题目内容

【题目】完形填空。阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
After his parents' meeting , Wang Jiaming , 14 , from Beijing knows that he will face invisible(看不见的)“enemies”—“other excellent students”.
“Look at such and such a student . You and he are taught by the same teachers . Why couldn' t you be as 1 as him ?”his mother would say .
Many students hear 2 words from their parents . After the parents' meeting , their parents begin to 3 them with other students , especially those who are praised by teachers .
“I want to encourage my child to 4 them ,”explained Li Shulan , a mother of a 14-year-old boy from Xi'an , Shanxi .However , many children , like Wang , don' t like it .
“I feel very 5 and sometimes even‘hate'those students ,”Wang said .Parents have good intentions(意图), but in fact they could 6children's selfesteem(自尊),said Li Ying,a psychological (心理的) teacher at Xiamen Hubin Middle School in Fujian . If children feel hurt , they should let parents know it .“You can choose a relaxing occasion , for example , over the dinner , and tell your parents your feelings ,”Lin said .“Also , some articles online explain 7 it could be bad for children . You may want to show such articles to your parents .”
It's not all bad , though . Liu Jiayang , 13 , from Taizhou , Zhejiang said students could take the chance to learn to be open-minded .
“I find the students that my mom talks about really have strong 8 that I don' t have . I take them as examples and try to 9 with them ,”she said .
“During the process(过程), always keep in mind that you' re unique(特别的). Never 10 heart ,”Lin added .
(1)A.right B.good C.bad D.new
(2)A.same B.important C.familiar D.similar
(3)A.compare B.connect C.expect D.encourage
(4)A.care for B.learn from C.agree with D.turn to
(5)A.pleased B.surprised C.amazed D.annoyed
(6)A.hurt B.protect C.hide D.show
(7)A.when B.why C.what D.how
(8)A.points B.methods C.rules D.habits
(9)A.turn up B.catch up C.put up D.set up
(10)A.meet B.keep C.follow D.lose

【答案】(1)、B
(2)、D
(3)、A
(4)、B
(5)、D
(6)、A
(7)、B
(8)、A
(9)、B
(10)、D

【解析】这篇短文主要讲述了家长会之后父母对差生所表现出的态度和教育方式,心理老师的建议以及学生的反应。
(1)考查形容词及语境的理解。句意:都是同一个老师教,你为什么不能和他一样学好呢。right:正确的;bad:差的;new:新的;good:好的。根据语境可知答案为B。
(2)考查形容词及语境的理解。句意:很多学生都会听到来自父母像似的话语。same:一样的,常与定冠词连用;important:重要的;familiar:熟悉的;similar:相似的。所以答案是D。
(3)考查动词及语境的理解。句意:家长会之后他们都喜欢把自己的孩子和其他孩子,尤其是受老师表扬的孩子相比。compare with sb :和某人相比,所以答案是A。
(4)考查动词短语及语境的理解。句意:“我想鼓励我的孩子向他们学习”。care for:关心、在乎; agree with:赞同; turn to:转向; learn from:向……学习,根据语境可答案为B。
(5)考查形容词及语境的理解。 句意:“我感到很恼怒,有的时候甚至很讨厌那些学生”。 pleased:高兴的; surprised:惊讶的; amazed:惊奇的; annoyed:恼怒的。结合语境可知应选D。
(6)考查动词及语境的理解。句意:父母的意图是好的,但是事实上可能会伤害孩子的自尊心。protect:保护; hide:隐藏; show:显示; hurt:伤害。根据句意保护孩子的自尊心不受伤害,所以答案是A。
(7)考查引导词及语境的理解。句意:网上的一些文章也解释为什么和别的孩子作比较对孩子不好。when:表示时间的引导词;what:表示事物的疑问词,how:表示方式的引导词;why:表示原因的引导词,根据语境可知答案为B。
(8)考查名词及语境的理解。句意:“我发现父母提到的学生真的有我所没有的特点”。methods:方法;rules:规则;habits:习惯;points:特点。根据语境可知答案为A。
(9)考查固定短语及语境的理解。句意:“我以他们为榜样并设法赶上他们”。turn up:出现、到来; put up:张贴; set up:建立; catch up(with):赶上。根据语境可知答案为B。
(10)考查动词及语境的理解。句意:“在以别人为榜样的过程中,始终要记住你是独一无二的,不要灰心”。meet:遇见 ; keep:保持; follow: 跟随; lose:失去。lose heart 为固定短语,表示别灰心。根据语境可知答案为D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解。
Life is not easy, so I'd like to say “When anything happens, believe in yourself.”
When I was a young boy, I was too shy to talk to anyone.My classmates often laughed at me.I was sad but could do nothing.Later, something happened, and it changed my life.It was an English speech contest.My mother asked me to take part in.What a terrible idea! It meant I had to speak before all the teachers and students of my school!
“Come on, boy.Believe in yourself.You are sure to win.” Then my mother and I talked about many difficult topics.At last I chose the topic “Believe in yourself”.I tried my best to remember all the speech and practiced it over 100 times.With my mother's great love and encouragement(鼓励), I did well in the contest.I could hardly believe my ears when the news came that I had won the first place.I heard the cheers from the teachers and students.Those classmates who once looked down on (瞧不起) me now all said “Congratulations!” to me.My mother hugged me and cried excitedly.
Since then, everything has changed for me.When I do anything, I try to tell myself to be confident and I will do a great job.This is true not only for a person but also for a country.
根据短文内容,回答下列问题。
(1)Why did the writer's classmates laugh at him?
(2)What could he do when others laughed at him?
(3)What changed him and his life?
(4)What was the result of the English speech contest?
(5)Which sentence do you think is the topic sentence in this passage?

【题目】 There was once a wise old lady who lived on a hill. All the children used to go and ask her questions. She always gave them _____ answers.

There was a little boy among the children. One day he caught a little bird and held it in his hands without anybody seeing it. Suddenly he had an idea and asked his friends to ______.

“Let’s play a trick on the old lady,” he said, “I’ll ask her what I’m holding in my hands. ______, she’ll answer that I have a bird. Then I’ll ask her if the bird is alive or dead. If she says the bird is dead, then I’ll ______ my hands and let the bird fly away. If she says the bird is alive, I’ll quickly ______ it and show her the dead bird. ______ way, she’ll be wrong.”

The children agreed this was a clever plan. So ______ the hill they all went to the lady’s house.

“Granny, we have a ______ for you,” they all shouted.

“What’s in my hands?” the little boy asked.

“Why, of course it must be a bird.” the old lady replied.

“But is it alive or dead?” the boy asked ______.

All the boys ______ her answer and got ready to laugh at her.

The old lady thought for a moment and then replied, “It’s up to you, my child. If you’re kind enough, it’ll be alive.”

1A.rightB.funnyC.possible

2A.play with itB.go with himC.go back home

3A.ProbablyB.Of courseC.Successfully

4A.closeB.raiseC.open

5A.killB.saveC.fly

6A.EachB.BothC.All

7A.acrossB.downC.up

8A.presentB.birdC.question

9A.quietlyB.excitedlyC.worriedly

10A.waited forB.listened toC.thought of

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网