题目内容
【题目】 On the second Sunday in May is Mother's Day. American children of all ages give their mothers something special. On the day children, young and old, try to show their love to mothers. However, do you know that Mother's Day celebration is no recent thing?
England was the first country to set a day to mothers. In the United States, Mother's Day became an official holiday in 1910. An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they love. And they set the second Sunday in May as Mother's Day and a year later all the other states celebrated it.
On Mother's Day morning, some American children serve their mothers breakfast in bed. Other children will give their mothers presents which they made themselves or bought in stores. Adults give their mothers red carnations(康乃馨), the official Mother's Day flower. If their mothers left the world, they may bring white carnations to their grave sites (墓地).This is the busiest day of the year for American restaurants. On this special day, family members do not want Mom to cook dinner!
根据短文内容,选出最佳选项。
【1】Was England the first country to set a day to mothers?
A.No, it wasn’t.B.Yes, it was.C.I don’t know.D.No, it was America.
【2】When is Mother’s Day in America?
A.On the second Sunday in May.B.On the second Sunday in March.
C.On the third Sunday in June.D.On the fourth Sunday in July.
【3】In America, who asked the government to set a festival for their loved mothers?
A.Amy.B.AliceC.Anna.D.Alice.
【4】What is the official Mother's Day flower according to the passage?
A.ChrysanthemumB.The peach blossom
C.White carnations.D.Red carnations.
【5】Which of the following is FALSE according to the passage?
A.On Mother’s Day people try to show their love to mothers.
B.Some mothers can have breakfast in bed severed by the children.
C.Mother’s Day is the busiest day of the year for Chinese restaurants.
D.American children of all ages give their mothers something special.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】D
【5】C
【解析】
这篇短文主要讲述了五月第二个星期天是母亲节,在这个特殊的节日里,孩子们各种方式表达对母亲的爱。
【1】细节理解。根据文中“England was the first country to set a day to mothers.” 英国是第一个为母亲设立节日的国家。这里是是做肯定回答。Yes, it was.是的,它是。故选B。
【2】细节理解。On the second Sunday in May. 五月的第二个星期天;On the second Sunday in March. 三月的第二个星期天;On the third Sunday in June. 六月的第三个星期天; On the fourth Sunday in July. 七月的第四个星期天。根据文中“And they set the second Sunday in May as Mother's Day and a year later all the other states celebrated it.” 他们把五月的第二个星期日定为母亲节,一年后其他各州都庆祝了。故选A。
【3】细节理解。根据文中“An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they love.” 一个美国女孩,安娜,要求他们的州长为他们所爱的母亲设立一个节日。故选C。
【4】细节理解。Chrysanthemum菊花;The peach blossom桃花;White carnations.白色康乃馨; Red carnations. 红色康乃馨。根据文中“Adults give their mothers red carnations(康乃馨), the official Mother's Day flower.” 成人给他们的母亲红色康乃馨,官方的母亲节花。故选D。
【5】推理判断。跟姐姐文中“On the day children, young and old, try to show their love to mothers.” 在这一天,孩子们,无论老少,都要努力向母亲表达他们的爱。可知选项A“On Mother’s Day people try to show their love to mothers.”是正确的;根据文中“On Mother's Day morning, some American children serve their mothers breakfast in bed.” 在母亲节的早晨,一些美国孩子在床上为母亲提供早餐。选项B“Some mothers can have breakfast in bed severed by the children.
”是正确的。根据文中“American children of all ages give their mothers something special.” 美国各个年龄段的孩子都给他们的母亲一些特别的东西。可知选项D“American children of all ages give their mothers something special.”是正确的;根据文中“This is the busiest day of the year for American restaurants.” 这是美国餐馆一年中最忙的一天。可知选项D“American children of all ages give their mothers something special.”是错误的。故选C。
这篇短文主要讲述了五月第二个星期天是母亲节,在这个特殊的节日里,孩子们各种方式表达对母亲的爱。短文主题明确、突出,线索也非常清楚,比较有利于学生们的做题。后面的题目设置包括细节理解、词义猜测和主旨大意题。细节题都可以在短文中寻找到相关信息去作答,例如第3小题,考查细节理解。根据文中“An American girl, Anna, asked their governor to set a festival for mothers that they love.” 一个美国女孩,安娜,要求他们的州长为他们所爱的母亲设立一个节日。故选C。