题目内容
【题目】 We all want to live better and happier lives. We want our government to help us realize this goal. On March 5, during the National People’s Congress (全国人民代表大会), Premier Li Keqiang delivered this year’s Government Work Report.
The report focused on what the government is doing to improve people’s lives, covering areas like medical services and education. According to the report, China will develop something that it calls “Internet Plus Education” to provide fair and high-quality education to more students. For example, students in rural areas will be able to take online courses taught by teachers in urban areas. This way , education resources can be shared nationwide.
The report also mentioned basic medical care, another necessity in our daily lives. The government has promised to make greater efforts to reduce people’s health care burden.
One way to do this is to increase the medical cost reimbursement rate (报销比例) for serious diseases like cancer. The rate will rise from 50 percent to 60 percent, the report said. This means that if someone spends 100, 000 yuan on cancer treatment, he or she will only need to pay 40, 000 yuan, with the rest covered by the government.
To better protect people from getting sick in the first place, China will “create a beautiful and livable environment”, Li said during his speech. As part of this effort, the government plans to reduce the density of PM2. 5 in the air.
For instance , sulfur dioxide and nitrogen oxide emissions(二氧化硫, 氮氧化物排放量)will fall by 3 percent. Factories will be asked to use clean energy like natural gas rather than coal, which is a major source of air pollution.
【1】When was this year’s Government Work Report given by Premier Li Keqiang?
It was given________________________________.
【2】What is “Internet Plus Education”?
It is what China develops to provide _____________________to more students.
【3】What does the underlined word “this”in the fourth paragraph refer to?
It refers to_____________________________________.
【4】How much will a cancer patient pay if he or she spends 80, 000 yuan on cancer treatment?
He or she will pay________________________________.
【5】What does the passage mainly talk about?
It’s mainly about the efforts our government will make to help us_________________.
【答案】
【1】On March 5
【2】fair and high-quality education
【3】basic medical care
【4】32,000/thirty-two thousand
【5】live better and happier lives
【解析】
这篇短文主要讲述了在全国人大会议期间,国务院总理李克强发表了今年的政府工作报告。
报告的重点是政府为改善人民生活所做的工作,涉及医疗服务和教育等领域。
【1】题干“李克强总理今年的政府工作报告是什么时候发表的?”。根据文中On March 5, during the National People’s Congress (全国人民代表大会), Premier Li Keqiang delivered this year’s Government Work Report.可知,3月5日,在全国人大会议期间,国务院总理李克强发表了今年的政府工作报告。故填On March 5。
【2】题干“什么是“互联网+教育”?”根据文中 According to the report, China will develop something that it calls “Internet Plus Education” to provide fair and high-quality education to more students.可知,中国将发展一种被称为“互联网+教育”的教育方式,为更多的学生提供公平、优质的教育。故填fair and high-quality education。
【3】题干“第四段加下划线的“这个”是什么意思?” 根据上文The report also mentioned basic medical care, another necessity in our daily lives. The government has promised to make greater efforts to reduce people’s health care burden. 报告还提到了基本医疗保健,这是我们日常生活中的另一项必需品。政府承诺加大力度减轻人民的医疗负担。可知下文中划线this的意思是“基本医疗”。故填basic medical care 。
【4】题干“癌症患者如果在癌症治疗上花费8万元,要付多少钱?”根据文中 The rate will rise from 50 percent to 60 percent, the report said. This means that if someone spends 100, 000 yuan on cancer treatment, he or she will only need to pay 40, 000 yuan, with the rest covered by the government.可知,80000*0.6=48000,80000-48000=32000。根据题意,故填32,000/thirty-two thousand。
【5】题干“这篇文章主要讲什么?”这篇短文主要讲述了中国人们将越来越好和越来越幸福的生活。根据题意,故填live better and happier lives。