题目内容
【题目】It is lst October. It is Tom's birthday. He sees a card on the table when he comes back home. It says, ‘There's a present for you, Tom. Look for it in your room.’ His parents are watching him and smiling(微笑). On his bed he sees a new red box. He thinks, ‘My present must be in it. He opens it. There is nothing(没什么) but a card in it. He takes it out and reads, 'Dear Tom, I'm your present. My first letter is in the word "pear", but not in "bear". My second letter is in "tell", but not in "tall", and you can find my last letter in both "ban" and "ink". What am I?' Tom thinks it over. P-E-N! He smiles and says, 'Aha, I know, Mum. But where is it?' His mother tells him it is in his school bag. He finds his present-a nice new pen!
'Happy birthday, Tom!' his parents say.
'Thank you, Mum and Dad! ’
【1】Tom's birthday is ________.
A. in October B. on October C. at October D. of October
【2】Tom sees a card ________.
A. on the table B. in his bed
C. in his bedroom D. in his school bag
【3】The card in the red box tells him ________.
A. what his present is B. where his present is
C. who gives him a present D. how his present is
【4】Where is the birthday present?
A. On the table B. In the school bag.
C. On the card. D. On the bee
【5】Tom's present is ________.
A. a letter B. three letters C. a card D. a nice new pen
【答案】
【1】A
【2】A
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】
今天是十月一号,是Tom的生日。他的父母送给了他一个礼物,这个礼物是什么呢?看看卡片上说了什么你就能猜到了。
【1】细节理解题。根据短文开头It is lst October. It is Tom's birthday.可知,Tom的生日在十月一日,由此可知应选A。
【2】细节理解题。根据短文中He sees a card on the table when he comes back home.可知,Tom在桌子上看到了一张卡片。故应选A。
【3】细节理解题。根据短文中On his bed he sees a new red box. …There is nothing(没什么) but a card in it. He takes it out and reads, 'Dear Tom, I'm your present. My first letter is in the word "pear", but not in "bear". My second letter is in "tell", but not in "tall", and you can find my last letter in both "ban" and "ink". What am I?'可知,红色盒子里有一张卡片,卡片上的内容是告诉Tom他的礼物是什么,故应选A。
【4】细节理解题。根据短文中But where is it?' His mother tells him it is in his school bag.可知,Tom的礼物在他的书包里。故应选B。
【5】细节理解题。根据短文中Tom thinks it over. P-E-N! He smiles and says, 'Aha, I know, Mum. But where is it?' His mother tells him it is in his school bag. He finds his present-a nice new pen!可知,Tom的礼物是一支漂亮的新钢笔。故应选D。
这篇短文讲述了Tom今天生日,他的父母送给了他一个礼物,但是他得猜出谜语才能知道礼物是什么。文章话题贴近学生们的日常生活,内容简单,比较容易理解。后面的题目都是细节理解题,答案都可以在原文找到。做题时,应先通读全文,了解大意;然后根据题目所问,找准关键词,定位到原文相关地方,搜索信息作答。例如第2小题,题目问的是Tom看见卡片在哪里,注意sees a card这个短语,依据它去原文寻找线索即可。再如第5小题,题目问的是Tom的礼物是什么,这个答案应在短文的后面,仔细阅读短文的最后几句话,根据Tom thinks it over. P-E-N! He smiles and says, 'Aha, I know, Mum. But where is it?' His mother tells him it is in his school bag. He finds his present-a nice new pen!可知,Tom的礼物是一支漂亮的新钢笔。故应选D。
【题目】请仔细阅读,然后按信息卡的要求填入相关信息。
Dear Jan,
I went to Beijing with my parents last New Year’s Day, and we went there by air. The weather was snowy. I like snow. I had never seen that before. We went to the Great Wall.It is so great. The next day we went to a big supermarket. We bought lots of things there. At noon we had some noodles and fruits for lunch. In the afternoon we went to the zoo. There were lots of animals. I like koalas because they are very cute. I had a great time in Beijing. How about your holiday?
Please write to tell me something about it.
Yours,
Sam
Information Card
The city Sam went to | 【1】. |
How Sam went there | 【2】 |
People that Sam went with | 【3】 |
What they ate for lunch | 【4】. |
Why Sam likes koalas | 【5】. |