题目内容
【题目】 A friend advised me not to choose Slovakia though he hadn't been there. Few guidebooks include the country.
However, I decided to take a trip to Eastern Slovakia. I always search for roads that are less traveled.
On the first day, I stayed in a hotel opposite a great church. Around the corner, there was a lively town center. Coffee shops were serving hot chocolate. The dumplings and snacks in restaurants were as delicious as any in Western Europe.
On the second day, I traveled to Spis Castle (城堡). It's about an hour's drive northwest of Kosice. Perhaps you've never heard of the name, but this is one of Central Europe's largest castles. Part of it was built in the 11th century. On the castle, I saw colorful fields, villages with red roofs (屋顶) and green hills. After that, I tried some local food there.
And the best was yet to come. Driving southeast, I arrived in Banska Stiavnica on the last day of my trip. It is a perfectly protected historical town. I went to a concert in a 15th-century church. At the town center, local people were celebrating a traditional festival. There were traditional shows and teaching of making dumplings. It was the most enjoyable moment of my trip.
Old towns, natural beauty, great castles and food—all at affordable prices and with no tourist crowds. Maybe it's time to rewrite the guidebooks.
【1】From the first paragraph, we may know Slovakia is ________.
A.easy to be found in guidebooksB.not very popular with tourists
C.the favourite place of the writer's friendD.not included in the world map
【2】On the first two days, the writer ________.
A.tried some local foodB.saw some castles with red roofs
C.stayed in the same hotelD.visited the largest European castle
【3】The best part of the writer's trip was ________.
A.in KosiceB.on the second dayC.joining in a festivalD.enjoying a concert
【4】What may the writer say to his friend after his trip to Slovakia?
A."Seeing is believing. You should go there with me."
B."Think twice before acting. You'd better not go there."
C."A man is never too old to learn. You should read more books."
D."Actions speak louder than words. You need write a guidebook yourself."
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】A
【解析】
文章大意:本文主要讲述作者参观斯洛伐克的经历。
【1】主旨大意题。阅读第一段可知,作者的朋友不建议去斯洛伐克,很少有旅游指南包括这个国家。可推知斯洛伐克并不太受游客欢迎,故选B。
【2】细节理解题。根据文章第三段第二、三行“Coffee shops ……in Western Europe”.“咖啡店供应热巧克力。餐馆里的饺子和小吃和西欧的一样美味”和第四段最后一行“After that, I tried some local food there”“在那之后,我在那里尝试了一些当地的食物。”可知,开始的两天作者尝试了当地的食物,故选A。
【3】细节理解题。根据倒数第二段倒数第一、二行“At the town center……It was the most enjoyable moment of my trip”“在市中心,当地人正在庆祝一个传统节日。有传统的表演和包饺子的教学。这是我旅行中最愉快的时刻”可知,作者旅行最好的部分是参加了一个传统的节日,故选C。
【4】细节理解题。根据文章根据最后一段“Old towns……to rewrite the guidebooks”“古老的城镇,自然的美景,伟大的城堡和食物——价格实惠,没有拥挤的游客。也许是时候重写旅游指南了”,可推知作者会对他的朋友说啊“眼见为实”,你应该和我一起去那,故选A。