题目内容
【题目】 Thai New Year is also called Songkran Festival. It is celebrated for three days from April 13 to April 15 every year. SongKran Festival is the most fun-filled time of the year in Thailand. For Thai people, it is an important holiday. It is a time to stay with their family, do good things in temples(寺庙), visit and show their love to the elderly. It is also a time to enjoy the water fight that takes place on almost every street in this country during the hottest month of the year.
The first day of Songkran Festival is an important day to do good things. Thai people will visit temples. Also they will give money, clothes and food to the monks(僧侣)that live in the temples. After that they will spend time with their family.
On the second day of Songkran Festival, Thai people will carry sand into temples to build small pagodas(塔)and put colored flags on them. It is believed to bring luck. Also, it is considered lucky to clean out the house and throw out trash on this day.
On the last day of Songkran Festival, Thai people will visit their elderly relatives and perform a water ceremony(典礼). They will gently pour water on their elderly relatives' hands, which is a traditional way to show their love to them. In modern times, the gentle pouring of water has become a crazy water fight and it's a time for all Thai people to have fun. So Songkran Festival is also known as "Water Festival".
If you are a tourist at this time of year, be prepared to join in this big festival and take part in the world's biggest water fight!
【1】How long does Songkran Festival last?
A. Two days.B. Three days.C. Half a month.D. A week.
【2】Thai people will build small pagodas and put colored flags on them in Songkram Festival because it's believed that ________.
A. it's good for their childrenB. it can make them healthy
C. it's good for their parentsD. it can bring them luck
【3】Which can be the best title of the passage?
A. Traditions on Thai New YearB. Wonderful Festivals in Thailand
C. The History of Songkran FestivalD. The Importance of Festivals in Thailand
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【解析】
本文描写了泰国新年—宋干节的传统。第一天,拜访寺庙。第二天,去用沙子建造塔。第三天,进行泼水节。
【1】细节理解题。题意:宋干节持续多长时间?A. Two days.两天;B. Three days.三天;C. Half a month.半个月;D. A week.一周。根据文章内容It is celebrated for three days from April 13 to April 15 every year. 每年的4月13日至4月15日,人们要庆祝三天。可知,持续三天,故选B。
【2】细节理解题。题意:泰国人会在泼水节建造小宝塔,并在上面插上彩旗,因为人们相信这一点…。A. it's good for their children这对他们的孩子有好处;B. it can make them healthy 这会使他们健康; C. it's good for their parents这对他们的父母是好的;D. it can bring them luck这会给他们带来好运。根据文章内容Thai people will carry sand into temples to build small pagodas (塔) and put colored flags on them. It is believed to bring luck. 可知,会带来好运,故选D。
【3】主旨大意题。题意:文章最佳标题是哪一个?A. Traditions on Thai New Year泰国新年的传统; B. Wonderful Festivals in Thailand泰国的精彩节日; C. The History of Songkran Festival宋干节的历史; D. The Importance of Festivals in Thailand泰国节日的重要性。根据文章内容可知,本文主要描写泰国新年的传统。故选A。
本文主要考察阅读理解对文章的了解,需要仔细阅读文章和题意,进行分析比对,然后选出正确的答案。例如第1小题,需要知道13-15号,是三天。