题目内容

【题目】 Guess what Facebook CEO Mark Zuckerberg and United States president Donald Trump’s granddaughter, Arabella Kushner, have in common? They all study Chinese as a second language.

Although Chinese is known as one of the hardest languages to learn, a lot of people from different backgrounds are studying it with hopes of big advantages.

More than 120 people, representing 105 countries, had a competition in the finals of the 12th Chinese Bridge Chinese Proficiency Competition for foreign secondary school students on November 2. Held in Zhengzhou, Henan province, the finals included speech contests and talent shows. The contestants also visited the Shaolin Temple, Longmen Grottoes(石窟) and other places of interest.

While reasons for learning Chinese varied among contestants, a common one was enthusiasm(热情) for the country’s rich culture and rapid development.

Raissa, 17, from the Union of the Comoros, developed a strong emotional connection with China after her grandmother was cured by doctors of the Chinese medical team in Africa three years ago. This led her to learn Chinese at a local Confucius Institute(孔子学院).

Attracted by Chinese culture, the contestant took part in activities on traditional Chinese medicine and folk arts during her first trip to China. Her dream is to study medicine in China so that she could cure patients like the Chinese doctors did.

For Fekete Marcell Zoltan, 17, from the Hungarian-Chinese Bilingual School, studying Chinese may help him get a future job as a Hungarian diplomat(外交官) to China. After graduation from high school, he would like to further his studies in China.

Now that a bridge has been built between the contestants and China, where will their journeys take them?

Robert Davis, director of the Chinese-language program in Chicago’s public school system, says,“Chinese isn’t the new French. It’s the new English. ”

1Who took part in Chinese Bridge according to the passage?

A.Fekete Marcell Zoltan.B.Mark Zuckerberg.

C.Arabella Kushner.D.Robert Davis.

2What is the meaning of the underlined word“contestants”in Paragraph 3?

A.audienceB.playersC.touristsD.teachers

3Which of the following is TRUE according to the passage?

A.Raissa has studied Chinese medicine in China.

B.Chinese medicine team saved Raissa three years ago.

C.Marcell became a diplomat after finishing high school.

D.Marcell and Raissa are of the same age, from different countries.

4What does the last sentence “Chinese isn’t the new French. It’s the new English. ”most probably mean?

A.Chinese is quite different from French.

B.Chinese is one of the hardest languages to learn.

C.Chinese is more important than French and English.

D.Chinese is widely used in the world, just like English.

【答案】

1A

2B

3D

4D

【解析】

本文主要介绍汉语在世界上变得越来越受欢迎这一现象。

1推理判断题。根据第三段“Chinese Bridge Chinese Proficiency Competition for foreign secondary school students”可知,汉语桥比赛是面对外国中学生;根据倒数第三段“For Fekete Marcell Zoltan, 17, from the Hungarian-Chinese Bilingual School, studying Chinese may help him get a future job as a Hungarian diplomat(外交官) to China.”可知,Fekete Marcell Zoltan十七岁,是来自匈牙利的一个中学生,学习汉语,因此参加了汉语桥比赛。故选A

2词义猜测题。audience观众;players选手,参赛者;tourists游客;teachers老师。根据第三段“More than 120 people, representing 105 countries, had a competition…”可知,参赛者有120多人。此处表示这些参赛者参观了少林寺、龙门石窟等名胜古迹。故选B

3推理判断题。根据第六段“Her dream is to study medicine in China…”可知,Raissa的梦想是在中国学习医学,故A不正确;根据第五段“…after her grandmother was cured by doctors of the Chinese medical team in Africa three years ago.”可知,三年前中医队救了Raissa的祖母,故B不正确;根据倒数第三段“…studying Chinese may help him get a future job as a Hungarian diplomat(外交官) to China.”可知,学习汉语可能有助于Fekete Marcell Zoltan成为一名外交官,故C不正确;根据“Raissa, 17, from the Union of the Comoros,”及“For Fekete Marcell Zoltan, 17, from the Hungarian-Chinese Bilingual School,”可知,MarcellRaissa同龄,来自不同的国家,故D正确。故选D

4句意猜测题。本文主要讲述汉语在世界上变得越来越受欢迎,说明汉语在世界上被广泛使用,就像英语一样。故选D

本题的第2小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Katie's job is to bring others joy. She has worked for Disney for ten years. She pleased families from all over the world and can bring a smile to anyone's face. A story of her journey to work at Disney World appears in the new Disney Movie One Day at Disney. There are some amazing stories of those who work for the company.

Katie is the youngest of three kids from Cleveland. She loved music and Disney movies when she was very little. She often watched movies and sang along with her mom, Karen. She told her mom she wanted to sing "Part of Your World", for the school talent show. The song was a beloved song, but it almost didn't make it into the movie. When Katie sang it, she remembered her mom's mouth dropped open wide when she heard her little girl sing for the first time.

When Katie was nine years old, her happy childhood took a turn when her mother had cancer(癌症). The family had a decision when the doctor told them that Disney World has been a longtime dream vacation for Karen. The family packed up and headed to Disney World for a trip that no one would forget. They stayed at Disneyland for eight nights. They spent their days in the parks, seeing the sights, greeting characters (人物).

Katie says she'll never forget the moment that changed her life on that trip: After a long day at the parks, the family decided to see one of Disney World's nightly light shows. While watching, a Disney cast (演员) member came up to Karen and rested her hand on Karen's shoulder. They smiled and her mom looked very peaceful. The whole family was touched and moved to tears.

1How long has Katie worked for Disney?

____________________

2Where is Katie from?

____________________

3Did Katie's mom like Disney movie?

____________________

4When did Katie know about her mom's disease?

____________________

5What did a Disney cast member do in the light show?

____________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网