题目内容
【题目】News Review
Learn to swim. Do you want to study in Tsinghua(清华) University? If your answer is yes, you need to be able to swim or get prepared to learn to swim from now on. Recently, the university has made a new rule that students must pass the 50-meter swimming test to finish school. This rule has been brought into a broad discussion. Some agree with it because it can help students do more sports, but others disagree. They believe that it doesn’t respect their personal wishes. It shouldn’t be a must for graduation. What’s your opinion?
![]()
______________________“Thomas Edison was an great inventor in the US. When he was seven, her mother caught a serious illness so she had to receive an operation(手术)in time. However, the room was too dark. So Edison brought a mirror and an oil lamp to light the room. How smart he was.” This story comes from the Chinese textbook for Grade-two students in the primary school. But recently, many people believe it was not true because the first operation about that illness in the world took place in 1886. Edison reached seven years old in 1854. Some people wonder why the story appears in the textbook. Maybe that’s because the editor(编辑) cares too much about the educational meaning without checking whether it was true or not.
Paper books never disappear With the development of E-books, many people prefer to read on the Internet. Some experts worry that paper books may die down as time goes by. However, a recent study has shown a rising enthusiasm of paper books all over the world, especially among young people of 16 to 24. Just in last month, 7% more paper books have been sold in the UK and E-book sale has fallen in a row by 4% in total over the month. Also, a survey made by Voxburner says that 60% of 16-to-24-year-olds prefer paper books. The most popular reasons given were, “ I love the feeling of holding the books and the smell of the paper, and I won’t end up with headache and sore eyes.
【1】According to the first paragraph, students in Tsinghua University must ____________ to finish school.
A. do some sports B. pass a swimming test C. learn to discuss D. respect each other
【2】The blank in the second paragraph should be filled in “ _____________.”
A. Thomas Edison’s childhood B. Some good stories in the textbook
C. Textbooks are not true D. Educational meaning in Edison’s story
【3】The Chinese meaning of the underlined word “enthusiasm” in this passage is “________”.
A. 热情 B. 厌恶 C. 危机 D. 成本
【4】To explain why paper books never disappear, the writer does all the following things EXCEPT___________.
A. list some numbers B. give us some reasons
C. show a survey result D. tell a story of his own
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【解析】本文是三则新闻评论:一是清华大学要求学生完成50米游泳才可以毕业的新闻评论;二是爱迪生想法在黑暗的房间里使光线明亮的故事;三是有关纸质书永远不会消失的评论。
【1】细节理解题。题意:根据第一自然段,清华大学的学生为了毕业,必须做什么?A. do some sports做运动;B. pass a swimming test通过一项游泳测试;C. learn to discuss学会讨论;D. respect each other彼此尊重。由第一段里的:Recently, the university has made a new rule that students must pass the 50-meter swimming test to finish school.可知,清华大学的学生要毕业,必须通过五十米的游泳测试。故选B。
【2】推理判断题。题意:第二自然段里的空白处应该填上什么?A. Thomas Edison’s childhood爱迪生的童年;B. Some good stories in the textbook教科书里的一些好故事;C. Textbooks are not true教科书不是真的;D. Educational meaning in Edison’s story爱迪生的故事里的教育意义。第二段最后评论的主要内容是说明教材里爱迪生的那个故事不真实。故选C。
【3】词义猜测题。题意:本文中有下划线的“enthusiasm”是什么意思?A. 热情;B. 厌恶;C. 危机;D. 成本。句意:However, a recent study has shown a rising enthusiasm of paper books all over the world, especially among young people of 16 to 24. 然而,最近的一份研究显示出全世界纸质书的……上升了,特别是在16到24岁的年轻人之中。由下文内容可知,书商的销售额度上升了。由此可以推测出enthusiasm的意思是,热情,人们对纸质书的热情上升了,书更好卖了。故选A。
【4】推理判断题。题意:为了解释纸质书永远不会消失的原因,作者做了除什么之外的事情?A. list some numbers列数据;B. give us some reasons讲道理;C. show a survey result展示调查结果;D. tell a story of his own讲述自己的故事。根据短文第三段,作者没有讲述自己的故事。故选D。
【题目】
Mr. Cool's Clothes Store Come and buy your clothes at our great sale. We have clothes at very good prices. Telephone:86637868 Address:No. 463 Main Street |
Uncle Bob's Dumpling House Do you like dumplings? We have some specials for you. Vegetable dumplings:¥ 10. 00 Meat dumplings:¥ 15. 00 Beef dumplings:¥ 18. 00 Welcome to our house! Telephone:55618823 |
Swimmer Wanted Can you swim? Do you like children? Can you teach them to swim on Sunday? Come and join us! Call Mr. Smith at 84729999 for more information. |
【1】If you want to buy clothes, you can call ________.
A.86636878B.86637868C.55618823D.84729999
【2】Tom wants a bowl of meat dumplings and his parents each(各自)want a bowl of vegetable dumplings, they need ________.
A.¥15B.¥10C.¥25D.¥35
【3】If your sister swims well and she is free on Sunday, she can call ________.
A.Mr. CoolB.Uncle BobC.Mr. SimonD.Mr. Smith