景色。C. To have a talk with her daughter. 和她女儿谈话。D. To help her daughter with the play. 帮助她女儿看戏。根据she sensed my unhappiness and asked if I wanted to take a walk in the yard.,结合下文的对话,可知是为了和女儿交流,故选C。
【4】题意:带下划线的单词在中文中的意思是什么?考查词义理解题。根据上文母亲要挖掉蒲公英,但是作者喜欢蒲公英,据此猜测protested意思为“抗议”,故选C。
【5】题意:这个故事的主要意思是每个人都_____。考查主旨理解题。A. can find his or her own way to success能找到自己的成功之路;B. has his or her own value in the world在世界上有他或她自己的价值;C. should learn to play different roles应该学会扮演不同的角色;D. has some unforgettable memories有一些难忘的回忆。根据短文内容,可知母亲借助蒲公英说明一个道理:任何人在这个世界上都有自己的价值,故选B。
阅读理解题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。