题目内容
【题目】请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项,并将答案写在答题卷上。
Anna and I are good friends since we were children. When she was young, her family was very____So she often helped me. But two years ago, her family got into____because of a terrible accident. They had no money. Anna was very______. To cheer her up, I always try my best to_____her. One day she said she was inviting me to have lunch. On the way, I began to worry: she had no money,____if I offered to pay, I would hurt____
When we arrived at a small____, Anna told me to sit and drink coffee by the window. Then she went into the____After about 30 minutes, she came out and____with me. She just paid for one meal and we started to____the delicious food together. She told me that the restaurant let people____for a meal if they had no money. To my surprise, Anna had work in the kitchen as a volunteer.
I still____the beautiful afternoon I shared with Anna. I’m still thinking that life can’t be____to us. But we can still do____for our friends and neighbors. The world will be nicer if everybody would like to share happiness with____It will never be dark if there is a little light in everyone’s heart.
【1】A.richB.bigC.hardD.far
【2】A.busB.troubleC.nothingD.surprise
【3】A.smartB.happyC.strongD.sad
【4】A.tellB.hurtC.helpD.cheat
【5】A.butB.orC.andD.for
【6】A.herB.himC.usD.them
【7】A.parkB.hotelC.officeD.restaurant
【8】A.stationB.bathroomC.kitchenD.school
【9】A.satB.playedC.studiedD.lived
【10】A.divideB.enjoyC.cleanD.sell
【11】A.lookB.waitC.workD.ask
【12】A.hateB.worryC.knowD.remember
【13】A.hardB.easyC.poorD.bad
【14】A.allB.somethingC.cookingD.housework
【15】A.classmates
【答案】
【1】A
【2】B
【3】D
【4】C
【5】A
【6】A
【7】D
【8】C
【9】A
【10】B
【11】C
【12】D
【13】B
【14】B
【15】D
【解析】
试题短文讲述了作者的一个朋友家境由好到坏之后,她对朋友的安慰鼓励。一次朋友邀请她吃午饭,她用劳动换得了一顿免费午餐。告诉我们不论境遇的好坏,只要有真挚的友谊在,我们就能重拾对生活的信心。
【1】考查形容词及语境的理解。句意:小时候她的家境非常富有,所以她经常帮助我。 A. rich富有;B. big 大的; C. hard困难的; D. far 远的。根据下文可知安娜家里非常富有,所以能够经常帮助“我”。故选A。
【2】考查名词及语境的理解。句意:她的家庭因为一次事故陷入了麻烦。 A. bus 公共汽车;B. trouble 麻烦; C. nothing 没有什么; D. surprise 惊讶。由下文可知安娜家变得没有钱了,因此推测她家陷入了麻烦。故选B。
【3】考查形容词及语境的理解。句意:安娜非常伤心。 A. smart 聪明; B. happy 高兴; C. strong 坚强; D. sad 难过。由下文“我”想办法让她开心可知,安娜很伤心。故选D。
【4】考查动词及语境的理解。句意:为了让她高兴,我经常尽最大的努力去帮助她。 A. tell 告诉;B. hurt 伤害; C. help 帮助; D. cheat 欺骗。由语境可知作者应该帮助她让她开心。故选C。
【5】考查连词及语境的理解。句意:她没有钱,但是如果我付钱的话,会伤害她。A. but 但是; B. or 或者;C. and 并且;D. for 由于,因为。由语境可知这里需要一个转折连词。故选A。
【6】考查人称代词及语境的理解。句意:她没有钱,但是如果我付钱的话,会伤害她。 A. her 她, 她的B. him 他; C. us 我们; D. them 他们。由句意可知选择A。
【7】考查名词及语境的理解。句意:当我们到达一个小餐馆,安娜让我靠窗坐下喝着咖啡。 A. park 公园; B. hotel 宾馆;C. office 办公室; D. restaurant 餐馆。由上下文可知,他们到达的是餐馆。故选D。
【8】考查名词及语境的理解。句意:然后她去了厨房。 A. station 车站;B. bathroom 浴室;C. kitchen 厨房;D. school 学校。由下文情节可知,安娜是去厨房干活来抵这一顿午饭。故选C。
【9】考查动词及语境的理解。 句意:大约30分钟之后,她走出来和我坐下。A. sat 坐下B;. played 玩; C. studied 学习; D. lived 住在。根据语境可知应该是坐下和“我”一起吃饭。故选A。
【10】考查动词及语境的理解。句意:她刚刚付过一顿饭的钱,然后我们开始一起享用美味的食物。A. divide 分开;B. enjoy 享受,欣赏; C. clean 打扫,干净的; D. sell 卖。由语境可知,这时作者和安娜开始享用美味的食物。故选B。
【11】考查动词及语境的理解。句意:她告诉我这家餐馆可以让人工作来付账,如果他们没有钱的话。 A. look 看;B. wait 等待; C. work工作; D. ask 问,要求。由下文可知安娜是在厨房工作来付的这一餐的饭钱。故选C。
【12】考查动词及语境的理解。句意:我仍然记得和安娜一起度过的那个美丽的下午。 A. hate 恨,讨厌;B. worry 担心; C. know 知道,了解;D. remember 记得。根据语境可知,作者始终记得那个美丽的下午。故选D。
【13】考查形容词及语境的理解。句意:我仍然想生活对于我们不会容易。 A. hard 困难的;B. easy 简单的,容易的; C. poor 贫穷的,可怜的;D. bad 坏的。由下文的but转折可知,这里应该是生活对我们并不容易。故选B。
【14】考查名词及语境的理解。句意:但是我们仍然可以为我们的朋友和邻居做一些事。 A. all 所有的;B. something 一些事; C. cooking 做饭;D. housework 家务。根据语境理解我们只能为我们的朋友和邻居做一些泛指的事情,而不是具体的更不能是所有的事。故选B。
【15】考查名词及语境的理解。句意:如果每个人都把快乐分享给别人那么这个世界会变得更美好。 A. classmates同学; B. families 家人;C. relatives 亲戚; D. others 别人。根据语境可知这里是泛指的任何其他的人。故选D。
【题目】 随着经济的快速发展,人类活动也对环境造成的比较大的污染。环境出现各种各样的问题。请根据以下表格选择一种阐述环境问题,造成该环境问题的原因以及减少污染的措施。
要求:1、从表格中选择一个阐述污染原因,污染的危害及措施;
2、短文条理清楚,行文连贯,内容可适当发挥;
3、短文不能出现真实的人名和地名;
4、词数不少于80,已给出句子不计入总词数。
Problem Badly polluted… | Causes | How to solve | |
Air | dirty, no more fish... | Burn coal, too many cars... | Public transportation… |
Water | Problem Badly polluted… | Throw rubbish, put the waste... | Clean up... |
With the development of the industry, human activities cause many environmental problems…___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【题目】阅读下面短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,每空一词。
It seems that self-help books are topping best-seller lists more often these days. More people are turning to self-help books for advice on how to live their lives. Last year, sales of these books in the UK rose 20 percent, reaching a record high of 3 million, the Guardian reported.
Famous people or psychologists( 心理学家) wrote many of the self-help books. They teach you how to deal with problems in your life—for example, how to get along with your classmates, how to manage your time well and how to find happiness in your daily life.
But can these books really help us with our lives? People have lots of different opinions about this.
Julie Hall from London is a big fan of self-help books. After she read more than 300 of them, she set up her own self-help website. Her site helps women succeed in the business world. “They(self-help books) can give you the courage to do whatever you want to do,” she told the Independent.
However, recent research by the University of Montreal in Canada might not agree with that. Researchers surveyed two groups of people—one of the group had read many self-help books, while the other hadn’t. They found that people in the group who had read more self-help books have more stress.
There is no single “quick fix” that can make our lives better. However, it’s always good to know that help is at hand when we need it.
Self-help books help us learn to live 【1】 | |
Introduction | 【2】people are turning to self-help books for advice on how to live their lives. Many of the self-help books were 【3】by famous people or psychologists. They teach you what to 【4】with problems. |
Opinions | After 【5】more than 300 of them, Julie Hall set up her own website. Her site helps women have 【6】in the business world. Self-help books can give you the courage to do whatever you 【7】to do. |
【8】research by the University of Montreal in Canada might not agree with that. A survey shows that people who had read more self-help books were more 【9】 | |
Conclusion | There is no single “quick fix” that can 【10】our lives, but having help at hand is good. |