题目内容
【题目】Moving On
The end of school is here at last
It has come so very fast
We look ahead with such delight
The future looks so very bright
It’s now time to say goodbye
We’re all leaving junior high
Other people, other places
Different schools, different faces
Please don’t feel bad and grieve
On the day you take your leave
But celebrate and raise your glass
And say goodbye to all your class
Other subjects, a new class
Different teachers and exams to pass
For everyone in this hall
A new life awaits you all
So don’t look sad and cry
参考词汇: grieve 悲伤
参考词汇: await 等待
【1】According to the poem,_________has come so fast.
A.the end of schoolB.the new classC.the celebration
【2】What does the underlined word delight mean?
A.sicknessB.sadnessC.happiness
【3】What's waiting for you all according to the poem?
A.Too many subjects.B.The same school.C.A new life.
【4】This poem can probably be used for__________.
A.junior high studentsB.senior high studentsC.middle school teachers
【5】The purpose of this poem is to__________.
A.tell us to say thanks to all our teachers
B.encourage us to be positive and move on our senior high
C.remind us of our happy junior high life
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】
本文是一首诗歌,通读整篇诗歌可知,学生即将面临毕业,升入高中,劝解学生不要伤心难过,新生活就要开始,本文的写作目的就是鼓励学生要积极乐观地面对高中生活。
【1】细节理解题。根据“The end of school is here at last It has come so very fast”可知,学校最后阶段过去得非常快,故选A。
【2】词义猜测题。根据“The future looks so very bright”可知,未来看起来非常光明,因此感到高兴。故选C。
【3】细节理解题。根据“A new life awaits you all”可知,等着大家的是新生活,故选C。
【4】推理判断题。根据“We’re all leaving junior high”可知,我们要初中毕业,因此这是写给初中生的,故选A。
【5】推理判断题。根据“We’re all leaving junior high”可知,我们要初中毕业,根据 “A new life awaits you all So don’t look sad and cry”可知,我们要高兴地前进,因此这首诗的目的就是鼓励我们要积极向上,继续我们的高中生活,故选B。
这是一首诗歌,诗中讲述了学生即将面临毕业,升入高中,劝解学生不要伤心难过,积极乐观地面对新生活。诗歌内容清晰,语句容易理解。题型是阅读理解,考查了细节理解题、词义猜测和推理判断。细节理解考查学生们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在文中找到。如第1,3题目,在原文都可以找到相对应的线索。第4题是推理判断题。根据题干This poem can probably be used for可知,此处询问这首诗被用于哪些人。从诗中找到他们要做的事,来判断他们的身份。根据“We’re all leaving junior high”可确定他们是初三毕业生。故选A。