题目内容
【题目】Answer the questions.
In 1935, when Emma was five years old, her mother died. Although her brothers and sisters were loving and caring, they were no replacement for a mother’s love. Emma, who grew up to be my mother, told me that her family was too poor to afford to buy her a little doll at that time.
After her mother’s death, Emma was determined to look after others. She felt that she could make up for her sad childhood through her dedication(奉献)to her own family. But I knew there was still something missing.
A few days before Christmas in 1989, one customer came to our company with her beautiful handmade dolls. I decided to get one for my five-year-old daughter, Lucy. Then I had an idea, I asked the customer to make me a doll for my mother, Emma—a special one with grey hair and glasses—a grandmother doll.
A friend of mine agreed to play Santa(圣诞老人)to deliver the presents to our home on Christmas morning! I began to get ready for what would turn out to be one special day of my mother’s life.
Santa arrived on Christmas Day at the planned time. Lucy was so happy to get the present from Santa. When Santa turned to leave, he looked once more into his huge bag and brought out one more present. Then he asked where Emma was. To my mother’s big surprise, she heard her name! He handed her the present and also a message card:
For Emma,
Before my trip this year, I was cleaning my room and found this package. It was supposed to be delivered on December 25, 1935. Many apologies for delivering the present late.
Love,
Santa
She couldn’t speak but only held the doll she had waited fifty-four years to receive as tears of joy ran down her cheeks(脸颊). That doll, given by“Santa”,made my mother the happiest“child”that Christmas.
--An extract(摘录)from An unforgettable moment
【1】Emma grew up in a rich and happy family, didn’t she?
_____________________________________________
【2】Why was the writer interested in that customer’s dolls?
____________________________________________
【3】What did the doll for Emma look like?
____________________________________________
【4】Who played Santa to deliver the presents for the writer?
____________________________________________
【5】How did Emma feel when she received the doll?
____________________________________________
【6】Please give a proper title for the passage.(No more than 10 words)
____________________________________________
【答案】
【1】No, she didn’t.
【2】Because the dolls were beautiful and handmade.
【3】It was with grey hair and glasses.
【4】A friend of the writer’s.
【5】She felt surprised and happy.
【6】A special Christmas for Emma.
【解析】
这篇短文中作者给我们讲述了一个温暖的故事。作者的妈妈Emma从小失去了母亲,而且家庭贫困,甚至连拥有一个洋娃娃的梦想都实现不了。在Emma已经是一个69岁的老人的时候,作者帮助她实现了这个愿望,让她成为了那年圣诞节最幸福的“孩子”。
【1】根据短文第一段 “Emma, who grew up to be my mother, told me that her family was too poor to afford to buy her a little doll at that time.”可知,Emma的家庭非常贫困。由此可知这个问题的答案是否定的。故答案为No, she didn’t.
【2】根据短文第三段 “A few days before Christmas in 1989, one customer came to our company with her beautiful handmade dolls. …Then I had an idea, I asked the customer to make me a doll for my mother, Emma”可知,那个公司制作的洋娃娃非常漂亮,而且是手工制作的。因此作者想要给自己的妈妈定做一个。故答案为Because the dolls were beautiful and handmade.
【3】根据短文第三段 “Then I had an idea, I asked the customer to make me a doll for my mother, Emma—a special one with grey hair and glasses—a grandmother doll.”可知,作者为母亲定做的洋娃娃是有灰色的头发、戴着眼镜的。故答案为It was with grey hair and glasses.
【4】根据短文第四段 “A friend of mine agreed to play Santa(圣诞老人)to deliver the presents to our home on Christmas morning!”可知,作者的一个朋友扮演圣诞老人来发送礼物。故答案为A friend of the writer’s.
【5】根据短文最后一段She couldn’t speak but only held the doll she had waited fifty-four years to receive as tears of joy ran down her cheeks可知,Emma收到她等待了54年的礼物,她很吃惊,也很开心。故答案为She felt surprised and happy.
【6】这篇短文讲述的是作者的妈妈Emma从小失去了母亲,而且家庭贫困,甚至连拥有一个洋娃娃的梦想都实现不了。在Emma已经是一个59岁的老人的时候,作者帮助她实现了这个愿望,让她成为了那年圣诞节最幸福的“孩子”。故答案为A special Christmas for Emma.
这是一篇记叙文,短文介绍了作者帮助母亲实现了小时候的愿望的故事。文章叙述清晰,内容贴近日常生活,比较容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文章回答问题,以考查对文章事实细节的理解为主。做题时,应先通读短文,了解文章大意;然后根据题目所问,锁定短文相关语句,用简略的语言进行作答。例如第1小题,题目问的是“Emma是在一个富有、幸福的家庭中长大的吗”,根据短文第一段给出的信息“Emma, who grew up to be my mother, told me that her family was too poor to afford to buy her a little doll at that time.”可知,Emma的家庭非常贫困,故答案为否定的。再如第6小题,这个题目要求给文章起一个适合的题目,这考查的是学生把握文章主旨的能力,应结合全文意思,题目应能概括文章大意。A special Christmas for Emma“Emma的一个特殊的圣诞节”,概括了文章的主要大意,符合文意,作为题目是最好的。