题目内容

【题目】 He’s an old cobbler(修鞋匠)with a shop in the Marais, a historic area in Paris. When I took him my shoes, he at first told me: “I don’t have time. Take them to the other fellow on the main street. He’ll fix them for you right away.”

But I’d had my eye on his shop for a long time. Just looking at his bench loaded with tools and pieces of leather, I knew he was a skilled craftsman(手艺人). “No,” I replied, “the other fellow can’t do it well.”

“The other fellow was one of those shopkeepers who fix shoes and make keys ‘while-U-wait’-without knowing much about mending shoes or making keys. They work carelessly, and when they have finished sewing back a sandal strap(鞋带)you might as well just throw away the pair.

My man saw I wouldn’t give in, and he smiled. He wiped his hands on his blue apron(围裙), looked at my shoes, had me write my name on one shoe with a piece of chalk and said, “Come back in a week.”

I was about to leave when he took a pair of soft leather boots off a shelf.

“See what I can do?” he said with pride. “Only three of us in Paris can do this kind of work.” When I got back out into the street, the world seemed brand-mew to me. He was something out of an ancient legend, this old craftsman with his way of speaking familiarly, his very strange, dusty felt hat, his funny accent from who-know-where and, above all, his pride in his craft.

These are times when nothing is important but he bottom line, when you can do things any old way as long as it “pays”, when, in short, people look on work as a path to ever-increasing, consumption (消费)rather than a way to realize their own abilities. In such a period it is a rare comfort to find a cobbler who gets his greatest satisfaction from pride in a job well done.

1Which of the following is true about the old cobbler?

A.He was equipped with the best repairing tools.B.He was the only cobbler in the Marais.

C.He was proud of his skills.D.He was a native Parisian.

2The underlined sentence “He was something out of an ancient legend.” implies that_____.

A.the man was too oldB.it was difficult to communicate with this man

C.the man was very strangeD.nowadays you can hardly find anyone like him

3According to the author, many people work just to _________.

A.realize their abilitiesB.gain happiness

C.make moneyD.gain respect

4This story wants to tell us that ___________

A.craftsmen make a lot of moneyB.whatever you do, do it well

C.craftsmen need self-respectD.people are born equal

【答案】

1C

2D

3C

4B

【解析】

本文主要向我们介绍了一位鞋匠的故事,作者从看见一个鞋匠从做好一个工作中得到最大的满足这件事中,希望人们应该认真工作。

1推理判断题。A项:他配备了最好的修理工具;B项:他是玛黑区唯一的鞋匠;C项:他为自己的技术感到自豪;D项:他是土生土长的巴黎人。根据“his pride in his craft”可知,他为自己的技术感到自豪。故选C

2词句猜测题。A项:那人太老了;B项:和这个人沟通很困难;C项:这个人很奇怪;D项:现在你很难找到像他这样的人。分析本段内容可知,此句表示会这项手艺的人很少,老人又对自己的手艺感到骄傲,所以此处表示“现在你很难找到像他这样的人”的含义。故选D

3推理判断题。A项:实现他们的能力;B项:获得幸福感;C项:赚钱;D项:获得尊重。根据“These are times when nothing is important but he bottom line…rather than a way to realize their own abilities.”可知,现在人工作只是为了赚钱。故选C

4主旨大意题。A项:工匠们赚了很多钱;B项:无论你做什么,都要把它做好;C项:工匠需要自尊;D项:人人生来平等。分析文章内容可知,作者通过鞋匠从做好一个工作中得到最大的满足这件事中,希望人们应该认真工作。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,根据短文内容完成文后的句子。

Eleven straight victories! The Chinese women's volleyball team won the world championship at the 2019 FIVB Women's World Cup in Osaka, Japan. This is China's fifth World Cup title, following the team's victory in 1981,1985,2003 and 2015.

Among all the Chinese sports teams, the women's volleyball team remains the most special one. During the 1980s,the Chinese women's volleyball team jumped up, achieving five straight championships after the 3rd and the 4th Volleyball World Cup, the 9th and the 10th FIVB Volleyball Women's World Championship and the gold medal of 1984 Los Angeles Olympic Games. At that time China was experiencing a tough period in its own national development. The achievements those Chinese volleyball players had made and their spirit were a big encouragement for Chinese people to work hard and get out of the darkness.

Known as the "Iron Hammer", Lang Ping was a member of the team that inspired the whole nation. Now as the head coach of the national team, she leads her girls in winning more glories. Her team still represents the best things that sports can offer to the Chinese: perseverance(坚持),courage and unity.

In the future, there's still a long way to go and there surely will be both successes and challenges. No matter what happens, the Chinese women's volleyball team will keep its pace(步调) to create more miracles. And China is also going to keep its spirit of never giving up and take on whatever challenges that may lie ahead.

1The Chinese women's volleyball team has won __________ World Cup titles before 2019.

2The Chinese volleyball players' achievements and spirits __________ Chinese a lot during the 1980s.

3Lang Ping, a wonderful volleyball player in the past, is now __________ of the national team.

4Whatever happens, both __________ and China will face challenges bravely and fight on.

5The title of the passage can be "A team that keeps __________".

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网