题目内容

【题目】In modern society there is a great deal of argument about competition. Some value it highly, believing that it is responsible(负责任) for social progress. Others say that competition is bad; that it sets one person against another; that it leads to unfriendly relationship between people.

I have taught many children who held the belief that their self-worth depended on how well they performed at tennis and other skills. For them, playing well and winning are often life-and-death affairs(事件). The development of many other human qualities is sadly forgotten.

However, while some seem to be lost in the desire(渴望)to succeed, others take an opposite attitude. In a culture which values only the winner and pays no attention to the common players, they are strongly against competition. Most of them are young people who have suffered under competitive pressures from their parents or society. Teaching these youngsters, I often observe(观察) in them a desire to fail. They seem to find failure by not trying to win or achieve success. By not trying, they always have an excuse: " I may have lost, but it doesn't matter because I really didn't try." What is not usually accepted by themselves is the belief that if they had really tried and lost, that would mean a lot. Such a loss would be a measure(估量) of their worth. Clearly, this belief is the same as that of true competitors who try to prove themselves. Both are based on the mistaken belief that one's self-worth depends on how well one performs in the competition. Both are afraid of not being valued. We can discover a new meaning in competition only as this kind of fear begins to disappear.

【1】What does this passage mainly talk about?

A. Competition helps to set up self-respect.

B. Opinions about competition are different among people.

C. Competition is harmful to personal quality development.

D. Failures are necessary experience in competition.

【2】Why do some people favor(赞同) competition according to the passage?

A. It pushes society forward.

B. It builds up a sense of duty.

C. It improves personal abilities.

D. It encourages efforts.

【3】What is the similar belief of the true competitors and those with a desire to fail?

A. One's worth lies in his performance in the competition.

B. One's success in competition needs great efforts.

C. One's achievement is decided by his special skills.

D. One's success is based on how hard he has tried.

【4】Which point of view may the author agree to?

A. Every effort should be paid back.

B. Competition should be encouraged.

C. Winning should be a life-and-death matter.

D. Fear of failure should be removed in competition.

【答案】

【1】B

【2】A

【3】A

【4】D

【解析】

试题分析:本文叙述了关于学生面对竞争的问题的不同的态度。文中叙述了两种不同的观点:赞成比赛的人认为它能推动社会的进步和繁荣,另外一部分学生持相反的观点,他们强烈地反对竞争。最后作者表明了自己的态度:只有当这种基本的、害怕失败的态度有所缓解时,我们才能找到竞争的真正含义。说明作者认为在竞争中,不要总是担心失败。

【1】B细节理解题。根据In modern society there is a great deal of argument about competition.对于比赛的不同的观点,故选B。

【2】A细节理解题。根据Some value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity.那些赞成比赛的人认为它能推动社会的进步和繁荣,故选A。

【3】A细节理解题。根据Both are based on the mistaken belief that one’s self-respect relies on how well one performs in comparison with others. 可以得出结论:这两种持不同观点的学生,其实有一个共同点,那就是都把自己的价值体现在与别人的比较和竞争中。故选A。

【4】D细节理解题。根据Only as this basic and often troublesome fear begins to dissolve(缓解) can we discover a new meaning in competition.作者在列举2种不同的对待竞争的态度后,表明了自己的态度:只有当这种基本的、害怕失败的态度有所缓解时,我们才能找到竞争的真正含义。说明作者认为在竞争中,不要总是担心失败。故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,下列问题
D
Pupils spend more time at school than they spend with their parents. So communication (变流) between them can be difficult. Parents spend the whole day on work and they come home in the evening. Then they hardly talk with or pay attention to (注意) their children. And it is worse (更不好的) if parents work in another town. Parents and children only spend weekends together. This is bad because we know how important communication is to people, especially (尤其) to children. To grow up healthily, children need to learn to communicate. That is why I think school is more important in forming (塑造) children's characters.
First, school is a place where children can learn how to read and write. They can have good conversations and learn good manners from teachers. School is also the place where they can meet other pupils and learn how to communicate with others.
Second, children can find out what it means to work in a team every day. Teachers show children how important it is to get information. The things children learn at school help them make important decisions in later life.
School has responsibility(责任)for children's future. So teachers should work as hard as they can.
(1)The writer mainly tells us_____.
A.Pupils spend more time at school than with their parents.
B.Parents and children only spend weekends together.
C.School has a great influence (影响) on children.
D.It's bad that parents spend less time with their children.
(2)Why do few parents talk with their children on weekdays?
A.Because they don't want to stay at home.
B.Because they have few things to talk about.
C.Because they have little time to talk with their children.
D.Because they would like to stay alone.
(3)Which can NOT support the writer's opinion. "school is more important in forming children's characters"?
A.Children can learn good manners from teachers.
B.Teachers know more than parents.
C.The things children learn at school help them make important decisions in later life.
D.Teachers and schoolmates can help children learn how to work in a team.
(4)Which of the following is TRUE?
A.Parents show children how important it is to get information.
B.It can be difficult for parents and children to communicate,
C.Family has responsibility for children's future.
D.Children should work as hard as they can at school.
(5)Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A.Communication is important to pupils.
B.At school children can learn different kinds of skills.
C.Children can learn good manners from parents.
D.School has responsibility for children's future.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网