题目内容
【题目】 Lang Lang was born in Shenyang, Liaoning. His father is a folk musician.
When he was two and a half years old, Lang Lang liked a famous cartoon (动画片), Tom and Jerry. Once, he watched Tom playing the piano on TV, then he showed great interest in it. From then on, he liked playing his father’s old piano. Soon he could play a short tune (曲子) by himself. His father was surprised and began to let him take piano lessons.
When he was three, Lang Lang learned the piano from Zhu Yafen, a famous music teacher. Two years later, he took part in a competition(比赛) for the first time and won first place. After that, he gave the first concert during his life. On January, 2011, Mr. Obama invited(邀请) him to play the piano at the White House. One of the tunes was the song My Motherland (祖国). When the concert was over, he said to the journalist (记者), “I choose this song,because I love China.”
Now, millions of people enjoy his beautiful music. He is really a born musician! We all love him.
【1】Who is a folk musician?
A.Langlang’s father.B.Tom.C.Jerry.D.Lang Lang.
【2】When did he show great interest in playing the piano?
A.After he watched his father playing the piano.
B.When he was two and a half years old.
C.After he learned the piano from his teacher.
D.When he could play a short tune by himself.
【3】Lang Lang took part in his first piano competition at the age of .
A.twoB.threeC.fiveD.six
【4】From the passage we know that .
A.his father taught him to play the pianoB.Mr. Obama invited him to America in 2012
C.Lang Lang loves China a lotD.Lang Lang gave his first concert at the White House
【5】What’s the best title for the passage?
A.Lang Lang’s LifeB.Lang Lang’s Family
C.Lang Lang’s First ConcertD.Lang Lang, a Born Musician
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】C
【5】D
【解析】
本文主要介绍了朗朗,出生于辽宁沈阳,在很小的时候对钢琴展示出兴趣。在2011年,受美国总统奥巴马邀请在白宫弹奏钢琴。现在很多人喜欢他的钢琴曲。
【1】细节理解题。题意:谁是民间音乐家。根据文章内容“His father is a folk musician”可知,朗朗的父亲是民间音乐家,故选A。
【2】细节理解题。题意:他什么时候展示出对钢琴的兴趣。根据文章内容“When he was two and a half years old…then he showed great interest in it.”可知,在他两岁半的时候,故选B。
【3】细节理解题。题意:朗朗在几岁的时候参加了第一场钢琴比赛。根据文章内容“When he was three… Two years later, he took part in a competition(比赛) for the first time and won first place.”可知,他3岁开始学习,两年后参加比赛,即5岁的时候参加比赛,故选C。
【4】细节理解题。题意:从这篇文章中,我们可以知道什么。A. his father taught him to play the piano他爸爸教他弹钢琴,根据文章内容“Lang Lang learned the piano from Zhu Yafen,”可知,他不是跟他父亲学琴,故A错误。B. Mr. Obama invited him to America in 2012奥巴马于2012年邀请他,根据文章内容“On January, 2011, Mr. Obama invited(邀请) him…”可知,在2011年邀请他,故B错误。C. Lang Lang loves China a lot朗朗非常爱中国,根据文章内容“because I love China”可知,他爱中国,故C正确。D. Lang Lang gave his first concert at the White House朗朗在白宫开第一场演唱会,根据文章内容“After that, he gave the first concert during his life.”未提及在哪里开演唱会,故D错误。故选C。
【5】主旨大意题。题意:文章最佳标题是什么?根据文章内容“He is really a born musician!”可知,文章主要讲述他天生的音乐艺术细胞,故选D。