题目内容
【题目】![]()
Hanfu fashion has become more and more popular with young people. China has followed Western fashion designs in recent years, but a growing number of young people are now looking to the past for fashion ideas.
If you look closely around your city, you might notice hanfu, the traditional clothing of the Han dynasty. In a recently published report by an online shopping platform, about 2 million hanfu clothes were sold in 2019, nearly 4 times as many as those sold in 2018. Most of the buyers are between 19 and 24 years old.
But why has this traditional clothing become popular with young Chinese people? For some of them, it's a costume for relaxation. Dafan, a 24-year-old college student, told CGTN that dressing in hanfu is a way for her to get away from the troubles of real life. Modern clothing, on the other hand, represents the identity (身份) people need to show every day. "Hanfu and modern clothing help me to show the different sides in me," she explained.
Other teenagers like hanfu because of the culture behind it. They regard it as a way to reconnect with traditions. Its wide sleeves, crossed collars and flowing robes bring people back to ancient times.
"Hanfu is the symbol of the Chinese traditional culture." Nanhe, a 21-year-old costume studio owner, told CGTN.
【1】According to the passage, about ________ Hanfu clothes were sold in 2018.
A.2,000,000B.500,000C.8,000,000D.600,000
【2】Why does the 24-year-old college student Dafan like to wear Hanfu in her daily life?
A.Because it is very modern to wear Hanfu.
B.Because it is a symbol of Chinese culture.
C.Because it is a good way to relax herself.
D.Because she doesn't want to look different.
【3】What does the underlined word "collars" in Paragraph 4 probably mean?
A.A kind of material.B.A kind of colour.C.A part of clothes.D.A part of picture.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【解析】
文章大意:短文主要介绍了近年来汉服非常流行,并对其流行的原因进行了说明。
【1】
推理判断题。根据文中In a recently published report by an online shopping platform, about 2 million hanfu clothes were sold in 2019, nearly 4 times as many as those sold in 2018. 在一家网络购物平台最近发布的报告中表明,2019年汉服销量约200万件,是2018年的近4倍可知, 2018 年的销售量是500, 000件,故答案为B。
【2】
细节理解题。根据文中For some of them, it's a costume for relaxation. Dafan, a 24-year-old college student, told CGTN that dressing in hanfu is a way for her to get away from the troubles of real life. 对他们中的一些人来说,这是一种放松的服装。24岁的大学生大凡告诉CGTN,穿汉服是她摆脱现实生活烦恼的一种方式可知,24岁的大凡喜欢穿汉服是因为可以让她放松,故答案为C。
【3】
词义猜测题。根据文中Its wide sleeves, crossed collars…中的“its”可知,后文提及的“sleeves、collars、robes都是汉服的组成部分,意为汉服的宽袖、交叉领和飘逸的长袍将人们带回了古代可知,划线单词意为:衣服的一部分,故答案为C。
【题目】![]()
We all know the strange feeling of watching the time change on a clock. You never really see it change because the hands move so slowly. But, of course, the time is changing all the time.
Human faces, like clock faces, are also changing. And like clocks, the changes take place too slowly to be noticed. Over many thousands of years, though, huge changes are possible. For example, the human brain is three times as large as it was thousands of years ago. Our faces became fatter, and began to think more.
If our heads became larger in the past, how will things change in the future? Unlike the changes of a clock face, the changes in human faces are very difficult to predict(预测). One of the main reasons for this is the way in which we can now control parts of nature. Hundreds of thousands of years ago, all changes were natural, but now we can actively choose paths for our own evolution(进化).
A US artist named Nickolay Lamm has recently offered an idea. It is what human faces may one day look like. The designs, inspired(受启发)by his conversations with the scientist Alan, show humans with larger heads and eyes. In particular(特别的), Lamm predicts the forehead may be larger because of increasing usage of the brain.
Just a few hundred years ago, most humans were working in the fields. However, nowadays more and more people receive education. These are just predictions, and no one can be sure how human beings will become in the future. But with such huge changes in our environments, it seems likely(很可能)that we will not look the same in the future.
Changes to human 【1】 | |
Similarity between the changes to the clocks and human faces | ※ They both keep 【2】 all the time. ※ The changes are too 【3】 to be noticed. ※ Over the time, it is 【4】 for huge changes to take place. |
Examples of human faces changes in the 【5】. | ※ The human brain has become lager since thousands of years ago. ※ Human faces became 【6】 and humans began to think more. |
What human faces may look like in the fixture | ※ It is 【7】 to predict. What human faces may look like in the future ※ A US artist, Lamn, shows humans with 【8】 heads and eyes. ※ He predicts that because humans 【9】 the brain more often. |
Conclusion | ※ How human beings will become is 【10】. But the huge changes in our environment are likely to make humans look very different. |