题目内容

【题目】One year. a British expedition(探险队)got lost in the sandy ocean of the Sahara Desert. The sun was burning hot. Everyone quickly ran out of water. If they made a wrong decision, then they could all soon die.

At this time, the leader took out a water kettle and said, “I found a kettle of water in my bag .But before we pass through the desert ,nobody is allowed to drink it” The kettle of water became the faith for everyone to cross the desert. It was passed on among the members of the team, It felt heavy.

Finally, the expedition made it out of the desert and escaped the hand of Death. With tears of joy, they opened it a kettle with trembling(颤抖的)hands-but out poured sand!

Was it a kettle of sand that really saved them in the desert? The answer is no. Their deep faith in the hope of survival(生存),like a seed, had taken root and grown in their hearts. That is what led them out of the terrible situation in the end.

In fact, life has never been a real dead end of anyone. Whatever hard time you face, as long as there is a seed of faith in your hearts, you will overcome it. Then someday your life will bloom and grow much fruit.

1Where did the British expedition get lost?

They got lost _____________________________

2Where could they drink the water in the water kettle?

Nobody was allowed to drink it until they ____________________the dessert

3What was the kettle of water for everyone when they were crossing the dessert?

It became__________________________for everyone to cross the desert.

4What was in the kettle in fact?

It was just a kettle of ___________

5How will a person overcome his hard time?

As long as there is _________________you will overcome whatever hard time he will face.

【答案】

1in the sandy ocean of the Sahara Desert

2passed through

3the faith

4sand

5a seed of faith in his heart

【解析】

本篇文章难度适中,主要讲述一个英国探险队在撒哈拉沙漠迷路了,他们把水用光了,如果走错方向他们就会死,这时领队说还有一壶水,但在走出沙漠前谁也不能喝,这壶水成了他们的动力和信念,最后他们走出沙漠,当他们打开水壶时,发现里面全是沙子,从中告诉我们一个道理,当我们遇到困难时,只要有信念就会征服它。

1细节理解题。根据One year. a British expedition(探险队)got lost in the sandy ocean of the Sahara Desert可知,他们在撒哈拉沙漠迷路了,故填in the sandy ocean of the Sahara Desert

2细节理解题。根据But before we puss through the desert ,nobody is allowed to drink it可知,直到他们出去了,才能喝壶里的水,pass through穿过,且根据was可知,用一般过去时,故填passed through。

3细节理解题。根据The kettle of water became the faith for everyone to cross the desert可知,它成为人们穿越沙漠的信念,故填the faith。

4细节理解题。根据With tears of joy, they opened it a kettle with trembling(颤抖的)hands-but out poured sand可知,壶里是沙子,故填sand。

5细节理解题。根据Whatever hard time you face, as long as there is a seed of faith in your hearts, you will overcome it可知,只要心中有一颗信念的种子,就会克服困难时光,故填a seed of faith in his heart。

问答型阅读理解做题方法:

(1)快速通读课文,掌握文章大意。

浏览完题目后,带着问题快速通读全文,对文章的大意有一个初步的了解,同时找到文章中的关键句,并确定第二遍细读的重点部分,对于不影响理解和做题的部分可以一带而过,更不必在个别词上花时间。

(2)提取有效信息,根据题目要求进行改写。

在速度短文后,再回头看题后的问题。这时,能一锤定音的答案就先写好,不能马上确定的答案,根据第一遍速读时的印象到原文中找相关的信息,再进行推敲。尽管有相当的一部分题在原文中能找到答案,不需要推敲,但是大多数还是需要大家进行改写和重组的。

(3)仔细推敲,认真复查

做完题目后,要立足整体,将完成后的句子再通读一遍,看看所改写的句子是否流畅,语句是否通顺。同时还要照顾原文,看看答案是否与原文意义相符,时态一致。确保答案正确,大小写无误,语法正确,逻辑合理。

练习册系列答案
相关题目

【题目】An old man walked slowly into a restaurant with his cane (拐杖). His old jacket and shoes made him unusual that day.

A young _____ named Mary watched him move towards a table by the window. She ran over to him, and said with a smile, "Here, Sir. Let me give you a _____ "

Without saying a word, he gave her a smile . She pulled the chair away from the table and helped him sit down. Then she put his cane______the table so that he could reach it. In a soft, clear voice he said,"______,Ms."

"You're welcome, Sir," she replied, "I'll be back in a moment, and_____ you need something, just wave at me! "

After he had finished a good _____, Mary brought him the change. She handed him his cane and walked with him to the front door. Holding the door_____ for him, she said, "Come back and see us, Sir! "The old man turned around and smiled.

When Mary went to______his table, she was shocked. Under the plate, she found a business card, a 100-dollar bill and a_____ . The note said, "Dear Mary, I respect you very much, and you respect yourself, too. It____ the way you treat others. You have found the secret of happiness."

In fact the old man was the old man was of the restaurant. That was the first time that she, or any of his waitresses, had seen him.

1A. waiter B. manager C. waitress D. cook

2A. hand B. help C. seat D. table

3A. in B. on C. against D. under

4A. Excuse me B. I'm sorry C. Never mind D. Thank you

5A. if B. although C. unless D. rest

6A. job B. meal C. dinner D. trip

7A. closed B. open C. locked D. wide

8A. wash B. pull C. offer D. clean

9A. letter B. message C. notice D. note

10A. shows B. explains C. provide D. suggests

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网