题目内容
【题目】 Caring for Mother Earth
We humans live in different parts of the world, but we have the same “mother”. She gives us everything we need in our daily life. She is our Mother Earth.
April 22 is Earth Day. The theme(主题)of this year is “Green Cities.” A green city is a healthy and pleasant place for people to live. Around the world, many cities and countries have done well to build themselves in a green way.
| Chicago is well known for its green roof program. These roofs are covered with plants. The plants get a lot of rainwater. So far, there are about 360 green roofs in Chicago, according to the US Environmental Protection Agency. |
| Curitiba, Brazil, has great transportation. It opened the world’s first bus rapid transit(BRT) system in 1974. BRT runs on special lanes. This makes sure that buses are on time even in traffic jams. With the help of BRT, the city has the lowest level of air pollution in Brazil. |
| In Singapore, almost everyone knows the zero-energy buildings in Southeast Asia. Zero energy means a building is able to create more energy than it uses. By 2030, Singapore plans to build 80 percent of its buildings like this. |
【1】The theme of Earth Day for this year is ______ .
A. Green RoofsB. Great Transportation
C. Green CitiesD. Environmental Protection
【2】Which country opened the world’s first BRT system in 1974?
A. America.B. Brazil.C. Mexico.D. Singapore.
【3】What is Singapore famous for ?
A. Special transit system.B. The level of air pollution.
C. Cool and clean water.D. The zero-energy buildings.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【解析】
文章大意:这是一篇科普知识类阅读,主要介绍了围绕今年地球日主题“绿色城市”,世界上许多国家和城市的一些做法。
【1】句意:今年地球日的主题是绿色城市。
本题是细节理解题,根据文章第二段第一行“April 22 is Earth Day. The theme(主题)of this year is “Green Cities”可知,主题是绿色城市,故答案选C。
【2】句意:哪个国家在1974年开通了世界上第一个快速公交系统?
本题是细节理解题,根据文章表格中的第二段第一行“Curitiba, Brazil, has great transportation. It opened the world’s first bus rapid transit(BRT) system in 1974.”可知,是“巴西开通了世界上第一个快速公交系统”,故答案选B。
【3】句意:新加坡以什么而出名?—零能耗建筑。
本题是细节理解题,根据文章表格中第三段第一行“In Singapore, almost everyone knows the zero-energy buildings in Southeast Asia.”可知,新加坡因零耗能建筑出名,故答案选D。
阅读理解中的细节理解题,根据问句找出具体的关键词,然后根据关键词定位到文章的具体位置,然后选出正确答案。例如题目1中的关键词是The theme of Earth Day可定位到文章第二段第一行“April 22 is Earth Day. The theme(主题)of this year is “Green Cities”可选出正确答案。