题目内容

【题目】阅读下面三篇短文,根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
C
I live in a town. In the past, the air wasn't fresh. There was a river. People put rubbish in it. The water went bad. The fishes in the river died. There was much rubbish in the streets which weren't wide. It smelt terrible. People lived in low old houses with trees all around and had a terrible life. The children couldn't have many chances to go out to cities, not to say, have a good education. Farmers worked only with their hands. They worked very hard all year round. They planted crops(农作物)with the help of animals. The poor people went anywhere on foot, and only some rode bikes. Few visitors came here to spend their holidays.
At present, things have been greatly changed. People have moved into big bright houses or beautiful buildings. There is a big factory. Many people work in it. They are getting richer. Different kinds of cars and buses are running in the big streets. It is faster and easier to travel. People plant many fruit trees and get much money. People plant crops with the help of machines which can save lots of work. Students can study in a modem school. People pay more attention to the environmental protection. The mountains are becoming greener, water much cleaner. What around us is the clearer sky and greener water. As a result, many visitors come here to spend their holidays. People enjoy their modern life. But with the development of the industry, we have fewer trees. Air and water pollution is becoming more and more serious. We must do something to stop pollution to make our town more and more beautiful.
(1)In the past _____.
A.the air was flesh
B.the water was clear
C.cars and buses ran in the streets
D.children couldn't go to big cities to study
(2)But today _____.
A.people still live in low old houses
B.children can't have a good education
C.people live in bright and beautiful buildings
D.people still drive animals to help with farming
(3)In the modern life, people pay more attention to _____.
A.making money
B.environmental protection
C.planting crops
D.children's education
(4)What can we learn about the passage?
A.Great changes in my hometown.
B.How to protect environment.
C.People pay attention to modern life.
D.Hometown's pollution.

【答案】
(1)D
(2)C
(3)B
(4)A
【解析】本文是作者对故乡今夕的对比。过去贫穷、落后;现在腐乳、先进。同时现在的发展也带来了一些环境问题,必须防止污染让故乡越来越美。
(1)D细节理解题。题意:过去怎样?A. the air was flesh 空气清新; B. the water was clear 水很清澈;C. cars and buses ran in the streets街道上小车、公交车奔跑着;D. children couldn't go to big cities to study孩子们不能进大城市读书。由第一段里的:The children couldn't have many chances to go out to cities, not to say, have a good education.可知,孩子们没有机会进城,更不要说收到好的教育,故选D。
(2)C 细节理解题。题意:但是今天怎样?A. people still live in low old houses人们仍然住在矮、旧的房屋里;B. children can't have a good education孩子们不能受到好的教育;C. people live in bright and beautiful buildings人们住在明亮、漂亮的楼房里;D. people still drive animals to help with farming人们仍然赶着动物帮忙干活。由第二段第二句:People have moved into big bright houses or beautiful buildings.可知人们现在搬进了明亮、漂亮的楼房了。故选C。
(3)B 细节理解题。题意:在现代生活中,人们更注意什么?A. making money挣钱;B. environmental protection环境保护;C. planting crops种庄稼;D. children's education孩子的教育。由第二段里的: People pay more attention to the environmental protection. 可知,人们更加注意环境保护。故选B。
(4)A推理判断题。题意:从短文我们可以了解到什么?A. Great changes in my hometown.我故乡的巨大变化;B. How to protect environment.怎样保护环境;C. People pay attention to modern life.人们关注现代生活;D. Hometown's pollution.故乡的污染。本文通过故乡的今昔对比,描绘了现在的巨大变化。故选A。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面三篇短文,根据短文内容,从所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项
B
There is a famous English saying “You are what you eat”, and it means what you put in your mouth will become part of you. Many experts use it to tell people it's important to have a good eating habit. For example, too much sweet food makes a person overweight. To avoid being fat, kids are told to keep off sweet food. However, a team of American scientists have discovered something new about eating sweet food.
“When we say some people ‘sweet’, we mean they are kind and friendly to us. Perhaps his word can help us learn more about people's feelings and acts.” said Brain Meier, a scientist from the study team. “Taste is something we experience every day. What we have done is to find whether we can know someone's character and behavior depending on their taste.”
In one of their experiments, college students were asked questions about their character-whether, for example, they were soft-hearted or not. Then they were asked to make a list of their favorite food. According to their answers, the scientists found that the students who liked sweet food were nicer.
In their another experiment, the scientists found that people who preferred sweet food such as cookies and chocolate were more willing to help other people in need, and those who ate nonsweet food such as chips weren't. For example, people with a sweet tooth were more likely to volunteer to clean up their city, visit sick children in the hospital and so on.
The result of experiments is that people’s helpfulness or being nice has something to do with their taste for sweet food. So eating sweet food is a useful way to make people nice and helpful. Next time, try some ice-cream.
(1)The underlined word “it” refers to(指代) ______.
A.the sweet food
B.the eating habit
C.the American team
D.the English saying
(2)According to the result of the experiments, sweet food makes people ______.
A.overweight
B.excited
C.relaxed
D.friendly
(3)The scientists found that the people who preferred _____ were less helpful.
A.ice-cream
B.chocolate
C.chips
D.cookies
(4)It can be learnt from the passage that _____.
A.scientists asked college students questions about their future
B.scientists told college students not to eat sweet food
C.people with a sweet tooth are more willing to help others
D.people's character has nothing to do with their taste.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网