题目内容
【题目】
![]()
School homework , use of electronic devices are major causes, report says. More than 60 percent of children and teens do not get adequate sleep, which can put their health at risk, according to a report released on Sunday by the Chinese Sleep Research Society. Nearly 63 percent of Chinese youths aged 6 to 17 sleep less than eight hours a day, according to the report. Among 13 to 17-year-olds the figure is more than 81 percent. The report was based on a survey at the end of last year and in January. It covered nearly 70,000 children and teens aged 6 to 17 across the Chinese mainland, Hong Kong, Macao and Taiwan.
The report found that the heavy school homework load and the popularization of electronic devices were the two top causes for the inadequate sleep. From Monday to Thursday, 8. 4 percent of the group would still be busy with their homework after 11 pm. More than 41 percent of children and teenagers who sleep too little use electronic devices such as computer tablets and mobile phones, the survey found, and youths whose parents uses smartphones in front of them are more likely to have less sleep.
Other factors, such as noise and light pollution , contributed to the problem, the report said.The survey also indicated that good sleep results in higher efficiency in study. Students who sleep longer generally finish homework in two and three hours per day, while those who sleep lessrequire four to six hours.
Gao Xuemei, vice-president of the society, said studies have shown that decreasing (减少)sleeping time for children and teenagers has been a global trend in the past 10 years, but the problem appears to be worse in East Asia, including China, largely clue to a heavier load of schoolhomework.
" Lack(缺失)of sleep among children and teenagers deserves high attention, because it can seriously affect their health and growth, " she said. Such a group should sleep at least eight hours aday, she added.
"Sleep promotes growth, protects the brain and improves the immune(免疫)system, " she said. "Long-term deprivation of sleep will bring risks of diseases and conditions such as dementia and cause lasting health damage. "
【1】The word " adequate" in Paragraph 1 probably means .
A.enoughB.muchC.necessaryD.Desired
【2】From the passage we can learn .
A.the more children sleep, the higher their grades are
B.parents influence their children less if they use smartphones
C.noise and light pollution play an important role in the sleeping problem
D.children in East Asia may lack more sleep than those in other parts of the world
【3】The writer wants by the passage.
A.to find out the reasons for youths' inadequate sleep
B.to stop children and teenagers using electronic devices
C.us to cut down children and teenagers' heavy school homework
D.us to pay high attention to lack of sleep among children and teenagers
【答案】
【1】A
【2】D
【3】D
【解析】
根据中国睡眠研究会周日发布的一份报告显示,超过60%的儿童和青少年睡眠不足,这对他们的健康非常有害。文章中分析,造成这一结果的主要原因是学校作业以及使用电子设备。
【1】词义猜测题。根据划线单词所在的语境Nearly 63 percent of Chinese youths aged 6 to 17 sleep less than eight hours a day, according to the report.,这句话是对上文的一个解释,说的是中国的很多儿童和青少年每天的睡眠不足,少于八个小时。由此可推测adequate意为“足够的”,故应选A。
【2】推理判断题。根据短文第四段Gao Xuemei, vice-president of the society, said studies have shown that decreasing (减少)sleeping time for children and teenagers has been a global trend in the past 10 years, but the problem appears to be worse in East Asia, including China, largely clue to a heavier load of school homework.可知,研究表明儿童和青少年睡眠减少在过去的10年里一直是全球的一个趋势,但东亚的问题似乎更严重。由此可知,东亚孩子的睡眠时间比世界上其他地方的孩子更少。故D选项符合文意。
【3】推理判断题。短文中作者介绍了中国睡眠研究会做的报告,并引用该协会副总裁的话,强调了这一现象的严重性,其写作目的是引起人们对儿童和青少年缺乏睡眠这一现状的重视。故D选项符合文意。
这是一篇议论文文,短文介绍了中国睡眠协会的一个报告,报告显示大多数的儿童和青少年睡眠不足,这对他们的健康是非常有害的。文章主题明确,论点清晰,论据充分,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是阅读理解,考查学生们阅读短文掌握大意、获取细节信息、猜测生词含义以及进行合理的推测和判断的能力。做题时,应先通读短文,了解文章大意;然后根据题目所问,用查读法,并结合语境和选项做题。如第1小题,这是一个猜测词义的题目,根据划线单词所在的语境Nearly 63 percent of Chinese youths aged 6 to 17 sleep less than eight hours a day, according to the report.,这句话是对上文的一个解释,说的是中国的很多儿童和青少年每天的睡眠不足,少于八个小时。由此可推测adequate意为“足够的”,故应选A。第3小题询问的是作者的写作目的,这样的题目应从文章的大意出发,结合选项选择最佳答案。这篇短文中作者介绍了中国睡眠研究会做的报告,并引用该协会副总裁的话,强调了这一现象的严重性,其写作目的是引起人们对儿童和青少年缺乏睡眠这一现状的重视。故D选项符合文意。