题目内容
【题目】 What do you think of a “talking kitchen”?A French Digital(数码)Kitchen has been developed at Newcastle University in the UK. It teaches students how to cook French food and speak French at the same time. For the first time, students can learn the language by the following cooking steps.
All grammar and ________ have been carefully chosen to make sure the users can understand French well. After learning for some time, the users can test themselves by doing a short test on the computer.
The kitchen project was started by professor Paul Seedhouse. He became interested in the idea after he visited another kind of talking kitchen. He said, “The purpose of the French Digital Kitchen is to make learning a language more interesting and more educational. ”
How does the kitchen work?There is a computer in the kitchen. With this computer, the users can first choose a French recipe that they want to follow. Using the information in the computer, the kitchen starts to guide the users how to make a French dish. If you follow the instructions on the computer, it moves on to the next. If you go wrong, the programme goes back and repeats the recipe or information. At any time, the users can ask the kitchen to repeat the recipe or any information.
The new kitchen can be used in schools, universities and even people's homes. The researchers can also be developing the European Digital Kitchen, for the next three years.
【1】After reading the passage we know the French Digital Kitchen________.
A.is a “talking kitchen”
B.teaches students English
C.was developed in France
D.cooks food for professors
【2】Which of the following can be properly put in the blank in Paragraph 2?
A.foodB.vocabulary
C.recipeD.instructions
【3】If the users don't follow the instructions on the computer, the kitchen ________.
A.chooses another recipe
B.goes on to the next step
C.repeats the recipe or information
D.stops working at once
【4】The passage is written to ________.
A.show you how computer works
B.introduce a French Digital Kitchen
C.teach you how to cook French food
D.tell you the importance of language learning
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
本文讲述了英国纽卡斯尔大学的数码厨房。它教学生如何烹饪法国食物,同时说法语。有了这台电脑,用户可以首先选择他们想要遵循的法国食谱。利用电脑里的信息,厨房开始指导用户如何做一道法国菜。
【1】推理判断题。根据What do you think of a “talking kitchen”?A French Digital(数码)Kitchen has been developed at Newcastle University in the UK你觉得“会说话的厨房”怎么样?在英国纽卡斯尔大学有数码厨房了。故选A。
【2】推理判断题。All grammar and _ 1__ have been carefully chosen to make sure the users can understand French well. After learning for some time, the users can test themselves by doing a short test on the computer. 所有的语法和……都经过精心挑选,以确保用户能很好地理解法语。学习一段时间后,用户可以通过在电脑上做一个简短的测试来测试自己。所以应该是词汇,故选B。
【3】细节理解题。根据If you go wrong, the programme goes back and repeats the recipe or information. 如果你出错了,程序就会返回并重复食谱或信息。故选C。
【4】主旨大意题。本文只要是介绍英国纽卡斯尔大学的数码厨房。它教学生如何烹饪法国食物,同时说法语。有了这台电脑,用户可以首先选择他们想要遵循的法国食谱。故选B。
主旨大意题解题技巧:
(1)、 要在阅读原文基础上,仔细考虑选项是否与文章主题有密切联系;
(2) 、再看选项对文章的概括性或覆盖面如何;
(3)、 要注意题目是否过大或者过小;
(4) 、要避免下列三种错误:概括不够(多表现为部分代整体,导致范围过小)、过度概括(多表现为扩大范围)、以事实、细节代替抽象概括的大意。
本文第四题考查主旨大意题。本文只要是介绍英国纽卡斯尔大学的数码厨房。它教学生如何烹饪法国食物,同时说法语。有了这台电脑,用户可以首先选择他们想要遵循的法国食谱。故选B。