题目内容
【题目】
![]()
“My dear dad, where are we going?” This has become the most popular question these days. It's a line from the theme song of Hunan TV station's reality show(真人秀) Where Are We Going, Dad?
“All of my classmates are big fans,” said Ning Yun,14, from Guangxi. “On Fridays, we remind(提醒) others: Don't forget to watch it tonight!”
In the show, five pairs of fathers and kids go to different places and finish interesting jobs. It's all about growing up. Clumsy(笨拙的) fathers learn to cook and look after their kids. The kids learn about teamwork and living and working by themselves.
In the show, Kimi, four years old, finds it hard to finish his work alone. “When I saw Kimi looking for his dad, I can't help laughing,” said Chen Yufang, 13, from Guangxi. “It reminded me of my first night at the school dormitory. I really felt the pain(痛苦) of growing up that night.”
When people see the fathers trying to help their kids, it also touches their hearts more or less. Tian Xiaofeng, for example, 14, from Jiangsu, said his father is like Guo Tao in the program. “He is really strict. And I was sad about it,” he said. But now he sees it in a different way. “Guo Tao's son looks strongminded(意志坚强的). I think his parents give him some good examples. And I guess my father just wants me to be like that,” he said.
On the journey of life, kids learn to grow up and adults learn to be better parents. Maybe we can plan a trip with our parents. Shall we go?
【1】According to the passage, Where Are We Going, Dad? is a ________.
A. song B. show C. magazine D. movie
【2】The third paragraph is mainly about ________.
A. when the games begin B. what the program is about
C. how fathers learn to cook D. where the children play
【3】According to the passage, Kimi ________.
A. does his work easily B. comes from Guangxi
C. is a 4yearold kid D. enjoys living at school
【4】The writer tells that the new program touches people's hearts by ________.
A. giving an example B. making a survey
C. singing a song D. having a speech
【5】We can learn from the passage that ________.
A. Guo Tao is very sorry for his son
B. children hardly do as their parents do
C. Tian Xiaofeng's father is very strict
D. kids can grow up well without parents
【答案】
【1】 B
【2】 B
【3】 C
【4】 A
【5】 C
【解析】
本篇文章难度适中,主要介绍《爸爸去哪》这部电视节目以及观看者的感受。
【1】细节理解题。根据It's a line from the theme song of Hunan TV station's reality show(真人秀) Where Are We Going, Dad?可知,这是一个电视节目,故选B。
【2】细节理解题。根据It's all about growing up. Clumsy(笨拙的) fathers learn to cook and look after their kids. The kids learn about teamwork and living and working by themselves可知,主要讲述这个电视节目是关于什么的,故选B。
【3】细节理解题。根据In the show, Kimi, four years old, finds it hard to finish his work alone可知,他是一个4岁的小孩,故选C。
【4】细节理解题。根据When people see the fathers trying to help their kids, it also touches their hearts more or less. Tian Xiaofeng, for example, 14, from Jiangsu, said his father is like Guo Tao in the program. “He is really strict. And I was sad about it,” he said可知,通过举例子说明节目很感人,故选A。
【5】细节理解题。根据When people see the fathers trying to help their kids, it also touches their hearts more or less. Tian Xiaofeng, for example, 14, from Jiangsu, said his father is like Guo Tao in the program. “He is really strict. And I was sad about it,” he said可知,田晓峰的父亲很严格,故选C。
细节理解题是考试时经常考查的一个题型。做细节理解题时,首先要先读题干,划题干中的关键词,再根据关键词定位至文中即可找到正确答案。